Gazete Emek- DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şubenin örgütlü olduğu Kartal Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve Genel-İş üyesi işçiler grev kararı almıştı. Greve çıkmaya 14 saat kala şube ve belediye yönetimi arasındaki görüşmeler devam ederken Genel-İş Genel Merkezi TİS'i imzaladı. Genel-İş Genel Merkezinin bu tutumunu teşhir etmek için Kartal Belediyesi önünde toplanan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 ve 2 No'lu Şube yönetici ve temsilcileri, "İşçinin en doğal hakkı olan grev hakkına müdahalenin kabul edilir tarafı yoktur" dedi.

'KADIKÖY VE MALTEPE'DE GREV KIRANLAR AYNISINI KARTAL'DA DA YAPTI'

Kartal Belediyesi önünde konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, "Burada işçilerin sadece 7-8 aylık sözleşme süreçleri değil, 2 yıldır örmeye çalıştıkları sınıf mücadelesi, emeği öne çıkarma mücadelesi yok edilmeye, görmezden gelinmeye çalışılmıştır" dedi. Kartal'da yaşanacakları tahmin ettiklerini söyleyen Arıkan, "Temsilcilerimiz sabahlara kadar burada kaldılar. Amaçları işçinin ve sendikanın iradesinin oluşmasıydı ama Genel-İş Genel Merkezi diğer belediyelerde sergilediği tiyatroyu burada da sergiledi" diye konuştu. Üzgün olduklarını dile getiren Arıkan, "Biz buradayız, hala işçinin içindeyiz. Çünkü biz hainlik yapmadık, işçinin iradesini yok saymadık ama burada olmayanlar gece yarıları greve daha 14 saat varken ya da grev varken Kadıköy'ü Maltepe'yi kıran irade Kartal'da da aynısını yaptı" dedi.

Genel-İş Genel Merkezinin tutumunun kabul edilir bir yanının olmadığını vurgulayan Arıkan, "Burada yapılan Anayasal hak olan grev hakkına müdahaledir. Müdahale burada boyut atlamıştır. İşçinin grev hakkına müdahalenin kabul edilir tarafı yoktur" diye konuştu.

Neden CHP'li belediyelerde grev yapıldığı sorusunu yanıtlayan Arıkan, "Diğer belediyelerde işçi örgütlenmesi mi var? Gıkını çıkarını kapı önüne atıyorlar. Tabiki sosyal demokrat olduğu söylenen yerlerde işçiler hakkını arayacak. Bu belediyelerde grev yapma hakkı en yüksek şekilde olmalı. Hak verilmiyorsa işçi üretimden gelen gücünü kullanıp greve çıkabilmeli. Daha greve gitmeden sendika genel merkezi ya da belediye yönetimi işçinin iradesine müdahale ediyorsa bunun ayıbını herkes taşımalıdır" dedi.

'İRADEYİ YOK SAYANLARLA MÜCADELE ETMEYİ ÖĞRENECEĞİZ'

Temsilcilerin görevlerini yapmak için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Arıkan, "Kenarda köşede bekleyip genel merkezin istediği gibi sendikacılık yapmak için bekleyen kişiler de heveslenmesin, bu meydanı onlara bırakmayacağız. Biz sadece sözleşmelerden kazanım elde etmek adına değil işçiyi görünür kılmak adına mücadele ediyoruz. Biz Kartal'da birçok maddeyi bitirmiştik sadece 7 madde kalmıştı, o 7 madde ekonomik ve çalışma saatleriyle ilgili olan maddelerdi. Genel merkez işçinin en çok beklediği bu maddeleri hiçe saydı. Biz sendikal bürokrasinin içindeki kötü çocuklarız, kötü çocuklar olmaya devam edeceğiz. Meydanı bu iradeye bırakmayacağız, bu iradeyle mücadele etmeyi de öğreneceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Etha

Editör: TE Bilişim