Gazete Emek- Antep 4'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürüten Yasin Kaplan Halı Fabrikası'nda çalıştıkları sırada Kod 29 uygulaması ile işten çıkarılan 14 işçinin işe geri talebiyle başlattıkları eylem 18'inci gününde. Fabrika önünde Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Eşbakanı Mehmet Bozgeyik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK Üyesi Sultan Özcan, Emek Patisi (EMEP) yöneticileri ve kentte bulunan kurum ve kuruluşların üyelerinin katılımı ile basın açıklaması düzenlendi.

Açıklamada sık sık "sendikal hakkımız engellenemez”, "Direne direne kazanacağız" ve "İş ekmek özgürlük" sloganları atıldı. Açıklamada, "Yasin Kaplan'da işçi kıyımına son" ve "İş emek özgürlük" yazılı pankartlar açıldı.

'ZULME BOYUN EĞMEYECEĞIZ'

Açıklamada ilk olarak söz alan DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, işten atamalara karşı başlattıkları direnişin sürdüğünü belirterek, "Kod 29 uygulaması bir ahlaksızlığa dönüştürüldü. İşçiler hiçbir gerekçe gösterilmeden tazminatsız işten atılıyor. Buna son verin. İşçiler olarak artık bu zulme boyun eğmeyeceğiz" dedi.

'PANDEMININ YARATTIĞI YIKIM'

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerine değinerek konuşmaya başlayan Arzu Çerkezoğlu, bir yandan da Kovid-19'un yarattığı toplumsal yıkım karşısında mücadele ettiklerini ifade etti. Ekonominin bir yıkım içerisinde olduğuna değinen Çerkezoğlu, "Gelir adaletsizliğinin hat safhada olduğu bir süreçte pandemiye yakalandık. İşçiler bu pandemi sürecini çok daha derin yaşıyor. Siyasi iktidarın bütün politikaları, halkı değil sermayedarları korumakla şekillendi" dedi.

'İŞÇİYE 6, PATRONA 18’

Herkesin evde olduğu bir süreçte işçilerin salgınla burun buruna çalışmak zorunda bırakıldığına işaret eden Çerkezoğlu, "Halkı bu süreçte koruyacak bir politika geliştirilmedi. işçiye, halka en az destek veren 2 ülkeden biriyiz. 55 milyar aktardık diyorlar. işçinin parası işçiden daha fazla patrona aktarıldı. 6 buçuk milyar ödeme yapıldı, patrona 18 milyar verildi. İşçinin hakkını vermediler" dedi.

'KOD 29'U KALDIRIN'

İşverenin pandemi sürecinde Kod 29'u elinden geldiğince işçiye karşı kullandığını belirten Çerkezoğlu, "Tazminat vermemek için bu kodu kullanıyorlar. Yine sendikalaşmanın önünü kesmek için kullanıldı. Şimdide işçileri işten atmak için kullanıyorlar. Kod 29 kara listedir. Hele kadın işçiler için kara bir lekedir. Ahlak dışıdır. Kod 29 zulmüne son verilmelidir. Yasal bir düzenleme yapılmalıdır. İşten çıkarmalara son verilmelidir. İşçilerin insanca yaşaması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim