Gazete Emek-  DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri, gelir ve vergide adalet talebiyle kitlesel basın açıklaması yaptı. Eyleme binlerce işçi katılırken, asgari ücret için bir günlük grev çağrısı yapıldı.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri, ekonomik kriz ve yapılan zamlarla birlikte işçi emekçilerin geçim sorunu yaşadığını ifade ederek, gelir ve vergide adalet talebiyle 'Geçinemiyoruz' diyerek kitlesel basın açıklaması yaptı. Eyleme binlerce işçi katılırken, asgari ücret için bir günlük genel grev çağrısı yapıldı. 

DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri, ekonomik kriz ve yapılan zamlarla birlikte işçi emekçilerin geçim sorunu yaşadığını ifade ederek, gelir ve vergide adalet talebiyle “Geçinemiyoruz” diyerek kitlesel basın açıklaması yaptı. Eyleme binlerce işçi katılırken, asgari ücret için bir günlük genel grev çağrısı yapıldı. 

İşçiler, Konak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirerek, vergide ve gelirde adalet talep etti. Genel İş 1, 2 ve 3 Nolu şube İzmir Büyükşehir Belediyesi binası içinden sloganlarla Lozan Kapısı önüne yürüyüşle geldi. Konak Pier önünden Genel-İş 5 No'lu, Ordu Evi önünden Genel- İş 7 ve 8 No'lu şubeler, Gündoğdu Meydanı'ndan ise Genel- İş 6 Nolu şube sloganlar eşliğinde yürüyüş yaparak alana girdi.

Genel İş 1, 2 ve 3 Nolu şube üyesi işçiler, "Ücrette adalet, emekçiden yüzde 50 vergi kesintisi patronlara vergi affı, vergide adalet istiyoruz!” yazılı pankart açtı. Genel- İş 4 No'lu Şube "Geçinemiyoruz vergide adalet gelirde adalet istiyoruz", Genel-İş 5 No'lu Şube "Herkese iş ekmek güvenli bir gelecek", Genel İş 6 Nolu Şube, "Geçinemiyoruz, vergide adalet gelirde adalet istiyoruz" , Genel İş 7 No'lu Şube, "696 sayılı KHK'nın yasalaşan hükümleri kaldırılsın, herkese kadro verilsin, emeklilik zorunlu olmasın", Genel-İş 8 No'lu Şube, "Fay kadar gergin volkan kadar öfkeliyiz" panlartları açarken, Limter-İş Sendikası, "Bu devran böyle sürmez! İzdeniz çalışanlar" pankartı, Birleşik Metal-İş Sendikası "Metal işçileri isyanda bıçak kemikte dayanamıyoruz" pankartı açtı.

Emek Partisi ise, “Halk için bütçe, insanca yaşanacak asgari ücret, vergide adalet istiyoruz” yazılı pankartla alana girdi. Kitlesel açıklamaya ayrıca İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve CHP katıldı.

 DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri, ekonomik kriz ve yapılan zamlarla birlikte işçi emekçilerin geçim sorunu yaşadığını ifade ederek, gelir ve vergide adalet talebiyle 'Geçinemiyoruz' diyerek kitlesel basın açıklaması yaptı. Eyleme binlerce işçi katılırken, asgari ücret için bir günlük genel grev çağrısı yapıldı.  İşçiler sık sık "Vergide adalet istiyoruz", "Ücrette adalet istiyoruz", "İş ekmek yoksa barış da yok", "İş ekmek özgürlük", "Saraya değil emekçiye bütçe", “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Hükümet zammını al başına çal", "Hükümet istifa", "İnsanca bir ücret istiyoruz" sloganları attı.

