Gazete Emek-  DİSK/Basın-İş, DİSK/Dev Yapı-İş, DİSK/Dev-Turizm-İş, DİSK/Enerji-Sen, DİSK/Limter-İş, Dev Tekstil, İnşaat-İş sendikaları, Kadıköy Khalkedon'da bulunan Migros önünde işten çıkarılan ve 25 gündür direnişte olan Migros işçileriyle dayanışma eylemi yaptı.

POLİS, EYLEMİ ENGELLEMEK İSTEDİ

Açıklamadan önce alanı ablukaya alan polis, Covid-19 gerekçesiyse İstanbul'da eylem yapılacak alanların birçoğunu yasaklayan Valilik kararını bahane ederek eylemi yasaklamak istedi.

HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm, Devrimci Parti MYK Üyesi Burcugül Çubuk, ESP, Partizan, Mücadele Birliği, Genç İşçi Derneği ve çok sayıda kişinin destek verdiği eylemde, sendika temsilcileri polise tepki gösterdi. Sendika temsilcileri işçilerin Migros'un bu şubesinden atıldığı için eylem alanının burası olduğu konusunda ısrar etti.

POLİS AÇIKLAMAYI ENGELLEYEMEDİ

Polisin tüm engelleme girişimine rağmen Migros önünde açıklama yapıldı. Eylemde, "Kod 19 ve ücretsiz izin saldırısını birleşik mücadeleyle püskürteceğiz. Migros işçileri direniş ve dayanışmayla kazanacak" yazılı pankart açıldı.

Basın metnini okuyan Okan Karaçam, Covid-19 salgınında çok sayıda işçinin ya işsizlik ya da koronavirüs tehdidiyle başbaşa bırakıldığını, birçok işçinin de yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

'YASAĞA RAĞMEN İŞÇİLER, İŞTEN ÇIKARILDI'

İşten çıkarmaların yasak olduğu salgın sürecinde milyonlarca işçinin patronlar tarafından "ekonomik koşullar" gerekçe gösterilerek ücretsiz izne çıkarıldığının altını çizen Karaçam, "Türkiye'nin en büyük sermaye gruplarından birisi olan Anadolu Holding'in sahibi olduğu Kocaeli Çayırova'da bulunan Migros Depo ve taşeron Us Grup Taşımacılık Paketleme Temizlik Hizmetleri Şirketi'nde de ücretsiz izin uygulaması hayata geçirilmiştir" dedi.

'İŞE ALINAN İŞÇİLERİN, SENDİKADAN İSTİFASI İSTENİYOR'

Günde 16 saate varan ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, işyerinde salgına karşı önlemlerin alınması, genel olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının sağlanması, işyerinde kadın işçilere dönük tacizin önlenmesi ve tacizcilerin işine son verilmesi gibi talepler temelinde örgütlenen 46'sı DGD-SEN üyesi 70 işçinin 'ücretsiz izne' çıkarıldığını söyleyen Karaçam, "Hatta 3 işçi arkadaşımız Esenyurt deposuna sürgüne yollanarak fiilen işten çıkarıldı. Diğer yandan Migros Depo'da yeni işçi alımları sürmekte, sendika üyesi olduğu düşünülen işçilerden e-devletleri istenerek sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulanmakta ve ücretsiz izne çıkarılan işçiler aranıp direnmekten vazgeçtikleri takdirde tazminatlarının ödeneceği söylenmektedir" diye konuştu.

'KOD 19 İLE İŞÇİLER FİŞLENİYOR'

25 gündür aynı kararlılıkla direnişin sürdüğünün altını çizen Karaçam, ücretsiz izin uygulamasını takip eden diğer saldırının işten atmalar olduğunu dile getirdi. İş Kanunu'nun 25/2 Maddesine dayandırılarak Kod 29 ile işten atmanın salgın döneminde yaygınlaştırılarak kalıcı hale getirildiğini kaydeden Karaçam, "'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri' gerekçesiyle suçlanan işçiler, SGK'nin kodlamasına göre Kod 29 ile işten çıkarılıyor, tazminat alamıyor. Kod 29'la atılan işçiler adeta fişlenmiş oluyor ve başka işlere girmeleri de neredeyse imkansız hale getiriliyor" dedi.

'MÜCADELELERİNİ BÜYÜTECEĞİZ'

Karaçam, şöyle devam etti: "Bu noktada Ekmekçioğulları, Baldur, Sinbo, PTT, Mapfre Sigorta Tur Assist, Döhler, Galataport, İGDAŞ, Kaynak İplik, Cargill ve yine birçok işyerinde işçiler benzer saldırılarla karşı karşıya kaldılar ve direnişleri, mücadeleleri sürüyor. Bizler de buradan direnen tüm işçi arkadaşlarımızın mücadelesini büyüteceğimize söz veriyoruz. Migros işçisi yalnız değildir."

'BİRLEŞİK MÜCADELE VE DAYANIŞMAYLA KAZANACAĞIZ'

İşten çıkarılan ve 25 gündür direnişte olan Gülhan Albayrak, eylemde konuştu. Karşılarına çıkan tüm engelleri sağlam adımlarla aştıklarını söyleyen Albayrak, ilk günkü inanç ve dirayetle direnişi sürdürdüklerini vurguladı. Tek isteklerinin hak, hukuk ve adalet olduğunu vurgulayan Albayrak, işçilerin birleşik mücadele ve dayanışmayla kazanacaklarının altını çizdi.

Eylem, "Yaşasın direniş yaşasın dayanışma", "Migros işçisi yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız", "Işçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları ile sona erdi.

Kaynak: Etha 

Editör: TE Bilişim