Gazete Emek- Milyonlarca işçinin dört gözle beklediği asgari ücret maratonunda sona gelindi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücretlerle ilgili bugün açıklama yapılacağını söyledi. Nebati, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada enflasyon karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2022 yılında asgari ücretin 4 bin 250 lira olacağını açıkladı.

Cumhur İttifakı ortağı Destici’den yeni asgari ücret önerisi

TÜRK-İŞ, TÜİK'İN İLAN ETTİĞİ ENFLASYONU YETERSİZ BULUYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık’ta gerçekleştirdi. Bugün yapılması planlanan 4’üncü ve son toplantıda 2022 asgari ücretinin belirlenmesi bekleniyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin enflasyon üzerinde artırılacağını aktarsa da işçi tarafı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 21’lik enflasyonu gerçekçi bulunmuyor. Türk-İş 4 bin liranın kırmızı çizgi olduğunu belirtti. 

DİSK'in asgari ücret talebi belli oldu: Net 5200 lira

DİSK:  ASGARİ ÜCRET NET 5.200 TL OLMALIDIR 

DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

DİSK'in asgari ücret talebi de şu ifadelerle açıklandı:

"Bütün ücretlere 1.000 TL iyileştirme yapılmalıdır: Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi   sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1.000 TL iyileştirme mümkün   olacaktır.

 Asgari ücret net 5.200 TL olmalıdır: Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında   2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım   2021 itibarıyla 10 bin 200 TL’yi aştığını, Aralık 2021’de ve 2022 yılında daha da yükseleceğini dikkate alarak (bir hanede iki asgari ücretli   çalışan olduğu varsayımı ile) asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle 2022 yılı   asgari ücreti 5.200 TL olmalıdır.

 En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir: 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa’dan önce asgari ücretten   düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde emekli aylıkları Hazine tarafından karşılanan farkla 1.500 TL’ye tamamlanmaktadır.   Emekli aylıklarında alt sınır asgari ücret olmalıdır."

AKP’de “Asgari ücret net 4 bin TL’nin üzerinde olacak" değerlendirmeleri yapılıyor"


 

TİSK BAŞKANI: ASGARİ ÜCRET TEKLİFİMİZ EN AZ 3 BİN 500 LİRA 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret için en az 3 bin 500 lira önerdiklerini söyledi.

Halk TV’den İsmail Saymaz’a konuşan Akkol, 2022 asgari ücreti için 3 bin 100 lira teklif etmediklerini, işverenin fedakarlık yapacağını, işçiyi enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade etti.

“TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon olan yüzde 21 zammı kafadan vereceğiz. Üstüne ‘Ne yapılabilir’ diye çalışıyoruz” diyen sendika başkanı, en az 3 bin 500 lira teklif ettiklerini dile getirdi.

Akkol şöyle devam etti: “Daha fazlası için çalışıyoruz. Teşviktir, vergi indirimidir. (İşçilerin TÜİK’e güvenmediği söylendiğinde…) Onun için ‘Yüzde 21’i verelim, çıkalım’ demiyoruz. Oradan başlıyoruz. Bakın, geçen yıl işçi masada yoktu. İşverenle devlet imzaladı. Yedi puan üzerine çıktık resmi enflasyonun.”

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'ten ortak asgari ücret açıklaması: İnsana yakışır bir yaşam düzeyini sağlamalı


 

AKP’DEN ASGARİ ÜCRETE 4 BİN LİRA SİNYALİ 

Asgari ücrete uygulanacak zam oranına ilişkin son iddia AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan geldi. Katıldığı programda "Asgari ücret 4 bin lira olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Özkan, "Bu dediğiniz anlattıklarımızdan çıkabilecek sonuç, belki bu tarafları gösterebiliyor. Endişe etmeyin diyorum" diye konuştu.

Asgari ücretle ilgili konuşan AKPli Numan Kurtulmuş, "Çalışma Bakanlığımız beklentileri tespit etti. Nihayetinde müzakere sonucudur. Herkesi tatmin edecek, hakkaniyetli bir Asgari Ücret tespiti olacaktır" dedi.

"4 bin TL üstü mü olacak?" sorusuna Kurtulmuş, "Bunu tam olarak söylemek mümkün olmaz. Beklentiler çerçevesinde bunu belirleyeceğiz. İnşallah herkesin tatmin olduğu bir rakam olacak" diye konuştu.

Türk-İş Başkanı Atalay'dan Asgari ücret açıklaması: "Beklentimiz altında bir rakam olursa katılmayacağız"

CHP'NİN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ: 5 BİN 376 TL İŞÇİYE VERMEK ZORUNDALAR

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, asgari ücrette teklifin 5 bin liranın altında olmaması gerektiğini söyledi.

Özkoç konuyla ilgili, "Asgari ücret, normal olarak kesinlikle 5 binin altına düşmemeli. Asgari ücret, getirdiği zamların, kaybettikleri rakamların tamamını telafi edecek bir asgari ücret olmalı." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 5 bin liranın altında asgari ücreti kabul etmeyeceklerini belirterek, "5 bin 450 kurun gereğidir. Asgari ücretten vergi kaldırılmalıdır"diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "2021 başında net 2 bin 825 liraydı asgari ücret. O büyük kalkınma hamleleri onların olsun. İşçiye bugün 384 doları teslim edin. Şimdi bu parayı verirlerse bu yılın kayıpları önemli ölçüde telafi edilecek. 5 bin 376 TL işçiye vermek zorundalar." ifadelerini kullandı. 

Asgari ücrette ilk rakamlar açıklandı: TİSK'in asgari ücret teklifi sosyal medyada gündem oldu

HDP: ASGARİ ÜCRET 6 BİN TL OLSUN, VERGİDEN MUAF TUTULSUN 

HDP, 2022 yılı asgari ücret önerisini net 6 bin TL olarak açıkladı. Ocak ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün bir araya gelmesi beklenirken, HDP, asgari ücretten vergi alınmaması için çağrıda bulundu. Haftalık çalışma süresinin de 35 saatte indirilmesi önerildi. 

Sosyal medyadan yapılan açıklamada, "İnsanca yaşamın pazarlığı olmaz. Asgari ücrete yapılacak zam lütuf değil, alın teri döken 10 milyondan fazla asgari ücretlinin hakkıdır. #AsgariÜcret6000 TL olmalı, vergiden muaf tutulmalıdır" ifadelerine yer verildi. 

Cübbeli Ahmet Hoca'dan asgari ücret tepkisi: Bu ne vicdansızlık

İYİ PARTİ: ASGARİ ÜCRET EN AZ 4.000 LİRA OLMALIDIR 

Asgari ücretin iş gücü piyasasının etkin çalışmasında önemli bir role sahip olduğunu belirten İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2022 yılı için asgari ücret önerisini; ‘’TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Anketi’nin 2020 verilerine göre hanesine sadece 1 asgari ücret giren 3 milyon 125 bin işçimiz var. Bu durum 3 milyon 125 bin işçimiz ve aileleri açlık sınırının altında yaşıyor demek. İşte bu farkındalıkla biz diyoruz ki asgari ücret en az 4.000 lira olmalıdır.’’ diyerek dile getirdi.

Ekonomist Özgür Demirtaş’tan asgari ücret tahmini: Keşke haksız çıksam 

3 KONUDA UZLAŞMA SAĞLANDI 

Tarafların 3 konuda uzlaşma sağladığı kaydedilmişti. Bu konular ise şöyle sıralanmıştı:

- Asgari ücretteki işçi primlerinden 5 puanlık indirim yapılması (işveren payında olduğu gibi)

- Gelir vergisi birinci diliminin yıllık brüt asgari ücrete eşitlenmesi

- Asgari ücret işveren desteğinin toplu sözleşmeleri işyerlerinde yüzde 6, diğerlerinde yüzde 3 olarak belirlenmesi.

ERDOĞAN AÇIKLADI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. ve son toplantısını bugün gerçekleştirildi. Son toplantının ardından taraflar Cumhurbaşkanlığı’na geçti.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonları ilgilendiren ve 30 milyona yakın kişiyi etkileyecek olan asgari ücretin, 2022 yılında 4 bin 250 lira olacağını açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), patronları ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

GELİR VE DAMGA VERGİSİ KALDIRILDI

Erdoğan, asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisinin de kaldırıldığını açıkladı. Erdoğan, bu karar ile patronların yükünün 450 lira civarında azalacağını belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), patronları ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.

DOLAR BAZINDA ÜCRET ERİDİ

Erdoğan’ın açıkladığı zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun manipülasyon olarak eleştirildiği enflasyon oranının üzerine çıktı ancak gerçek enflasyonun ve sene başındaki dolar cinsinden karşılığının altında kaldı. Açıkladığı verilere güvenilmeyen TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 21,31. Ancak bağımsız bilim insanlarının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu, gerçek enflasyonun yüzde 58,65 olduğunu belirtiyor.

2021’de 2 bin 825 TL olarak belirlenen asgari ücretin 1 Ocak 2021 tarihli kura göre karşılığı 385 dolardı.

Yeni asgari ücretin bu yılki karşılığı ise 274 dolar oldu.

ERDOĞAN ASGARİ ÜCRETİ EKSİK AÇIKLADI

Ancak Erdoğan'ın açıklamalarının ardından asgari ücret miktarında eksiklik olduğu göze çarptı. Buna göre, 2022 yılı için brüt asgari ücret 5 bin 4 TL olacak. Yüzde 14 (700,56 TL) SGK primi kesintisi, yüzde 1 (50,04 TL) işsizlik sigorta primi kesintisi, toplam kesinti miktarı 750,6 TL olarak yansıyacak.

Böylelikle 2022 yılı net asgari ücret 4.253,40 TL olacak.

Editör: TE Bilişim