Gazete Emek- 

Dut veya Karadut nasıl temizlenir sorusunu çoğunuz hayatınızın bir döneminde sormuşsunuzdur. Hele bir de, dut lekesi beyaz zeminin üstünde belirdiyse stres etkisi daha fazla görülmektedir.

 Gerek ağaca çıkarak, gerek manavdan aldığınızda, sulu sulu tükettiğiniz dutlar kimi zaman başınıza dert de açmaktadır. Bu sorunlar beylerden ziyade, hanımların en çok dert ettikleri problemlerin başında gelmektedir. Bununla birlikte, hangi malzemede hangi dutun leke yaptığı da önemlidir. Beyaz dut çok sorun yaratmazken, kırmızı/karadut her yeri batırabilmektedir.

Karadut lekesini etkili bir şekilde çıkarmak istiyorsanız sirkeli su kullanabilirsiniz. Sirkeli su lekenin dağılmadan çıkmasını sağlar.

Malzemeler

Su

Sirke

Çaydanlık

Karadut

Karadut çok faydalı ve lezzetli bir meyvedir, rengi ise birçok meyveden farklı olarak koyu kırmızı ya da siyahtır. Yaz mevsimlerinde ise bütün insanlar karadut  ağaçlarına tırmanarak karadut meyvesini dalından yeme zevkini yaşar.

Karadut birçok alanda kullanılır  örneğin; kanser hastalığının tedavisinde, birçok ağız içi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

Elden Karadut Lekesi Nasıl Çıkar?

Bu kadar çok faydalı ve severek yediğimiz bu meyve lekeleri ile de ünlüdür ve karadut yediğimizde mutlaka ellerimiz siyah bir karadut lekesi olacaktır ve  bu karadut lekesini çıkarmak oldukça zor ve zahmetlidir. Peki bu karadut lekesini nasıl çıkartabiliriz. Öncelikle eldeki karadut lekesi yine karadut ağacında bulunan karadut yaprakları ile çıkar. Bunun için eldeki karadut lekesi için ellerinizi karadut yaprağı ile yıkamak yeterli olacaktır. Bebeklerin ağızlarında çıkan pamukçuk yaraları için de karadut reçeli çok faydalı olmuştur. Fakat bu reçeli yedirirken muhtemelen bebek üzerine dökecektir ve bu lekenin de elbiseden çıkması da oldukça zor olacaktır. Ağır metaller içeren deterjan kullanımı da bebeğin tenine zarar verecek ve alerjik reaksiyonlar yaratabilir bunun yerine karadut lekesi olan yere biraz karbonat biraz sirke dökerek bir gece bekletilmelidir ve akabinde kalıp sabunla yıkanmalıdır.

Karadut Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?

Halılar evlerin vazgeçilmez bir parçasıdır ve her zaman temiz, düzgün olmalıdır eğer halınıza karadut dökülmüşse ve bu lekeyi halıdan nasıl çıkartacağınızı düşünüyorsanız bunun için önce halınızı nemlendirin. Daha sonra karadut lekesi olan bölgeye biraz sirke bir tutam tuz, sirke dökerek ovmak yeterli olacaktır bu malzemeler karadut lekesi kolayca çıkar.  Tabaklarda olan karadut lekesini ise çıkarmakta oldukça zordur. Bu gibi lekeler için çamaşır suyu kullanmak doğru olmayacaktır. Nedeni ise çamaşır suyu zararlı etki yapacağı için çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarabilir bunun yerine karadut ve bu gibi lekeler için kolay leke çıkarma yöntemi tabağı sirkeli su ile kaynatmak ya da yıkamak kolay ve sorunsuz bir yöntem olacaktır.

Karadut Gibi Boyalı Meyvelerin Boyalarını En Kolay Çıkarma Yöntemleri

Kiraz, vişne ve karadut gibi koyu boyalı meyvelerin tadı çok güzel olduğu kadar lekeleri de oldukça dikkat çekicidir. Bu tür meyvelerin boyalarını çıkarmak için öncelikle meyvenin kendi yaprağını kullanmak daha akıllıca bir yöntemdir. Bu yapraklar boyayı nasıl çıkaracak diye sorduğunuz da ise yaprağın içindeki özel yapışkan madde bu boyaları çıkarmak için yaratılmıştır. Perdelerden nasıl çıkar bu lekeler diye sorulduğunda ise aspirikx adındaki çok amaçlı temizlik ürünü size yetecektir. Bu gibi boyası koyu olan meyveler kozmetik ürünlerini yapmak içinde kullanılır. Kozmetik ürünlerin de nasıl her bir ürün için makyaj temizleme yöntemleri varsa bu lekeler içinde temizleme yöntemleri sanıldığından daha kolaydır.

Elbiseden Karadut Lekesi Çıkarma Yöntemi

Elbisenizde karadut lekesi oluştuğu zaman hemen lekeyi yıkayın. Daha sonra sıcak su ile keleyi biraz ovalayın. Bu yöntem sonucunda keleyi kolayca çıkarabilirsiniz. Ayrıca diğer bir yöntem ise sirkeli sudur. Lekenin olduğu bölümü sirkeli suya sıkarsanız kısa süre sonucunda lekenin çıktığını görebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise lekeyi güneşte kurutmakta lekenin dağılmadan çıkmasına yardımcı olur.

Editör: TE Bilişim