Gazete Emek-​Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımlanan "2020 Yılı Faaliyet Raporu"nda 11 milyar liralık harcanan bütçe yetmeyince ödenek arttırılmasını istediği ortaya çıktı.

Birgün'den Mustafa M. Bİldircin'in haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “2020 Yılı Faaliyet Raporu” yayımlandı. Yüksek harcamaları gün yüzüne çıkartan raporda, dikkati çekici detaylar da yer aldı. 2020 yılında 11 milyar TL’ye yakın para harcayan idare, 297 milyon TL’lik mal ve hizmet alımı yaptı.

PARA BETONA GÖMÜLDÜ

Diyanet’in 2020 yılındaki toplam harcamasının yüzde 81’i personel giderlerinde, yüzde 13’ü SGK giderlerinde, yüzde 3’ü ise mal ve hizmet alımı giderlerinde kullandı. İdarenin yatırım hizmetlerini ve yatırım tutarlarını paylaştığı tablodaki yüksel maliyetler de göze çarptı.

Buna göre, Türkiye genelindeki 60 müftülük binasının inşaat, bakım ve onarımı için 4,1 milyon TL kullanan Diyanet’in 2020 yılındaki yatırım kalemlerinden bazıları şöyle sıraladı:

 Amasya Müftülük Binası: 1 milyon TL,

 İzmir Müftülük Binası: 7,9 milyon TL,

 Eğitim ve yüksek dini ihtisas merkezleri: 4,1 milyon TL,

 Elazığ Harput Eğitim Merkezi: 16 milyon TL,

 Denizli Yüksek İhtisas Merkezi: 23,4 milyon TL.

VAKIFLARA PARA AKTI

Diyanet, “Kar amacı gütmeyen kuruluşlar” adı altında vakıf ve derneklere de milyonlarca lira gönderdi. 2020 yılı için kuruma ulaşan 560 dernek ya da vakfın yardım talebine 78,4 milyon TL ile karşılık verildi. İdare, gayrimenkullerinin bakım ve onarımı için de bir yılda 868 bin TL tüketti. Başkanlık, büyük bölümü iktidara yakın şirketlere ihale edilen 2020 yılındaki kongre, konferans, seminer ve organizasyonlar için de merkezi bütçeden 103 bin TL ayırdı.

MANEVİ REHBERLİK YAYILDI

Diyanet’in çok tartışılan, “Manevi rehberlik” uygulaması ile yüz binlerce kişiye ulaşmasına olanak sağlandığı öğrenildi. 2020 yılında ulaşılacak kişi hedefini 500 bin olarak belirleyen idare, Covid-19 salgını nedeniyle 226 bin 41 kişiye ulaşabildi. Diyanet’in 2021 ve 2020 yıllarında da hastane, sevgi evleri, huzur evleri ve hapishanelerde ulaşmayı planladığı toplam kişi sayısının 1 milyon olduğu bildirildi.

2019 yılındaki faaliyet raporunda 10,5 milyar TL’lik bütçesinden şikayet eden idare 2020 yılında bütçeden şikayetçi oldu. Raporun, “Riskler” bölümünde, gençliğe yönelik hizmetlerde, “Arzu edilen seviyeye” ulaşılamamasından yakınılırken bütçeyle ilgili şu değerlendirmede bulunuldu:

“Kurum bütçesinin her yıl yaklaşık yüzde 96-97’si personel giderlerinden oluşmakta, geriye kalan yüzde 3-4 ile hizmetler icra edilmektedir. Yurt içi ve yurt dışında geniş bir coğrafyada yasal görevlerimizi tam anlamıyla ifa edebilmemiz için, personel gideri dışındaki cari giderler ve yatırım ödeneğinin artırılması gerekmektedir.”

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim