Gazete Emek- İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşında 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile “evlendirmesi”ne ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Failler için tutuklama tedbiri uygulanmazken, ilk duruşma 5 ay sonra 22 Mayıs 2023 tarihinde görülecek. Ankara eski Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, davayı Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Mahkemenin kararını eleştiren Yücetürk, duruşma günü için verilen sürenin “normal” olmadığına işaret ederek, “Bu karar, yargının çifte standardını gösteriyor. Açılan dava ağır cezalık bir dava ve çocuğa karşı cinsel istismar davası. Böyle hassas bir dosyanın duruşmalarının bu kadar uzun bir zamana yayılacak şekilde verilmesi doğru değil” dedi.

'TUTUKLAMA TEDBİRİ VERİLMELİYDİ'

Failler hakkında tutuklama kararı verilmemesine ilişkin de Yücetürk, şöyle dedi: “Sanıkların dışarıda olması halinde delillerin karatılma ihtimali var. Tanıklar ve mağdur için, sanıkların dışarıda olması halinde delillerin karatılma ihtimali var. Mahkemenin kararında bunlar gözardı edilmiş. Yasanın aradığı tutuklama koşullarına baktığınızda, delilleri karartma ihtimali var mı, var. Katalog suçlardan mı, evet. İstenilen cezanın alt ve üst sınırlarına baktığınızda zaman çok yüksek cezalar öngörülmüş. Bütün bunları dikkate aldığınızda tutuklama tedbirine başvurulması orantılı bir tedbir olacaktı.”

Kaynak: Evrensel

Editör: TE Bilişim