Gazete Emek- Birleşik Kamu-İş verilerine göre, aralık ayında açlık sınırı 4 bin 652 liraya yükselerek, açıklanan 2022 asgari ücretini şimdiden geride bıraktı. Verilerde, yoksulluk sınırı ise 13 bin 598 lirayı buldu.

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonunun (Birleşik Kamu-İş) Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Aralık 2021 sonuçları açıklandı.

Aralık 2021’den itibaren içki ve sigara harcamaları hariç tutularak hesaplanmaya başlanan açlık sınırı aralıkta bir önceki aya göre 762 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 881 lira ve yoksulluk sınırı da bin 72 lira arttı. 2021 yılının tümünde ise açlık sınırı bin 506 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 2 bin 6 lira arttı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da 2021 yılında toplam 2 bin 941 liralık artışla 13 bin 598 lira oldu.

‘AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ’

Açlık sınırı, yaşanan bu artışla birlikte bu ay 2022 yılı için belirlenen 4 bin 253 liralık asgari ücreti geçerken, ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme ile belirlenen kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerine 2022 yılı başından itibaren yapılacak zam oranlarını da anlamsız kıldı. 

‘ZAMLAR YENİDEN BELİRLENMELİ’

Araştırmada, Kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerine ocak ayında yapılacak yüzde 5 oranındaki zammın ve verilecek enflasyon farkının yükselen bu gerçek enflasyon trendini karşılamakta oldukça yetersiz kalacağı gözlendi ve “Gelecek yılın ilk aylarında da yüksek enflasyon trendinin devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle de kamu çalışanlarına yılbaşında yapılacak zamların yeniden belirlenmesi gerekiyor” denildi.

Kaynak: İleri haber

Editör: TE Bilişim