Gazete Emek- Hurmaların tazesi de, kurutulmuşu da çok önemli vitaminler, mineraller ve lif içerir. Ayrıca vücudu çeşitli hastalıklardan koruyan antioksidanlar bakımından da zengindirler.

Hurma potasyum açısından zengin bir meyvedir. Potasyum, temel fizyolojik süreçlerimizin çoğu için son derece hayati bir mineraldir. Vücudumuzda bulunan hücreler, diğer tüm mineral türlerinden daha fazla potasyum içerir. Kas kasılması, hormon salgılanması ve sinir iletimi gibi vücut süreçleriyle bağlantılıdır. Kalp sağlığına ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.

Hurma ağaçları ya erkek ya da dişidir ve sadece dişi olan meyve verir. Olgun bir hurma ağacı, hasat mevsimi başına yaklaşık 10.000 adetten (100 kg’dan) fazla hurma üretebilir.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünya her yıl en az dokuz milyon metrik ton hurma üretilmektedir. Hurma Orta Doğu gibi uzun ve sıcak yazları olan bölgelerde yetişmektedir.

Mısır'ın etrafı hurma bahçeleriyle çevrili köyünde hasat zamanı - FEYYUM -  Dailymotion Video

Meyvede bulunan doğal bir şeker olan yüksek fruktoz seviyeleri göz önüne alındığında, hurmalar, özellikle uzun bir günün ardından, büyük bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle Ramazan aylarında iftarların da vazgeçilmezleri arasındadır. Orucu hurmayla açmak bir peygamber sünnetidir.

Suudi Arabistan’ın Medine kentinde yetişen Ajwa (Acve) hurması, dünyanın en pahalı hurmasıdır. Bu yıl kilosu ortalama 20-30 Euro arasında değişen fiyatlarda satılmaktadır. İbn Munzir, Lisan al-Arab adlı kitabında, Ajwa hurmasının kökeninin Hz.Muhammed’in diktiği bir hurma ağacına dayandırıldığından bahseder.

Dünyanın en büyük hurma tedarikçisi olan ülke ise tüm hurmaların yaklaşık beşte birini (yüzde 18) üreten Mısır’dır. Onu sırasıyla yüzde 17 ile Suudi Arabistan, yüzde 15 ile İran takip ediyor.

Editör: TE Bilişim