Gazete Emek- Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun TÜRK-İŞ ve TİSK'le beraber belirlediği asgari ücreti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı. Yılın ikinci yarısı için asgari ücrete yüzde 30 ara zam yapıldı ve 4 bin 253 lira olan asgari ücret 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı.

Asgari ücretin açıklanması toplantısına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol katıldı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda çalışanları enflasyona karşı koruyacakları mesajını vermişti. TÜİK verilerine göre 13,9 milyon ücretli çalışana verilecek asgari ücret 5 bin 500 lira oldu. Asgari ücrete net bin 247 lira ara zam yapıldı. Devlet işverenlere 100 lira destek verecek. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 7 bin 603 lira oldu.

2021 yılı boyunca brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret, 2022 yılı için yüzde 50'lik artışla brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Ancak yükselen enflasyon ve artan hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücrete 2022'de ara zam yapıldı.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

TÜRK-İŞ'in basın mensupları ile paylaştığı tabloya göre, asgari ücrete gelen net artış yüzde 29,32 oldu. Günlük net yevmiye 183 lira, net saatlik ücret de 24,45 liraya çıktı. Ancak TÜRK-İŞ verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 6 bin 391 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 TL'ye yükselmişti. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 8 bin 313 lira olmuştu. Açıklanan yeni asgari ücret, açlık sınırının ve yaşam maliyetinin altında kaldı.

Asgari ücrette işçi tarafı teklifi 6 bin 391 lira

TÜRK-İŞ 6 BİN 391 TL İSTEMİŞTİ

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından, asgari ücretin 6 bin 391 lira olan açlık sınırının altında kalmamasını teklif ettiklerini belirtmiş ve "Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6.391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik" ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRETE TEPKİLER

Yılın ikinci yarısında 5 bin 500 lira olarak belirlenen asgari ücrete siyasiler hızlı tepki verdi...

CHP'li Engin Özkoç: "Erdoğan enflasyonu durdurulamadıktan sonra maaş artışları işe yaramayacaktır. Açlık sınırının altındaki 5 bin 500 TL asgari ücret vatandaşı açlığa terk etmektir! Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye için oyunuzu altı oka basın!"

CHP'li Engin Altay: "Açlık sınırının 6391 TL olduğu bir ülkede, 6770 TL'nin altındaki her rakam, zülümdür, emek hırsızlığıdır!"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: "Bu, olması gerekenin ve beklenenin çok altında. Asgari ücretin mutlaka, çalışanların, işçilerin, enflasyon karşısında yaşadığı kaybın giderilmesi gerektiğini, büyümeden, milli gelir artışından pay alması gerektiğini ifade etmiştik. Ne yazık ki gerçekleşmedi. Açıklanan rakam açlık sınırının bile altında. Asgari ücretin sadece mayıs ayında, bir aylık asgari ücretin alım gücündeki kayıp bin 500 liraydı. Aradaki fark bunu da karşılamıyor. Sadece mayıs ayındaki kaybı bile karşılamıyor. Enflasyondaki artış devam edecek, kayıplar da devam edecek. Bu ücrette milyonlarca işçinin yıl sonuna kadar hayatını sürdürebilmesi mümkün değil."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: "AK Parti İktidarının enflasyonu % 73,5, Milletin enflasyonu % 200 Ekonomik buhranın, hayat pahalılığın sorumlusu AKP iktidarı değilmiş gibi ‘müjde’ havasında asgari ücret’i 5500 TL yaptı. Sonuç dağ fare doğurdu..."

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen: "Açlık sınırı 6 bin 319 lira, asgari ücret 5500 lira. AKP bir kere daha milyonları açlığa mahkum etti. Bu yeni sınırın adı artık yoksulluk ve açlık sınırı bile değil. Daha da aşağıda: Sefalet Sınırı bu sefalet!"

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu: "Cumhurbaşkanının açıkladığı 5500 TL'lik yeni #AsgariÜcret açlık sınırının 891 TL altında kaldı. AKP milleti açlığa mahkum etmiştir. Yazıklar olsun!"

GEÇERLİLİK TARİHİ 1 TEMMUZ

Asgari ücret görüşmelerinin ardından alınan ara zammın hemen geçerli olabilmesi için yönetmelikte de değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 11'inci maddesi, "Komisyonca belirlenen ücretler Resmi Gazete'de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer" şeklinde değiştirildi.

