Gazete Emek- Evimizde soluduğumuz bitkiler hem estetik açısından hem de kurmaya çalıştığımız Feng Shui adına çok anlam ifade ediyor kesinlikle. Emek emek yetiştirdiğimiz bitkiler için yapılması gerekenler listesi hazırlıyoruz. Ama yapılmaması gerekenleri de biliyor muyuz?

Yetiştirirken dikkat edilmesi gereken noktalarda minik dostlarımızın ve çocukların sağlıklarını önemli derecede etkileyen noktalar var. Bazı yeşiller sanıldığı kadar masum olmamakla birlikte, ciddi rahatsızlıklara yol açabilirler.

İşte aşağıda masum bitkilerin, yanlış bir hamlede karşılaşabileceğiniz bir kaç zararlı yönü:

1. FULYA


Nergisgiller ailesine bağlı olan bu bitki oldukça zehirli. Özellikle yutulursa, kusma ve ishal ile sonuçlanacak olan yoğun mide ağrılarına sebebiyet verebilir. Yüksek tansiyondan yakınanlar, kalp çarpıntılarına dikkat. Nergisgillerin bu yanı gerçekten tehlikeli ve kesinlikle çocuklardan ve hayvanlardan uzakta durması gerekiyor.

dag-sumbulu-muscari-a4a6d8

2. SÜMBÜL


Sümbüller de yutuldukları taktirde, nergisgillerle aynı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bulantılar dikkat çekici.

26092013180700

3. DİFENBAHYA BİTKİSİ
Herhalde evlerde ve gittiğimiz mekanlarda en fazla rastladığımız bitkililerden biridir bu bitki. Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı.

beyaz-zakkum-cicegi

4. ZAKKUM
Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından. Daha önceleri, yapraklarının çiğnenmesinden ötürü ölüm vakaları kaydedilmiş. Özellikle ölümler, fazla tüketildiğinde de görülmüş. Çocukların pek de yaklaşmaması gereken sevilen bir başucu bitkisi.

IMG_8257

5. YELKEN ÇİÇEĞİ


Zambakgillerin bir üyesi olan bu çiçek, aslında gerçek bir zambak değildir. Hava temizleyici olaraka da kullandığımız bu familya yutulduğu taktirde, dudak boğaz yanmalarına kadar rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

6906231afe9d43069ebdbcbd5ccb824b

6. PAŞA KILICI


Adını keskin kılıcımsı duruşundan alan, komşularda çok rastladığımız bitki aynı zamanda kendini bırakmadan dikey bir duruş sergiler. Eğer yanlışlıkla yutar ve zehrine maruz kalırsanız yukarıda saydıklarımıza göre daha az etkilenirsiniz. Tabii burada görülen rahatsızlıklar yine ağızda oluşan yanma ve bulantı gibi zehirlenme belirtisi için başta gelenler. Az da görülse de, dermatolojik bir reaksiyon da gözlemlendiği olmuş. Hayvanlara gelince ise kusma, aşırı tükürük salgılama ve ishal olarak reaksiyonla kendini gösterebilir.

Aloe-Vera-Gel-Benefits

7. ALEO VERA 
Bu bitki evimizde, farklı formlarda medikal faydalarından dolayı bulunuyor olabilir. Eğer bitkinizin jelinden faydalanmak istiyorsanız, dış katmanındaki sarı tabakanın içindeki jele çok da temas etmeden elde edildiğine emin olun. Bu katmanlar, cildi rahatsız edebilir hatta sindirilirse rahatsızlıklara yol açabilir.

Hedera_helix_Leaves_3008px

8. KAYA SARMAŞIĞI


Estetik gözükmesinden ötürü komşularımızda, sıklıkla dış mekanlarda karşılaştığımız bir bitki türü. Fakat yenildiği zaman hem insanlar hem de hayvanlar için oldukça tehlike yaratıyor. Nefes zorluğundan, kasılmalara, ve kusmaya sebep olabilir.

ortanca-cicegi-ne-zaman-ekilir_646x340

9. ORTANCA


Ortancayı yerseniz, mide kırampları, uyuşukluğa, ishalden komaya kadar semptomlar zehrin etkisini gösterebilir.

iris-928945_960_720

10. İRİS
Hayvan ve insanlar için geçerli olarak yenildiğinde çok da sevimli olmayan bir diğer bitki de iris. Bulantı, kusma ve mide krampları, ateş ve ishal görülen zehirlenme belirtilerinden.

Her ne kadar mekanları daha sevimli yapsalarda, çiçek bitki yetiştirirken bu konuları gözönüne bulundurursak iyi olur. Minik dostlarımıza ve çocuklara dikkat!

Kaynak: Yeşilist

Editör: TE Bilişim