Gazete Emek- Özel sektör öğretmenlerinin asgari ücretin altına düşen ücretlere karşı Ankara’da yapmak istedikleri basın açıklamasında polisin gözaltına aldığı 7 öğretmen akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Öğretmenlerle birlikte gözaltına alınmış olan iki avukat ise daha önce salıverilmişti.

Türkiye’nin dört bir yanından bugün Ankara’ya gelen ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde öğlen saatlerinde basın açıklaması yapmak isteyen özel sektör öğretmenlerine polis izin vermedi. Öğretmenlere biber gazıyla müdahale eden polis 9 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar içerisinde 7 öğretmenin yanı sıra 2 avukatın da bulunduğu daha sonra anlaşıldı. Söz konusu iki avukat kısa süre içerisinde salıverilirken, gözaltındaki 7 öğretmen ise akşam 18.00 sıralarında serbest bırakıldılar.

KILIÇDAROĞLU’NUN TWEETİ İLE ÇAKIŞTI

Öğretmenlerin salıverildiğinin öğrenilmesinden kısa süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun polisin bugünkü sert müdahalesini eleştiren tweet atması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu saat 17.57’de şu mesajı paylaşmıştı:

“Öğretmenlere gaz mı sıktınız, öyle mi? Öğretmenlere şiddet uyguladınız, öyle mi? Öğretmenlere… “Al bunu diyen” o kişi, beni beklesin. Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz!”

 SOYLU, DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINAN ÖĞRETMENİ HEDEF GÖSTERDİ 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, öğretmenlerin gözaltına alındığı videoyu sosyal medya hesabından paylaşarak "Öğretmenlere… ‘Al bunu diyen’ o kişi, beni beklesin. Öğretmene yapılan bu efeliği affetmeyeceğiz" ifadelerini kullanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, öğretmenlerden Betül Koca'yı hedef göstererek cevap verdi. 

SÜRÜKLENEN ÖĞRETMENİ HEDEF GÖSTERDİ

Soylu'nun paylaşımları şöyle:

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı olmak için ergenleşmeni anlıyorum. Seni "troll" yapmalarını da anlıyorum. Anlamadığım; 1-FETÖ'nün ayak izinden yürümen, 2-HDPKK'ya sevgin, 3-CHP'yi her türlü suç örgütüne alet etmen, 4-Kutuplaştırma ve kaos için her türlü tahrike oynaman..

Kılıçdaroğlu, Ankara’da, defalarca Emniyet Terör Şube'nin gözaltına aldığı, kamuda öğretmenlik de yapmayan, profesyonel eylemci HDPKK’lı eliyle polisle öğretmeni karşı karşıya getirmeye utanmıyor musun 

Kılıçdaroğlu, 6’lı masaya kendini ispat için her yolu deniyorsun. Yeter kendi hırsın için yaptığın bu sorumsuzluklardan vazgeç.

'HİÇBİR ARKADAŞIMIZI YEM ETMEYECEĞİZ'

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'ndan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına cevap verildi.

Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Öğretmeni hedef gösteren, sendikal örgütlenmenin kitle ilişkisinde birçok farklı siyasi görüşten kişiyi bir araya getirebileceğini idrak edemeyen yaklaşımla hayata aynı yerden bakmıyoruz. Bizler öğretmeniz! Hiçbir arkadaşımızı sizin siyasi kamplaşmanıza yem etmeyeceğiz" denildi.

 ‘SAÇLARIM ÇEKİLDİ, KAFAMA VURULDU’

 

 

 

Polisin darp ederek gözaltına aldığı ve İçişleri Bakanı Soylu'nun hedef gösterdiği öğretmen Betül Koca, "Ülkede terörist ilan edilmeyen bir tek öğretmenler kalmıştık" dedi.

 

Polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan Özel Sektör Öğretmenleri Ankara temsilcisi ve biyoloji öğretmeni Betül Koca, Duvar'dan Nur Kaplan'a konuştu. Polisin tavrı karşısında neye uğradığını şaşırdığını, saçları çekilerek ve kafasına vurularak gözaltına alındığını söyledi. “Ne kadar haklı olduğumuzu kamuoyu bu tavır ile bir kez daha görmüş oldu” diyen Koca, şöyle devam etti:

 

“Videoda herkes gördü, ben orada bağırmıyorum. Tam tersine ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Bana ‘bağırma, al bunu’ diyor. Bir öğretmene gösterilen bu tarz, üslup gözler önüne serildi. Bizlere karşı tavırları polis arabasına bindikten sonra da sürdü. Saçlarım çekildi, kafama vuruldu. ‘Siz mi öğretmensiniz’ gibi sözler söylendi. Öğretmenlik saygın bir meslek. Öğretmene saygılı davranmayan bir kamu görevlisinin aslında ülkenin vatandaşına da çocuğuna da verdiği değer yoktur. Bu nokta da biz ne kadar haklı olduğumuzu gösterdik.”