6 YILDA KAYIP 188 DOLAR

Asgari ücretin yılda bir kez belirlenmeye başlandığı 2016'da 442 dolara karşılık gelen asgari ücret, 2017'de 396 dolara geriledi ve 2018'de 425 dolara çıktı. Bu tarihten sonra bir daha 400 doların üzerini göremeyen asgari ücret, 2019 için 378 dolar, 2020 için 390 dolar ve 2021 için 383 dolar olarak belirlenmişti.

Bu yıla TL cinsinden yüzde 50 artışla 4 bin 253 lira ile başlayan asgari ücretin dolar karşılığı 316 dolar seviyesindeydi. Ancak kurda yaşanan hareketlilik, 4 bin 253 liralık asgari ücreti 30 Haziran'da 254 dolara kadar düşürmüştü.

ASGARİ ÜCRETLİ ORANI ARTTI

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, asgari ücretle çalışanların oranı son 5 yılda sürekli arttı. 2017'de yüzde 35 olan asgari ücretli çalışan sayısı, 2021'e gelindiğinde yüzde 48'e ulaştı. Sosyal güvenlik ve çalışma yaşamı uzmanları, maaş aralığı olarak asgari ücretin yüzde 10 üstünde çalışanların da bu orana eklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu durumda olanlar da eklendiğinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 57'lere çıkıyor. Yine SGK verilerine göre, kadın çalışanlar kamuda asgari ücretle çalışanların yalnız yüzde 1,47'sini, özel sektörde çalışanların ise yüzde 30,8'ini oluşturuyor.

EKONOMİST ŞAHİNÖZ: ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 25’LİK ZAM GÖSTERMELİK 




 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, asgari ücrete yüzde 25 zam yapılarak, 5 bin 500 TL olduğunu açıkladı. Önümüzdeki yedi ayı kapsayacak ara-zammın artan enflasyon oranları karşısındaki durumunu ekonomist Ahmet Şahinöz, değerlendirdi.

‘ÇALIŞAN KESİM ÜZERİNDE HAYAL KIRIKLIĞI YARATACAK’

Asgari ücrete Ocak ayında getirilen zammın yüzde 40’ının enflasyon ile eridiğini hatırlatan Şahinöz, en az yüzde 40 zam yapılması gerektiğini belirtti. Yapılan zammın yetersiz olduğunu dile getiren Şahinöz, “Bu ücret artışı çalışan kesim üzerinde çok büyük hayal kırıklığı yaratacaktır. Cumhurbaşkanı bugün yüzde 25’lik değil de yüzde 50’lik bir artış belirlemiş olsaydı belki anlamlı bir artış olabilirdi ancak o da anlamlı değil. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) yayınladığı rakamlara göre açlık sınırı 6 bin 300 TL. Bir işçi dört kişilik ailesinin gıdasını ancak temin edebiliyor. Asgari ücret dünyada en az verilmesi gereken bir ücrettir ama Türkiye’de ortalama bir ücret haline geldi.  Çalışan 12 milyonun neredeyse yarısı asgari ücretle çalışıyor. Dolayısıyla bu artış ne geçmişin enflasyonunu telafi edebilecek bir artıştır ne de geleceğin enflasyonunu bitirebilecek bir artıştır Yüzde 25’lik zam göstermelik bir zamdır bunun ücretler konusunda gerçek bir karşılığı yoktur” diye konuştu.

‘YÜZDE YÜZ ENFLASYONA KARŞI YÜZDE 25 ZAM’

Şahinöz asgari ücretle çalışan işçilerin temel ihtiyaçlarında yaşanan artışa da değindi. Şahinöz, ekledi: “Gıda, ulaşım ve kira enflasyonunu göz önünde bulundurduğumuz zaman asgari ücretle çalışan kesimin enflasyonu yüzde yüzün üzerindedir. Asgari ücretinin enflasyonu gıda enflasyonudur, ulaştırmadır, konuttur. Bundan sonraki aylar da enflasyonla birlikte yapılan zam kısa süre içinde yok olacaktır ortadan kalkacaktır. Enflasyonun yüzde 100’de olduğu bir ortamda yüzde 25’lik bir zam yapmak çalışanlar adına çok üzücüdür.” 



 

Editör: TE Bilişim