Gazete Emek- Artan akaryakıt fiyatları sonrasında gündeme giren yakıt tasarrufu konusunda tavsiye edilen önerilere dikkat edilirse daha az yakıtla daha uzun mesafe yol almak mümkün.

Son birkaç senedir yakıt fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Özellikle 2021 ve 2022'nin devamında gelen zamlar araba kullanan insanların canını yakan cinsten. Akaryakıt fiyatları sadece 1 sene içerisinde neredeyse 2 kat arttı. Dolar kuru ve enflasyonun halka en somut yansımalarından olan akaryakıt fiyatları, görünüşe göre bir süre daha yükselme eğiliminde olacak. Peki daha az akaryakıt harcamanın bir yolu var mı?

Webtekno'da yer alan derlemede sürücüler için takp edilecek 10 adım sıralanıyor. Bu öneriler dikkate alındığında yakıt tüketimi önemli ölçüde düşürülebilir ve tasarruf sağlanılabilir.

YAKIT TASARRUFU İÇİN 10 ÖNERİ

1- Hızlı araç kullanmayı bırakın.

Saatte 90 kilometre hızla gitmek, 120 kilometre hızla gitmeye göre neredeyse yarı yarıya daha az yakıt harcayacaktır. Burada doğru vites kullanımı ve devir de önemli olacaktır.

2-Mecbur kalmadıkça ani fren yapmayın.

Ani fren ve manevralar yakıt tüketimini artıran önemli unsurlardandır. Yakıt tüketimi yapmak için zaten trafik nedeniyle çok hızlı gidemeyeceğiniz yollarda hızınızı yavaş yavaş artırmalı ve doğru orantılı olarak daha az ve daha hafif frenler yapmalısınız.

3-CAMLARI AÇARAK ARABANIZIN AERODİNAMİĞİNE YOK ETTİĞİNİZİ UNUTMAYIN

 Hız yaptığınız uzun yollarda aracın camlarını açtığınızda bu aerodinamik etkisi önemli ölçüde yok olacak ve aracınız rüzgara karşı gittiği için daha fazla yakıt harcayacaktır. 

4-KLİMA KULLANIMINA ÖZEN GÖSTERİN

Özellikle 1.3, 1.4 gibi zaten küçük motorlu ve nispeten yaşlı olan araçların üzerine bir de klima eklendiğinde hissedilebilir bir performans kaybı oluyor. Bu kaybı bertaraf etmek isteyen sürücüler de gaz pedalına daha yüksek güçlerle basıyorlar. Bu da elbette yakıt tüketimini artırıyor.

5-ARACINIZI DEVRİNDE KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Arabanızın hızı fark etmeksizin yüksek devirlerde kullanırsanız yakıt tüketimi de artacaktır. Bu sebeple arabanızın 2000 - 3000 devir arasında kalmasına özen gösterin. Yüksek devir elbette daha yüksek hızlara çıkmanızı sağlayacaktır, ancak bunun sonucunda da yakıt tüketimi artacaktır. Tam tersi olarak yüksek viteste düşük devir motoru boğacaktır.

6- ARACINIZI UZUN SÜRE RÖLANTİDE ÇALIŞTIRMAYIN

Beklemeniz gereken durumlarda arabanızı rölantide çalıştırmamaya özen gösterin. Özellikle Start - Stop özelliği bulunan araçlarda, 2 dakikadan uzun sürebilen kırmızı ışıklarda bile aracınızı durdurabilirsiniz. Motor; hacmine ve diğer özelliklere bağlı olarak rölantideyken saatte ortalama 1,5 litre yakıt tüketir. Bu yakıt tüketiminden kaçınmak için aracınızı durdurup gideceğiniz zaman yine çalıştırmak yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayabilir.

7-ARACINIZIN BAKIMINI DÜZENLİ OLARAK YAPTIRIN

Özellikle 10 bin bakımı gibi belirli periyotlarla yaptırmanız gereken bakımlar ise yakıt tüketimi için önemli hususlar arasında yer alır. Eskiyen bir motor yağı, sürtünmeyi artıracağı için yakıt tüketimini de artıracaktır. O sebeple, yağ, hava filtresi gibi bakımları düzenli olarak yaptırmaya özen gösterin.

8-ARABANIZI DOĞRU VİTESTE KULLANIN

Arabanızı kullanırken yapacağınız hıza ve devir sayısına göre doğru viteste olmalısınız. Arabanız doğru hızdayken her zaman yüksek viteste olmalıdır. Yani yüksek hızla giderken düşük viteste gitmek hem arabanıza zarar verecek hem de yakıt tüketimini artıracaktır. Aynı şekilde düşük hızda yüksek vitesle gitmek de motoru boğacak ve yakıt tüketimini artıracaktır. 

9-ARACINIZIN LASTİK BASINCININ DOĞRU OLDUĞUNDAN EMİN OLUN

 Eğer arabanızın lastiği düşük basınçta; yani yeteri kadar şişirilmemişse sürtünmeye neden olacak ve yakıt tüketiminizi önemli ölçüde artıracaktır. O sebeple lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Hemen hemen tüm yakıt istasyonlarında ücretsiz olarak kullanabileceğiniz lastik şişirme noktaları olduğunu hatırlatalım.

Bununla birlikte lastiğin cinsi de yakıt tüketimine doğrudan etki eden bir unsurdur. Yaz lastikleri daha az yakıt tüketir. Kış lastikleri ise yola daha fazla yapıştığı için daha fazla yakıt tüketecektir. Elbette bu lastiklerin kullanıldığı dönemler vardır. Yaz lastiği, soğuk bir kış ayında kullanıldığında özelliğini kaybederek kaza yapma riskinizi artıracaktır. O sebeple kış lastiği çoğu şehirde zorunlu olmakla birlikte gereklidir.

10- ARACINIZDAKİ GEREKSİZ AĞIRLIKLARDAN KURTULUN 

Arabanızın bagajında ya da arka koltukta fazladan ağır eşyalar bulunursa yakıt tüketiminiz artacaktır. Kullanmadığınız gereksiz eşyalardan kurtularak yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.


 

Editör: TE Bilişim