 

‘AÇIZ, YOKSULUZ, EVİMİZİ GEÇİNDİREMİYORUZ’

 

Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin asgari ücretin altında ücret aldığını, asgari ücret gibi gösterip işverenin elden parayı geri aldığını söyleyen Koca, özel sektörde çalışan öğretmenlerin artık dayanacak gücünün kalmadığını ifade etti.

 

En temel taleplerinin taban maaş haklarının geri gelmesi olduğunun altını çizen Koca, güvencesiz çalışma koşullarını kabul etmediklerini söyleyerek şunları kaydetti:

 

“Biz bir ülkenin direği olan eğitimcileriz. Güvencesiz çalışma koşullarını reddediyoruz, bunun için de ne yapılması gerekiyorsa yetkililerden talep ediyoruz. Bizler atanamayan öğretmenleriz, mecbur kalıp bu sektörlerde çalışıyoruz. Artık bizleri görmelerini ve duymalarını istiyoruz. Çünkü açız, yoksuluz, evimizi geçindiremiyoruz. Çok yoğun saatlerde çalıştırılıyoruz, hafta sonu yok, dinlenecek bir günümüz bile yok.”

 

‘KILIÇDAROĞLU’NUN SADECE BİR DAYANIŞMA MESAJI İLE KALMASINI İSTEMEYİZ’

 

Polisin Betül Koca’ya yönelik “Al bunu” ifadelerini kullandığı ve darp edilerek gözaltına alındığı videoyu sosyal medya hesabından paylaşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, öğretmenlere yönelik polisin tutumuna tepki gösterdi.

 

Öğretmen Betül Koca, Kılıçdaroğlu’nun desteğine teşekkür ederek şunları dile getirdi:

 

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun sadece bir dayanışma mesajı ile kalmasını istemeyiz. Öğretmenlerin talepleri ortada, taban maaş ortada. Biz sadece siyasi partilerden değil, herkesten destek bekliyoruz. Görünmek, duyulmak istiyoruz. Eğitimin kamusallaşması gerekiyor.”

 

‘HİÇBİR SİYASİ PARTİ ŞEMSİYESİ ALTINDA DEĞİLİZ’

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun öğretmenlere destek verdiği mesajını alıntılayarak, biyoloji öğretmeni Betül Koca’yı hedef gösterdi. Öğretmen Koca, Bakan Soylu’nun paylaşımına yönelik şunları söyledi:

 

“Ben bir öğretmenim. Herhangi bir siyasi parti üyesi değilim. Bugün bu yaptıkları saldırıyla toplumsal havayı dağıtmak istiyorlar. Ülkede terörist ilan edilmeyen bir tek öğretmenler kalmıştı. Altılı masaya yönelik bir saldırı oldu aslında. Kılıçdaroğlu da, Meral Akşener de destek mesajı yayınladı. Öğretmen mücadelesini siyasi bir atmosfere çekmeye çalışıyorlar, fakat yanılıyor. Hiçbir siyasi parti şemsiyesi altında değiliz. Bizim içimizde her siyasi partiden üye var. Biz öğretmeniz sadece.”

 

 

NE OLMUŞTU?

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, kuruluşunun birinci yılında, asgari ücretin altına düşen ücretlere, sözleşme dayatmasına ve uzun mesailere karşı Ankara’da bugün toplantı yaptı. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen öğretmenler Kızılay’da TMMOB Eğitim ve Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Toplantının ardından MEB önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğretmenlere polis izin vermedi. Öğretmenler, bunun üzerine basın açıklamasını Olgunlar Sokak’taki Madenci Anıtı’nın önünde yapma kararı aldı. Ancak polis, öğretmenlere biber gazıyla müdahale etti. 2'si avukat toplam 9 öğretmen gözaltına alındı. 


 

Editör: TE Bilişim