Gazete Emek- Diyarbakır'da yapılan ev baskınlarında 8 Haziran’da gözaltına alınıp 16 Haziran'da tutuklanan, aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan'ın da bulunduğu 16 gazeteci için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve DFG 5 kentte eylem yapacak. Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Van ve Mersin'de yapılması planlanan eylemlere ilişkin konuşan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, katılım çağrısında bulunarak gazetecilerin yalnız bırakılmamasını istedi.

 

 

‘ASIL MESELE GAZETECİLERİN SUSTURULMAK İSTENMESİ’

 

Gazetecilerin 3 aydan bu yana özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını ifade eden Müftüoğlu, tutuklulukların üzerinden üç ay geçmesine rağmen haklarında hala iddianamelerin hazırlanmadığını hatırlatarak, “Bu süreçte gazetecilerin tutukluluğuna dair yapılan her itiraz mahkemece reddedildi. Bu süre zarfında şu ana kadar ortaya çıkan tablo, yine emniyet tarafından servis edilen görüntü, prodüksiyon şirketlerinde bir ayı aşkın devam eden abluka durumu bize asıl meselenin gazetecileri susturmak olduğunu gösterdi. Bu kadar süre zarfında iddianamenin hazırlanmaması da bunun bir başka göstergesi" diye konuştu.

 

‘5 KENTTE EYLEMDE OLACAĞIZ’

 

DFG ve MKGP olarak arkadaşlarının serbest bırakılması için ilk günden bu yana çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini, gazetecilerin tutukluluklarının üçüncü ayına girmesi dolayısıyla 5 ayrı kentte eylem ve etkinlikler yapacaklarını aktaran Müftüoğlu, şunları söyledi:

 

"Bu açıklamamızla 5 kentten hep beraber arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep edeceğiz. Aynı zamanda onlarla dayanışma içinde olduğumuzu vurgulayacağız. Biz arkadaşlarımıza bu eylemlerin ardından kart ve kitap göndereceğiz. Onlarla dayanışma içinde olduğumuzu vurgulayacağız. Yine eylemlerle adli makamlara da çağrımız olacak. Çünkü 3 aydır arkadaşlarımızın soruşturma süreci tamamlanmadı ve dosyaya dair bir iddianame hazırlanmadı. Bu sebeple iddianamenin de hızlıca hazırlanarak, arkadaşlarımızın özgürlüğü önündeki bu engelin kaldırılmasını haykıracağız.

 

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAK İÇİN’

 

Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Van ve Mersin'de 16 Eylül tarihinde PTT şubeleri önünde açıklama yapacaklarını ve ardından kart, mektup ve kitap göndereceklerini belirten Müftüoğlu, yapacakları eylemlerde DİSK Basın-İş ve TGS gibi basın meslek örgütlerinin de destek vereceğini söyledi. Müftüoğlu, "Bu desteğin çoğaltılmasını, arkadaşlarımız şahsında tüm gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğü için herkesi ortak hareket etmeye çağırıyoruz" dedi.

 

NE OLMUŞTU?

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran'da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişi, 16 Haziran’da Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilmişti. Savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen gazetecilerden JİNNEWS Müdürü Safiye Alağaş, DFG Eş Başkanı Serdar Altan, MA Editörü Aziz Oruç, Xwebûn Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile gazeteciler Zeynel Abidin Bulut, Ömer Çelik, Mazlum Doğan Güler, İbrahim Koyuncu, Neşe Toprak, Elif Üngür, Abdurrahman Öncü, Suat Doğuhan, Remziye Temel, Ramazan Geciken, Lezgin Akdeniz ve Mehmet Şahin, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı. Gazetecilerden Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

 

 

 

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim