Gazete Emek- AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin ekonomi yönetiminin yarattığı sonuçlar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yurttaşlara yüzde 61,14 enflasyon olarak döndü. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde 142.63'e ulaştığını duyurdu.

 

 

Asgari ücrete 2022 yılında yapılan yüzde 50.54 zam ile maaşlar 4 bin 253 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücret enflasyon karşısında erirken yapılan artış yeterli kalmadı. En düşük emekli maaşı ise 2 bin 500 lirada sınırlı kaldı.

 

Asgari ücrete 2022 yılında bir zam daha yapılması talepleri kamuoyunda gündeme getirilirken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafya ""Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam... Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız" ifadeleriyle kapıları kapatmıştı. 

 

BAKAN VEDAT BİLGİN'DEN AÇIKLAMA 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, canlı yayında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Vedat Bilgin açıklamasında emekli ikramiyeleri hakkında da bilgi verdi. 

 

Bakan Bilgin'in konuşmasından satır başları şöyle:

 

ÜRETİM SÜRECİNE KATILIM PROGRAMI

 

Geçtiğimiz hafta lansmanını yaptığımız üretim sürecine katılım programımızın adını istihdama verdiğimiz önemden yola çıkarak o şekilde belirledik. Gaziantep'te başlattık ve sanayi illerini seçerek ilerleyeceğiz. Amacımız işsiz sayısını azaltmak. Türkiye büyümesini gerçekleştiren bir ülke.

 

Ekonomide dalgalanma var ama yolumuza devam ediyoruz. Bu bir kurs, eğitim v.s. değil doğrudan istihdam yaratan bir proje. Bazı şartlar var merak edenler İŞKUR'un sitesinden takip edebilir. Bu proje bir yıl istihdam garantisini kapsayan bir proje. İşveren elemanını kendi yetiştirecek, biz destekleyeceğiz.

 

İşbaşı eğitim programında istihdam garantisi şart olacak. Burada bir kaynak sorunu yok. Önemli olan sanayinin talep ettiği istihdamı yaratmak.

 

BAYRAM İKRAMİYESİNE ARTIŞ GELECEK Mİ?

 

Bu konuda henüz bir kararımız yok. İkramiye bin 100 lira olarak 28 veya 29 Nisan'da ödenecek. İki bayramda bunun maliyeti 25 milyar lira. Her zaman değerlendirilebilir ama ben şu an mevcut durumu söylüyorum."

 

ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞ OLACAK MI?

 

Asgari ücrette enflasyona uygun güncelleme gündemde yok. Popülist taleplere kaymamamız lazım, biz gerçekçiyiz.

 

3600 EK GÖSTERGE ÇALIŞMALARI

 

3600 ek göstergede yasal düzenleme bu yıl Meclis'e gelir. Bu yılın sonunda Meclis'ten çıkar diye düşünüyorum.

 

Mevcut maaşa çok yansımıyor ama emeklilikte çok yararlı.

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) 

 

Şu anda bizim gündemimizde bu yok.

 

530 BİN GEÇİCİ SÖZLEŞMELİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA

 

3600 ek göstergeden sonra ilk gündemimiz o olacak. Geçici işçilerle ilgili sorunları bu sene içinde çözeriz.

 

1 MAYIS AÇIKLAMASI

 

1 Mayıs demokrasinin olduğu yerde bayramdır. Bazı gruplar kendi politik amaçları için kullanıyorlar.

 

İLAÇ ÖDEME LİSTESİ 

 

Devletin ödeme listesine aldığı 8 bin 300 küsür ilaç var. SMA ve kanser ilaçları da bunların içerisinde var. SMA hastalarımıza bütün desteğimizi veriyoruz.

 

BEYAZ BAYRAK UYGULAMASI

 

Ramazan'dan önce uygulayacaktık savaş nedeniyle ertelendi. Türkiye'de çalışan her işletme kanunlara uymak zorundadır. 

 

AB delegasyonunun sendika tanımıyorum deme lüksü yok. 

Kaynak: Gerçek Gündem 

Editör: TE Bilişim