Gazete Emek-  Pek çok insan tarafından merak edilen hayvan ısırmalarında ilkyardım, oldukça önemli konulardan birisi olarak bilinmektedir. Çünkü hayvan ısırmalarında doğru ilkyardım aşamaları, ısırmanın etkisini giderebilmektedir. Bilindiği üzere doğru ilkyardım adımları, çok önemlidir. Hayvan ısırmalarının ilkyardım aşamaları, çeşitli işlem basamakları üzerinden gerçekleşmekte olup bu nedenle doğru ilkyardım adına gerekli hususların bilinmesi gerekmektedir.

Hayvan ısırmaları denildiğinde temelde aşağıdaki başlıklar aklımıza gelmektedir:

Akrep sokmaları

Arı sokmaları

Yılan sokmaları

Böcek sokmaları

Deniz canlılarının sokması

Yukarıdaki gibi sıralanabilen durumlar, hayvan ısırmalarından en bilinenleri olarak ön plana çıkmakta ve her birinde çeşitli ilkyardım uygulamaları bulunmaktadır. Bu nedenle hayvan ısırmalarında ilkyardım konusunda derinlemesine bilgi sahibi olunması bir hayli önemlidir.

Genel olarak hayvan ısırmalarında ilkyardım için genel olarak aşağıdaki adımların uygulanması oldukça önemlidir:

Hasta / yaralı yaşamsal bulgular bakımından değerlendirilir.

Hafif yaralanma durumlarında yara 5 dakika süre ile sabun ve soğuk su ile yıkanır.

Yaranın üzeri temiz bir bez ile kapatılır.

Eğer ciddi yaralanma ve kanama olursa yaraya temiz bir bez yardımıyla basınç uygulanır ve kanama durdurulur.

Derhal 112 aracılığı ile tıbbi bir yardım istenmeli.

Hasta tetanos / kuduz aşısı için uyarılmalıdır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen adımların her biri, hayvan ısırmaları noktasında oldukça önemli ilkyardım aşamaları olarak bilinmektedir. Hayvan ısırmaları noktasında arı, yılan, böcek, deniz canlıları vb. sokmalarında ne yapılacağı da bir hayli önemlidir ve bu durumlarda ne şekilde ilkyardım aşamalarının uygulanması gerektiği bilinmelidir.

ARI SOKMALARINDA İLKYARDIM

Arı sokmalarında, ilkyardım uygulamaları noktasında belirli işlem basamakları bulunmakta olup arı sokmalarında ilkyardım kapsamında nelerin bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir. İlk etapta arı sokmalarında hangi semptomların görüldüğünü belirtmek oldukça önemlidir. Bu kapsamda arı sokması belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Kızarıklık

Acı

Şişme

Bu ve bunun gibi belirtiler lokal belirtiler olarak bilinmekte olup bu belirtiler kısa süreli meydana gelir. Arı sokmalarında ilkyardım kapsamında aşağıdaki gibi sıralanabilen ilkyardım uygulamalarının gerçekleştirilmesi çok önemlidir:

Yaralı bölgeyi yıkayınız.

Derinin üzerinde arının iğnesi duruyorsa eğer arının iğnesini düzgün bir şekilde çıkarınız.

İlgili bölgeye soğuk uygulama yapın.

Eğer arı, ağız kısmından sokmuşsa ve hastanın nefes almasında zorluk meydana geliyorsa eğer hastanın buz emmesini sağlayın.

Ağız içi sokmaları ve alerji hikayesi olanlarda 112 üzerinden tıbbi yardım istenmesi gerekir.

Yukarıdaki adımların her biri, arı sokmalarında başarılı ilkyardım adımları olarak bilinmekte olup belirtilen adımların uygulanması bir hayli önemlidir.

YILAN SOKMALARINDA İLK YARDIM

Yılan sokmalarında, belirli ilkyardım adımları bulunmakta olup bu adımlar, belirtildiği şekilde uygulanmak durumundadır. Yılan sokmalarında belirtiler, şu şekilde karşımıza çıkmaktadır:

İlgili bölgede morluk ve iltihaplanma görülmesi

Aşırı susuzluk

Karın ağrısı, kusma, ishal vb. sindirim bozuklukları

Psikolojik bozukluklar

Şok, kanama

Kalpte ritim bozuklukları

Baş ağrısı ve solunum düzensizlikleri

Yukarıdaki belirtilerin görülmesi durumunda yılan sokmalarında ilkyardım aşamaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Hasta sakinleştirilmeli ve hastanın dinlenmesi sağlanır.

Yaranın bulunduğu alan su ile temizlenir.

Yaraya yakın bölgede bulunan ve baskı yaratan eşyalar çıkarılır.