"EMEĞİMİZ PULA DÖNÜYOR"

Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. "Ülkeyi yönetenler ısrarla yükseliş, şahlanış masalları anlatırken bizler gerçekleri anlatıyoruz, taleplerimizi haykırıyoruz" diyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Yarın nelere zam gelecek, eriyen ücretlerimizle nasıl geçineceğiz, kapıya dayanan kara kışı nasıl atlatacağız bilmiyoruz. Her sabah yoksulluğun ve işsizliğin arttığı bir güne uyanıyoruz. Her gün paramızın pula dönmesiyle emeğimiz pula dönüyor” dedi.

"BU GİDİŞE SON VERMEK ZORUNDAYIZ"

Patronlar rekabet gücü kazansın diye sadece Avrupa’nın değil dünyanın en ucuz işçilerinin yaşadığı ülkelerden biri haline gelindiğini söyleyen Sarı, “'İş bulamıyoruz' diyenler, 'barınamıyoruz' diyenler, 'geçinemiyoruz' diyenler omuz omuza bu gidişe son vermek zorundayız. İşçinin patronundan yüksek oranda vergi verdiği bu adaletsiz düzene son vermeliyiz. Yaptıkları bütçe yasaları ile fakirden alıp zengine veriyorlar. İşsizlik Sigortası Fonu’nu bile işverenlere aktaracak kadar pervasızlaşıyorlar” diye konuştu.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve İzmir Şubeleri, ekonomik kriz ve yapılan zamlarla birlikte işçi emekçilerin geçim sorunu yaşadığını ifade ederek, gelir ve vergide adalet talebiyle 'Geçinemiyoruz' diyerek kitlesel basın açıklaması yaptı. Eyleme binlerce işçi katılırken, asgari ücret için bir günlük genel grev çağrısı yapıldı. 

"GELİRDE ADALET SAĞLANMALIDIR"

TÜİK'in belirlediği enflasyon ile yaşanılan enflasyon arasında dağlar kadar fark olduğunu dile getiren Sarı, “TÜİK’in alışveriş ettiği marketi tüm emekçiler merak ediyor. Öyle bir market, öyle bir pazar, öyle bir çarşı yok bu ülkede. Gerçek enflasyon oranında ücret artışı da yetmez. Her gün televizyonlara çıkıp bu ülke büyüyor, şahlanıyor diye övünüyorsunuz. Kim üretiyor, biz. Kim alın teri döküyor, biz. Kim çalışıyor, biz. Ekonomiyi kim büyütüyor, biz. Peki neden bizim ekmeğimiz büyümüyor. Eğer dediğiniz doğruysa, eğer ülke büyüyorsa, işçiler de büyümeden payını almalıdır. Gelirde adalet sağlanmalıdır” dedi.

"BASKILAR SON BULSUN"

Sarı, “Asgari ücretle çalışan oranının en yüksek olduğu ülke olduğumuzu gizliyorlar. Asgari ücreti gündem olmaktan çıkaracaksanız yapmanız gerekenleri DİSK defalarca size söyledi. Sendikalaşmanın önüne engeller çıkarmaktan vazgeçin. Grevleri yasaklamakla övünmeyin. Yandaş sendikalarınıza üye olmayanlara yönelik baskılara son verin. İşçileri sendikalı olduğu için işten atan patronlara göz yummayın. Sendikal barajları kaldırın. İşçi sınıfı örgütlensin, hakkını arayıp sorsun, asgari ücrete mahkum olmasın" dedi.

"BÜTÇEDE VE ASGARİ ÜCRETTE ACİL ÖNLEM İSTİYORUZ"

TBMM’de 2022 yılı bütçesi için çalışmaların başladığını hatırlatan Sarı, "Asgari ücret ise Aralık’ta belirlenecek. Yine dar gelirlilerden alınıp patronlara verilecek. Yine saraya, sermayeye, savaşa bütçe ayrılacak, emekçiler unutulacak. Bu ülke bu halk artık nefes almak istiyor. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler istiyoruz! Gelirde ve vergide adalet istiyoruz. Bu kış kara kış olacak. Ya işçilere emekçilere ya da sesimize kulak tıkayan iktidara" dedi.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim