Gazete Emek- Çorum’da sendikalı oldukları için Kod29 kullanılarak işten çıkarılan Ekmekçioğulları işçilerinin haklılığı kanıtlandı. İncelemelerini tamamlayan İŞKUR müfettişleri, 90 işçinin Kod29'la işten çıkarılmalarını yasalara ve mevzuatlara aykırı buldu.

Çorum'da, Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için, “Kod29” olarak geçen 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları' gerekçesiyle işten çıkarılan Ekmekçioğulları Metal işçilerinin direnişi 86 gündür devam ederken, Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne (İŞKUR) yapılan itiraz başvurusu sonuçlandı.

Sendikanın itirazıyla ilgili incelemelerini tamamlayan İŞKUR müfettişleri, 90 işçinin Kod29'la çıkartılmasını yasalara ve mevzuatlara aykırı buldu. İŞKUR’un, üyelerin işsizlik sigortasından faydalanabilmeleri için gerekli düzeltmeleri yaptığı ve kararın işçilere SMS'le yoluyla bildirildiği öğrenildi.

PATRONLARIN SIĞINAĞI: KOD29

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle AKP iktidarı tarafından 17 Nisan’da patronlara işten çıkarma yasağı getirilirken, bununla birlikte sınırsız ücretsiz izin hakkı da sağlandı. Bu kapsamda 7244 sayılı Kanun ile 4857 İş Kanuna Geçici 10. Madde eklenerek salgın süresince iş sözleşmesinin fesihleri yasaklandı. Bunun tek istisnası olarak 4857 Sayılı İş Kanunun 25. Maddesi’nde yer alan ve “Kod29” olarak geçen "ahlak ve iyi niyete uymayan nedenler” kabul edildi.

Kod29, patronlara  işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih hakkı tanırken, bu kod özellikle salgın döneminde sendikalaşan, hak arayan işçilere karşı kullanılıyor.

Editör: TE Bilişim