Yara boyun ve baş bölgesinde bulunuyor ise yara çevresine baskı uygulanır.

Kol ve bacaklarda, yara üstünden dolaşımı engellemeyecek bir şekilde bandaj uygulanır. (Kesinlikle turnike uygulanmaz.)

Soğuk uygulama gerçekleştirilir.

Yara üzerinde herhangi bir girişimde bulunmamalı. (Yara kesinlikle emilmez.)

Yaşamsal bulgular gözlemlenir.

112 aracılığı ile tıbbi yardım istenir.

Yukarıdaki adımların her biri, yılan sokmalarında doğru ilkyardım uygulamaları olarak bilinmektedir.

BÖCEK SOKMALARINDA İLK YARDIM

Böcek sokmaları, çeşitli alanlarda meydana gelen sorunlardan birisidir ve özellikle açık alanda meydana gelen sokmalarda, hastanın tıbbi yardım gelene kadar kendini iyi hissedebilmesi için ilkyardım kapsamında çeşitli adımların uygulanması gerekmektedir. Böceklerin soktuğu bölgelerde çoğunlukla şişlik, kızarıklık, ağrı ve ısı artışı meydana gelmektedir. Böcek sokmalarında ilkyardım kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen adımlar uygulanmalıdır:

İlgili alanı sabunlu su ile temizleyin.

Eğer varsa antiseptik solüsyonu bölgeye sürün.

Böceğin ısırdığı bölgeyi kesinlikle sıkmamak, çizmemek, kaşımamak gerekir.

112 aracılığı ile tıbbi yardım isteyin.

Böcek sokmaları için ilkyardım basamakları, temel olarak yukarıdaki gibi karşımıza çıkmakta ve ilgili adımların sırası ile uygulanması ve gerektiği durumda ise 112 aracılığı ile tıbbi yardım istenmesi gerekmektedir.

DENİZ CANLILARI SOKMASINDA İLKYARDIM

Deniz canlılarının sokması durumunda, çeşitli adımların ilkyardım kapsamında uygulanması gerekir. Çoğunlukla denizde yüzerken kişiler, deniz canlıları tarafından ısırılabilir. Deniz canlılarının sokması sonrasında meydana gelen belirtiler çok ciddi olmamakla birlikte bu belirtiler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Şişme

İltihaplanma

Kızarma

Baş ağrısı

Havale

Huzursuzluk

Sıkıntı hissi

Yukarıdaki belirtiler, deniz canlıları sokması sonrasında meydana gelebilmektedir. Deniz canlıları sokmasında ilkyardım kapsamında genel olarak şu şekilde sıralanması mümkün olan ilkyardım adımları uygulanmalıdır:

Yaralı bölge kesinlikle hareket ettirilmemeli

İlgili alanda batmış olan diken varsa ve bu görülüyorsa düzgün bir şekilde çıkarılmalı.

Etkilenen bölge kesinlikle ovulmamalı

İlgili alanda sıcak uygulama yapılmalıdır.

Deniz canlıları sokmasında yukarıdaki gibi sıralanabilen işlem basamaklarının uygulanması çok önemlidir.

AKREP SOKMALARINDA İLKYARDIM

Çeşitli bölgelerde insanlar, akrep sokmasıyla baş başa kalabilmekte olup bu durumda çeşitli adımların uygulanması ve gerektiği durumda tıbbi yardım istenmesi gerekmektedir. Akrep sokmalarında genellikle; ödem, ağrı, kızarma, iltihaplanma, morarma, adale krampları, karıncalanma, titreme, huzursuzluk ve havale görülebilmektedir. Hayvan ısırmalarında ilkyardım konusu kapsamında, akrep sokmalarında genel olarak şu şekilde sıralanabilen ilkyardım adımlarının uygulanması önerilmektedir:

Sokmanın olduğu bölgeyi kesinlikle hareket ettirmeyin.

Hastayı yatar pozisyonda tutun.

Yaranın bulunduğu alana soğuk uygulama yapın.

Kan dolaşımını engellemeyecek bir şekilde bandaj uygulaması yapın.

Yara üzerine hiçbir şekilde bir girişimde bulunmayın.

Genel olarak hayvan ısırmalarında, yukarıdaki alt başlıklar halinde ifade edilen ilkyardım hizmetlerinin uygulanması çok önemlidir. Gerekli durumlarda 112 aracılığı ile tıbbi yardım istenmesi oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde gerçekleştirilen erken müdahale, tedavi aşamaları adına gerekli ve önemli bir eylem olarak bilinmektedir.

Yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz. Bunun yanı sıra, Acil Tedavi Nedir? İlk Yardım ile Acil Tedavi Arasındaki Farklar adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Editör: TE Bilişim