Gazete Emek- İstanbul’da atık kağıt işçilerine yönelik art arda baskınlar yapılırken, Resmi Gazete'de bugün atık toplama ile ilgili yeni kararlar yayınlandı. Atık Getirme Merkezi Tebliği ile Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği yürürlükten kaldırılırken, Sıfır Atık Yönetmeliği'nin 3. maddesi değiştirildi. Kaldırılan iki yürürlükten kaldırılan iki tebliğ, Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamına alınırken, Türkiye’de bulunan 1300’ün üzerinde lisanslı atık getirme merkezlerinin çalışma prensipleri ortaya kondu. Bu merkezlerin nasıl çalışacağı, zorunlu ekipmanların neler olacağı gibi ayrıntılara da burada yer verildi.

SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliğinde yaptığı değişikte ise şu maddeler yer aldı.

  • Atıkların türlerine göre en az ikili biriktirilmesi ve geçici depolanması sırasında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemler alınacak.
  • Evlerden kaynaklanan atık ilaçlar, ilaç satışı yapılan yerler ile İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planında toplama noktası olarak belirlenen diğer toplama noktalarında ve atık getirme merkezlerinde toplanacak. 
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında atıklar kaynağında türlerine göre ayrı biriktirelecek ve kaynağında ayrı biriktirilen atıkların karıştırılmadan ayrı olarak toplanması esas olacak.
  • Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, bakanlıktan geçici faaliyet belgesi/çevre lisansı almış atık işleme tesislerinde işlenecek.
  • Kaynağında ayrı biriktirilen evsel atıklar ile benzer ticari ve kurumsal atıkların geri kazanıma veya bertarafa gönderilmek üzere bırakıldığı atık getirme merkezlerinin oluşturulması esas olacak.

Kaynak: Dokuz8HABER

Editör: TE Bilişim