Gazete Emek- İstanbul Beylikdüzü Haramidere Sanayi Sitesi’nde bulunan, Zara ve H&M gibi uluslararası markalara üretim yapan SML Etiket fabrikasında çalışan 22 işçi, “küçülme” gerekçesiyle 28 Ocak’ta işten atıldı. İşçiler, bu karar üzerine 3 Şubat günü bağlı oldukları DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası (DİSK/Tekstil) ve Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) ile birlikte fabrika önünde çadır kurarak direnişe geçti.

Eylemlerini sadece fabrika önünde yapmayacaklarını açıklayan işçiler, bugün (9 Şubat) İstanbul Şişli’de bulunan H&M Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

“Sendika düşmanlığına, keyfi işten atmalara, taşeronlaşmaya hayır! Sendikalı ve güvenceli çalışmak istiyoruz” yazılı pankart açan işçiler, sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Sendika haktır, engellenemez” sloganları attı. Eyleme DİSK/Enerji-Sen, DİSK/Dev-Turizm-İş Marmara Şubesi, Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, İnşaat-İş Sendikası, HDP Emek Komisyonu, Devrimci Gençlik Birliği ve İşçiyiz Biz Koordinasyonu da eyleme destek verdi.

“SENDİKAL FAALİYETLER NEDENİYLE İŞTEN ÇIKARILDIK”

SML işçileri adına açıklamayı okuyan Seçil Arı, “İşten çıkartma nedeni olarak işlerin azalmasını öne sürüyorlar. Bu koca bir yalandır. Bu yalanın arkasında saklanan gerçek ise sendikal faaliyete dönük tahammülsüzlüktür. SML Etiket patronu ve yönetimi planlı bir şekilde bizleri işten çıkartmıştır” dedi.

Fabrika yöneticilerinin yaptıkları toplantılarda “İstediğiniz sendikaya üye olabilirsiniz, sizin anayasal hakkınızdır” dediğini ve anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmelerle tanınmış haklara saldırarak suç işlediğini belirten Arı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizlere yapılan bu haksızlıklara, keyfi uygulamaya, sendika düşmanlığına ve taşeronlaştırmaya karşı 3 Şubat Çarşamba günü fabrika önünde sendikamız ile birlikte direniş çadırımızı kurduk. Yönetimin saldırılarına karşı, haklarımız ve geleceğimiz için onurluca mücadelemizi sürdürüyoruz. Mücadelemiz, emek ve onur mücadelesidir. İşten atılmamızın tek suçlusu SML patronu ve yönetimi değildir. Üretim yaptığı uluslararası firmalarda bu saldırının ortağıdır. Bu firmalardan biri de H&M’dir.”

“KEYFİ İŞTEN ATMA, SENDİKA DÜŞMANLIĞI VE TAŞERONLAŞMA SON BULSUN”

H&M’e seslenen Arı, “Eğer bu durum karşısında olumlu bir adım atmazsanız, onların suçlu olduğu kadar sizler de suçlusunuz. Yapılan haksızlık, hukuksuzluk, keyfi işten atma, sendika düşmanlığı ve taşeronlaştırma bir an önce son bulmalıdır. Taleplerimiz kabul edilmelidir. Aksi takdirde fiili ve hukuki mücadelemizin birinci dereceden muhatabı olacağınızı bildiririz” dedi.

Açıklamanın devamında, SML Etiket işçilerinin talepleri sıralandı:

İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın.

Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun.

Taşeron işçiler kadroya alınsın, taşeron çalışma sonlandırılsın.

Baskı ve mobbing son bulsun.

Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin.

Kısa çalışma ve ücretsiz izin gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun.

Editör: TE Bilişim