Gazete Emek-  Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Emek Meclisi, işverenlerin salgını fırsata çevirmesi, ücretsiz izin ve işçilerin Kod 29 ile işten atılmasını Kadıköy Süreyya Operası önünde protesto etti.

"Pandemi fırsatçılığına, ücretsiz izin dayatmasına, Kod 29 uygulamasına karşı mücadeleyi yükseltelim" pankartının açıldığı eylemde "Direne direne kazanacağız", "Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır" ve "İşten çıkarmalar yasaklansın" sloganları atıldı.

PATRONLAR SALGINI FIRSATA ÇEVİREREK İŞÇİLERİN HAKLARINA SALDIRIYOR

HDK Emek Meclisi Üyesi ve Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, patronların salgını fırsata çevirerek işçilerin kazanılmış haklarına saldırdığını söyledi. Saygılı, devletin ilgili kurumlarının ise yaşananları izlemekle yetindiğini ifade eden Saygılı, "Siyasi iktidar yeterli önlemleri almayarak, çalışma yaşamında yapması gereken denetimleri askıya alarak, yönetmelik ve kanunlara uymayan patronlara yaptırım uygulama gibi işlemleri yapmayarak emekçileri patronların insafına bırakıyor" dedi.

Covid-19 salgının başladığı günden bu yana AKP-MHP iktidarının halkın sağlığını değil sermayeyi korumaya yönelik önlemler aldığını vurgulayan Saygılı, işçilerin bir yandan hayatları bir yandan da haklarının elinden alındığını belirtti. Saygılı, "Ücretsiz izin uygulaması ile emekçilerin maaşından kesilerek oluşturulan işsizlik fonundan karşılanıp ödenen aylık bin 168 lira net ücret ile milyonlar açlığa mahkûm edildi. Yine bu uygulamayla işçilerin kıdem, ihbar tazminatı hakları dondurulup emeklilik primleri ödenmeyerek emeklilik süreleri ertelendi" diye belirtti.

'KOD 29 İLE İŞÇİLER FİŞLENİYOR'

Salgın döneminde en çok karşılaştıkları saldırının Kod 29 uygulaması olduğunu vurgulayan Saygılı, "SGK'nin kodlamasına göre Kod 29 ile işten çıkarılıyor, tazminat alamıyor. Kod 29'la atılan işçiler adeta fişlenmiş oluyor ve başka işlere girmeleri de neredeyse imkânsız hale getiriliyor" dedi.

HERŞEY PATRONLAR İÇİN

İktidarın patronlar için dikensiz gül bahçesi yaratmaya çalıştığını vurgulayan Saygılı, "Patronlar her türlü hukuksuzluğu yaparken devletin ilgili kurumları seyretmektedir. Bu süreçte çalışma yaşamında işçi lehine olan işyeri denetimlerini askıya alınmış; işyerinde denetim ya da kontrol yapılmadan sadece patronların beyanları esas alınarak işlemler yapılmıştır. Patronlar cephesinde her türlü kolaylık sağlanırken işçilerin şikayetleri görmezden gelinmiş, işyeri denetimleri yapmak yerine patronlara teşvik ve destek veren projelere mesai harcanmıştır" diye kaydetti.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ, DİRENECEĞİZ'

İşçilere dayatılan kölelik düzenine karşı memleketin dört bir yanında mücadele verildiğini belirten Saygılı, "Bu mücadele bir yandan mevcut kazanımlarımızı korumaya dönükken diğer yandan da ağırlaşan yaşam koşullarını düzeltmeye dönük bir mücadeledir. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Kölelik düzeni dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz, direneceğiz. İlgili kurumları da adım atmaya, kendi çıkardıkları kanun ve yönetmeliklerin uygulanması için görevlerini yapmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak:  Etha

Editör: TE Bilişim