Gazete Emek-  Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son örneği, Rize'de yaşandı. Ali Sırrı Kulaksız isimli erkek, hastanede yanında getirdiği orakla Dr. Meltem Puşuroğlu'na saldırdı. Gözaltına alınan Kulaksız ifade işleminin ardından serbest bırakıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Psikiyatri Derneği de yaşanan duruma tepki gösterdi. Dr. Hayriye Mihrimah Öztürk'ün beş gün önce Yozgat'ta poliklinikte görevini yaparken darp edildiğini ve yaralandığını, son olarak da Dr. Meltem Puşuroğlu'nun Rize Devlet Hastanesinde poliklinikte muayene etmek üzere "buyurun" deyip içeriye davet ettiği hastanın orakla saldırısına hedef olup yaralandığı hatırlatılan açıklamada, "Orakla saldıran kişinin ev hapsiyle bırakıldığını öğrendik. Boğaziçi Üniversitesi protestolarında öğrencileri tehlikeli bulup tutuklayan yargı sistemimiz, daha önce hiç görmediği, tanımadığı görevi başındaki bir hekime orakla saldıran kişiyi tehlikeli bulmadı" denildi.

"Mevzuat gereği yöneticiler bir şeyler yapmalı, olayın neden meydana geldiğini açıklamalı ve bir daha meydana gelmemesi için alınacak önlemleri ilan etmeli. Ama yapmıyorlar. Mevzuatı yapanlar da niye yapmadıklarını sormuyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, daha önce yapılan uyarılara rağmen tedbirlerin alınmadığı bir sağlık kuruluşunda meslektaşlarının darp edildiği ancak yöneticilerin tepki göstermediği kaydedildi.

Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi protestolarında öğrencileri tehlikeli bulup tutuklayan yargı sistemimiz, daha önce hiç görmediği, tanımadığı görevi başındaki bir hekime orakla saldıran kişiyi tehlikeli bulmadı" diye belirtildi.

HASTANEYE ORAKLA GELMEYİ ENGELLEMEK İÇİN BİR ŞEY YAPMAYALIM MI?

Her iki saldırının psikiyatri topluluğunda ciddi bir tepki doğurduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Birçok meslektaşımız yarın polikliniğe hasta davet ederken bu anları yaşayacak. Her iki olayla ilgili olarak yöneticilerden hiçbir açıklama gelmedi. Belki sessizce meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerinde bulundular. Oysa ki bu olaylar onların sorumluluğu altında gerçekleşti. Mevzuat gereği yöneticiler bir şeyler yapmalı, olayın neden meydana geldiğini açıklamalı ve bir daha meydana gelmemesi için alınacak önlemleri ilan etmeli. Ama yapmıyorlar. Mevzuatı yapanlar da niye yapmadıklarını sormuyor" diye kaydedildi.

Türkiye Psikiyatri Derneği, "Onlar yapmayınca bağırmak bize düşüyor. Yoksa biz de mi sessiz kalalım? Daha önce yapılan uyarılara rağmen tedbirlerin alınmadığı bir sağlık kuruluşunda meslektaşımız darp ediliyor ama yöneticilerin sesi çıkmıyor. Bir kişinin canı sıkılıyor hastaneye orakla gidiyor, birine zarar vermek istiyor ama yöneticilerin sesi çıkmıyor. 2018'de hastası tarafından öldürülen diğer bir üyemiz Dr. Fikret Hacıosman ile ilgili bugün yapılan duruşmadan çıkıp haberdar olduğumuz bu şiddet olayları sonrasında Cumhurbaşkanından, Başhekimlere bütün yöneticilere soruyoruz: Hastaneye orakla gelmeyi engellemek için bir şey yapmayalım mı?" dedi.

Editör: TE Bilişim