Gazete Emek- Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için bu gece 00.01 itibariyle greve çıktı. İşçiler, işyerlerine grev pankartını astı.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Maltepe Belediyesi arasında yapılan ve 1400 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde belediye son teklifini verdi. Belediyenin son teklifini işçilerle paylaşan Şube Başkanı Yenigün Özen Dolgun, “Biz başından beri söylediğimiz gibi bunu masada uzlaşmayla bitirmek istiyoruz. Biz iş barışı bozulmadan, arkadaşlarımızın kaybettiği ücret gelirinin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bugüne kadar sabırlı bir şekilde geldik. Ancak geldiğimiz noktada belediye yönetimi hiçbir şey vermemek üzere kendini konumlandırmış. Geçmişte olduğu gibi bugün de bizi sefalet ücretine razı etmek istiyor. Biz buna razı olmayacağız. Yoksulluk sınırının 8 bin 560 lira olduğu, açlık sınırının 3 bin 267 lira olduğu bir yerde belediye 14 lira 85 kuruşluk yemek ücretine 2 lira 15 kuruş, 8 lira 50 kuruş olan yol ücretine 1 buçuk lira zam yapmak istiyor. Taban ücreti brüt 123 liraydı, 125 lira teklif ettiler. Buna da seyyanen 11 lira zam teklifinde bulunuldu. Toplamda elimize geçecek olan net zam bu şartlar altında 215 liradır. Çocuğa harçlık olarak verseniz cebine koymaz. 5 litrelik bir ayçiçek yağının bile 80 lira olduğu bir zamanda bize teklif edilen bu ücret 'greve çıkın' demektir. Biz de greve çıkıyoruz, grevin alasını yapacağız” dedi.

Dolgun ayrıca, “Bizim masada iyi niyetle ve iş barışının bozulmaması için sürdürmeye çalıştığımız bu süreçte, belediye meclis üyeleriyle başkan yardımcıları birimlerde arkadaşlarımızı dolaşarak sefalet ücretine razı etmeye çalışmaktan, onları baskılamaktan artık vazgeçsinler” dedi.

"DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ!"

Belediye işçileri 00.01 itibariyle "Direne direne kazanacağız" sloganıyla işyerlerine grev pankartını astı.

Evrensel'e konuşan işçi temsilcileri, yevmiyenin brüt 180 liraya çıkarılmasını, yemek ücretinin brüt 40 liraya, 120-130 lira olan yol parasının aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya çıkarılmasını istediklerini ifade etti. 112 günlük ikramiye, Kurban ve Ramazan bayramlarında 400 ve 300 TL istediklerini belirten temsilciler, “TİS taslağımızı bu rakamlarla oluşturduk. Bu rakamlar pazarlık yapılmaya açıktır” dedi.

İşçiler belediye yönetimine taleplerinin karşılanması için çağrıda bulundu.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim