Gazete Emek-  DİSK Genel-İş'te örgütlü Maltepe Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve işveren sendikası SODEMSEN tarafından taleplerinin karşılanmaması nedeniyle geçtiğimiz Salı günü greve çıkmışlardı.

Maltepe Belediyesi yönetimi grevi kırmak ve halkı grevci işçilere karşı kışkırtmak için çeşitli yollar denemişti. CHP'li Maltepe Belediye Meclisi üyesi ve belediye encümeninde de görev yapmakta olan Gönül Dinler, grevci işçiler tarafından Maltepe'de araçla çöp toplarken görüntülenmişti.

İBB EKİPLERİ ÇÖPLERİ TOPLARKEN YAKALANDI

Bugün grevdeki Maltepe Belediyesi işçileri tarafından, Altayçeşme Mahallesi Atatürk Caddesi üzerindeki İstanbul 3 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı binasının önünde, biriken çöpleri toplamak üzere görevlendirilmiş İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait yarım düzine kadar araç ve personel tespit edildi.

İstanbul Belediyesi Beyaz Masa tarafından yapılan açıklamada ise Maltepe Belediyesi sınırları içerisindeki çöpleri toplamanın Maltepe Belediyesinin sorumluluğunda olduğu belirtilerek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir müdahalede bulunması yasaktır" denilmesine rağmen İBB'nin çöpleri topladığı görüntülendi.

Grev kırıcılığı yapan İBB ekibini kayda alan bir kadının, "Belediye işçilerinin grevi bitti mi, çöpleri neden topluyorsunuz? Grev kırıcılığı yapıyorsunuz" sözlerine, ekibin başında bulunan kişi "Burası ana arter, buradaki çöpleri toplamak İBB'nin görevi" şeklinde yanıt verdi.

“BİR ARKADAŞIMIZ DARP EDİLDİ”

Maltepe Küçükyalı Mahallesi'nde grev kırıcılığını kontrol eden işçilere büyük bir grubun saldırdığını belirten Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetimi, “Küçükyalı'da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz ilerleyen saatlerde bunu organize eden işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklaması ile tek tek açıklayacağız” dedi.

"BİR ARKADAŞIMIZ DARBEDİLDİ"

Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada "Küçükyalı'da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz ilerleyen saatlerde bunu organize eden işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklaması ile tek tek açıklayacağız" denildi.

Saldırıya uğrayan bir işçi de “Mafyavari tiplerle grev kırıcılığı yapılıyor. Sokaklarda bu kalabalık grubu görünce doğal olarak tepki gösterdik yaptığınız suç dedik. Saldırıya uğradık bir arkadaşımız darbedildi” diye konuştu. Kendilerinin de Maltepe'de yaşadığını söyleyen işçi, “Şu an sokakta grev kırıcılığı yapan tiplerin kimin adamları olduğunu da kimlerin topladığını da tahmin edebiliyoruz. Detaylı bir araştırmadan sonra gerekli açıklama yapılacaktır” dedi.

İBB: TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN KAYITSIZ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 'grev kırıcı' eleştirilerine yönelik açıklama yaptı. "İBB'ye yönelik 'grev kırıcı' yakıştırmasının, içinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir" denilen açıklamada, "Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İBB, DİSK'e bağlı Genel-İş ile Maltepe Belediyesi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin başlattığı grev nedeniyle ilçede 5 gündür toplanmayan çöplerin, İBB ekipleri tarafından toplanmaya başlandığını duyurdu.

İBB’den yapılan açıklamaya göre, belediyeye grev nedeniyle çok sayıda yurttaş tarafından temizlik ve çöp toplanmamasıyla ilgili şikayet iletildiği savunuldu.

Halk sağlığı açısından harekete geçildiği öne sürülen açıklamada, "Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, bu şikayetlere İBB'nin kayıtsız kalması, toplum sağlığı açısından mümkün değildir. Bu sebeple grev hakkına saygı duymakla birlikte, Maltepe'de toplum sağlığını tehdit eden unsurlar, İBB iştiraki İSTAÇ marifetiyle toplanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, anayasanın 56'ncı, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesi ve 1593 Sayılı Hıfzıssıhha Kanunu'na dayanılarak, ana arterler ve meydanlar öncelikli olmak üzere temizlik çalışmalarının yürütüldüğü aktarıldı.

Yetkili sendika ve kamuoyunda İBB'ye yönelik "grev kırıcılığı" eleştirilerine de cevap verilen açıklamada, şöyle denildi:

"İBB'ye yönelik 'grev kırıcı' yakıştırmasının, içinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir. Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz. Maltepe Belediyesinin temizlik işçilerinin hak ettiği ücreti alması konusunda da ilgili kurumla İBB olarak görüşmelerimiz devam etmektedir. Arzumuz bir an evvel bu grevin tarafları memnun edecek şekilde sona ermesidir."

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim