Gazete Emek- Büro Emekçileri Sendikası (BES), Vergi Haftası kapsamında “Vergide ve ücrette adalet istiyoruz” talebiyle sendikanın Genel Merkez’inde basın toplantısı düzenledi. “Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, saraya, ranta değil halk için kullanılsın” pankartının asıldığı toplantıda BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu konuştu.

Berdicioğlu, “Pandemiyi yaratanın aşırı kar uğruna doğayı, bir bütün tüm yaşamı yok eden sömürü aracı olarak kullanan bu sistemin aşırı kar hırsı olduğu açıktır” dedi.

“ÖLÜM VE AÇLIK ARASINDA TERCİH”

Salgın döneminde sağlık ve sosyal güvenlik sisteminin piyasalaşmasının ortaya çıkardığı eşitsizliklere değinen Berdicioğlu, “Pandemiye karşı mücadelede belki de tek araç olan aşının, üretim ve dağıtım süreçlerinin eşitsizliğini insanlar canıyla ödemek zorunda kalıyor. Yurttaş devlet ilişkisi açısından bir turnusol görevi gören pandemi sürecinde dünyanın birçok ülkesinde açlık, işsizlik, yoksulluk akıl almaz boyutta artarak devam ediyor Özellikle emekçiler ölüm ve açlık arasında tercihe zorlanıyor Her gün geçinemeyen yurttaşların intihar haberlerine uyanıyoruz. Kadına yönelik şiddet, kadının ev içi ve bakım emeği, kadın işsizliği ve yoksulluğu hiç olmadığı kadar artmış durumdadır” diye konuştu.

“EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

BES olarak vergideki adaletsizliğinin takipçileri olacaklarını söyleyen Berdicioğlu, “Bizler de büro emekçilerinin bu süreçte de artarak devam eden sorunlarının ve çözüm yollarının takipçisi olduk olmaya devam ediyoruz. Biliyor ve inanıyoruz ki, sağlığımızı, yaşamlarımızı hiçe sayan bu sisteme karşı ancak bizler, yaşamlarımıza, emeğimize sahip çıkarsak mücadele edersek bir çıkış bulabiliriz. Vergi haftasını yalanlar haftasına dönüştürülmesini kabul etmiyoruz. Bu yıl vergi haftası bir yıldır devam eden pandemi sürecinde kutlanacak, yıllardır ödedikleri verginin karşılığını pandemi sürecinde dahi alamayan milyonlarca yurttaşımıza verginin, kalkınmanın temeli olduğundan, bilincinden bahsedilecek” diye belirtildi.

Berdicioğlu  taleplerini şu şekilde sıraladı: "Bakanlıkta aidiyet ve üst kimlik oluşması için maliye hizmetleri sınıfı oluşturulsun, ek gösterge adaletsizliğine son verilsin. Kurum içi özel sınavlar periyodik hale getirilsin, herkesin kadrosunda çalışması sağlansın. Uzman kadroların görev tanımı yapılsın, başta inceleme yetkisi bu tanım içerisinde yer alsın. Gençlerimizin KYK borçları silinsin, öğrencilere kredi değil burs verilsin. Zorda kalan küçük esnaf için pandemi mücbir sebep ilan edilsin, kapatılan işyerlerinde çalışırken mağdur olan emekçilerin kayıpları karşılansın. Emekçiler için nasıl gelir vergisi tarifesi uygulanıyorsa 1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın."

BES Adana Şubesi de aynı taleple sendika binasında açıklama yaptı.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim