Gazete Emek- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), "Sahte enflasyon oranıyla değil, gerçek enflasyon oranıyla ek zam istiyoruz" talebiyle birçok kentte eylemler yaptı.

VAN

KESK Van Şubeler Platformu, "İnsanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istiyoruz" talebiyle sendika binasında açıklama yaptı. Platformun Dönem Sözcüsü Yunus Haylaz, yıllardır tüm ekonomik krizlerin faturasının emekçilere çıkarıldığını vurguladı. "Bir avuç mutlu azınlık bizim alın terimiz ve emeğimizle su yüzünde tutuğumuz geminin lüks kamaralarında keyif çatmaya devam ediyor" diyen Haylaz, emekçilerin haklarının kimi yollarla sermaye patronlarına verildiğini ifade etti.

Resmi enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Haylaz, emekçi maaşlarının da bu "sahte" rakamlar üzerinden belirlendiğini vurguladı. Haylaz, "Kendine yetkili sendika ve konfederasyon diyenler sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attı. Hükümettin teklif ettiği rakamları daha altına imza attıkları bile oldu. Mutabakatları ‘tarihi başarı' diye yutturmaya çalıştılar. Sıkıştıklarında danışıklı dövüş oyunları ile topu hakeme attılar. Biz ise, onların altına imza koyduğu ‘satış sözleşmelerinin' bedelini daha fazla yoksullaşarak ve güvencesizleşerek ödemeye devam ediyoruz" diye konuştu.

ANTALYA

KESK Antalya Şubeler Platformu, ek zam talebiyle Antalya Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı. KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, emekçilerin alım gücünün her geçen gün daha da azaldığını, işsizliğin artığını ve iğneden ipliğe yağmur gibi zamların yapıldığına işaret etti. Mol, "Bizim cebimizden alınanlar, patronlara teşvik, vergi affı, vergi yapılandırması ve yeni ihale olarak gidiyor. Artık yeter diyoruz. İnsanca yaşam koşulları için ek zam istiyoruz" dedi.

Mol, yaşanan sorunlara karşı taleplerini şöyle sıraladı:

-Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi etmek için maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren bin TL artırılması gerekiyor.

-Çoktan iflas eden mevcut sisteme son verilerek evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilmeli.

-Yıllardır sahte enflasyon rakamları ile maaşlarımızda yaşadığımız kayıpların telafisi için gerçek toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmalı.

-Tüm yükün emekçilerin üzerine yıkıldığı vergi adaletsizliğine son verilmeli.

-Birinci vergi dilimi yüzde 15'ten yüzde 10 dilimine düşürülmesini, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi dilimine sabitlenmesini istiyoruz.

ANKARA

KESK Ankara Şubeler Platformu, "İnsanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istiyoruz" diyerek Sakarya Caddesi'nde bulunan Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Belediye önünde açıklamaya izin vermeyen polis, emekçileri, Eğitim-Sen 5 No'lu Şube binasına yönlendirdi. Bunu kabul etmeyen kitle ve polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından emekçiler, Eğitim-Sen 5 No'lu Şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "İnsanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istiyoruz" pankartı açıldı. Emekçiler adına açıklamayı platform sözcüsü Cemal Erdoğan okudu.

İSTANBUL

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, “Ek zam” talebiyle Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen 9 Nolu Şubesi Başkanı Hüseyin Özev, “Açlık sınırının 2 bin 800 TL’yi, yoksulluk sınırının 9 bin TL’yi aştığı, temel tüketim maddelerine zam yağmurunun devam ettiği, yaşanan gerçek enflasyonun en az yüzde 40’larda seyrettiği bugünün koşullarında maaşı her yıl erimeye devam eden kamu emekçilerinin, emeklilerin daha fazla fedakarlık yapmaya tahammülü kalmamıştır. Hükümet kulağının üstüne yatmaya devam etse de kendine ‘yetkili sendika, yetkili konfederasyon’ diyenler her zaman olduğu gibi bu zor zamanı sadece protokol görüşmeleri ile geçiştirmeye çalışsa da yıllardır yaşanan gerçek enflasyon rakamlarına ezdirilen kamu emekçileri ve emekliler hakları olan ek zammı talep etmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim