Gazete Emek- Asgari ücret zammı sonrası Simfer’de gözler fabrikanın vereceği zamma çevrildi. Üretim rekorları kıran Simfer’de işçiler, verilen ücretlerin yetersiz olduğundan şikayetçi. Yıl sonuna kadar yoğun üretim temposu ile çalıştıklarını belirten Simfer işçileri, “Asgari ücret zammı yeterli değil. Patronun vereceği zammı bekliyoruz” dedi. Yeni işçilerle uzun süredir Simfer’de çalışan işçiler arasında neredeyse ücret farkı olmadığını söyleyen işçiler şubat ayının 15’ini bekliyor. 

Kayseri’deki Simfer’de çalışan işçiler geçen hafta Develi’de iş bırakmaları sonrası yüzde 43 zam alan madencileri takip ettiklerini söylüyor. Bu konudaki genel kanı “Demek ki toplu halde iş bırakınca ücretler artıyormuş. Bunu görmüş olduk” şeklinde.

Fabrikalarında yeni işe giren ile yıllardır Simfer’de çalışan işçiler arasında ücret farkının olmadığına tepki gösteren işçiler, “Bu adaletsizliktir. Ücretlerde düzenleme istiyoruz” dedi.

‘200 LİRA HARCIYORUZ AMA POŞET BOŞ’

Simfer işçileri arasında çokça tartışılan konuların başında ekonomi geliyor. Hayat pahalılığından dem vuruyor Simfer işçileri. Kıyas birkaç yıl öncesi oranlara göre yapılıyor. Bir Simfer işçisi, “Ortalığın durumu belli. Herkes pahalılıktan şikayetçi. Bir markete gidiyoruz. 150-200 liraya bir şeyler alıyoruz. Poşette hiçbir şey yok. İki kişi yaşamamıza poşetler dolmuyor. Önce aldığıma bakıyorum. Sonra kendi kendime ben bu poşetin içindekiler için kaç gün çalışıyorum diye soruyorum” diye konuştu.

İşçilerin tepki gösterdiği diğer bir konu ise faturalara gelen zamlar oluyor. Bir işçi, “Doğal gaza, elektriğe gelen zamlardan mustaribiz. Mesela ben rahat rahat ısınamıyorum. Fatura kabarık gelmesin diye gece yakıyorsam gündüz kısıyorum ya da hiç yakmıyorum. Merkezi sistemle ısınan binalarda olan işçiler doğal gazı yakmayın diye tartışmaya bile giriyor. İnsanlar artık bu duruma düşmüş” dedi.

 

‘SİMFER İŞÇİSİ HAK ARADIĞINDA HAİN İLAN EDİLİRSE...’

İşçilerin gündeminde olan konulardan biri de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemleri. İşçilerden biri “Yandaş medya çok etkili oluyor bu konuda” diyor. “Kabe’nin görselini yere serip üstüne basanları mı savunacağız?” diyor öteki. Ekonomik meselelerde görüş fark etmeksizin Simfer işçilerinde tepkiler çoğu zaman ortaklaşıyor. Boğaziçi öğrencilerinin eylemleri gündeme gelince ise işçiler ikiye bölünüyor. Özellikle AKP’ye ve MHP’ye oy verdiğini söyleyen işçiler, “LGBTİ’ler çıkmış eylem yapıyor. Kabe’nin fotoğrafları yere seriliyor. Buna nasıl sahip çıkalım” diyorlar. Sol görüşlü olduğunu söyleyen bir Simfer işçisi ise “Din üzerinden tartışmak doğrul değil. Öğrencilerin seçim istemesinin üstü örtülüyor” diyor.

AKP’ye hiçbir zaman oy vermediğini söyleyen bir işçi de salgın ile mücadele konusuna değiniyor. “AKP’nin kongreleri oluyor. Her yer yasaklanıyor ama kendi kongreleri dolu. Bu nasıl salgınla önlem?” diye soruyor. Boğaziçi meselesinde provokasyon olabileceğine değinen işçilere yanıtı yine Simfer işçisi veriyor: “Simfer’de işçiler düşük zam karşısında hak aradığı zaman vatan haini ilan edilirse ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine sessizlik oluşuyor.

‘HAKKINI ARAMAK GÜZEL’

İşçiler arasında konuşulan konulardan biri de iş kazasında parmaklarını kaybeden Pala Dayı lakaplı işçiye patronun 25 bin lira teklif etmesi. İşçiler, “İşten çıkartırlar korkusu halen var. Ama Pala Dayı parmaklarını kaybetti. Patron 25 bin lira verelim şikayetinden vazgeç demiş. Söylentiler bunlar. Ama Pala Dayı hakkını aramak üzere şikayetçi olmuş. Mahkemeye başvurmuş. Biz Pala Dayı’yı destekliyoruz. Hakkını aramak güzel” diyor.

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim