Gazete Emek- Çin'in Vukan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs salgını dünyayı tehdit etmeyi sürdürüyor. ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) kaynaklı vaka sayısının 9 bin 345'e, ölü sayısının ise 150'ye yükseldiği bildirildi.

Ülkedeki koronavirüs virüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin son rakamlarına göre, Covid-19 vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.

Çarşamba gecesi yapılan son güncellemeye göre ABD genelindeki koronavirüs kaynaklı ölü sayısı 150'ye, vaka sayısı ise 9 bin 345'e çıktı.

19 Mart 10:20 itibariyle, dünyadaki koronavirüs vakalarının takip edildiği worldometers sitesine göre dünyadaki toplam vaka sayısı 219 bin 351 olurken ölü sayısı ise 8 bin 970'i buldu.

İRAN: HER 10 DAKİKADA BİR KİŞİ ÖLÜYOR

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İran’da her 10 dakikada bir kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybediyor. Bir saatte yaklaşık 50 kişi koronavirüse yakalanıyor” ifadesini kullandı.

Cihanpur, vatandaşlarını, Nevruz tatilinde yolculuk yapmamaları ve ziyaret etmemeleri konusunda uyardı.

Öte yandan Başkent Tahran’da Şuhedayi Pakdeşt Hastanesi doktorlarından Şirin Ruhanirad, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İran Sağlık Bakanlığı, dün itibarıyla ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybının 1135’e yükseldiğini, vaka sayısının ise 17 bin 361 olduğunu açıklamıştı.

KAZAKİSTAN'DA KARANTİNA UYGULAMASI BAŞLADI

Kazakistan'ın Nur Sultan ve Almatı kentlerinde, koronavirüs vakalarının hızla artmasının ardından virüsün diğer şehirlere yayılmasını önlemek amacıyla ilan edilen 'karantina rejimi' bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Karantina uygulaması kapsamında şehir sakinlerinin hareketi ve araçların şehre giriş çıkışlarına kısıtlama getirildi. Marketler ve eczaneler dışında tüm alışveriş merkezleri ve pazarların faaliyetlerinin askıya alındığı Nur Sultan ve Almatı'da, devlet ve özel kurumların personelinin yüzde 70'i evden mesai yapacak.

KOLOMBİYA'DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) "pandemi" ilan ettiği yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasına karşı Kolombiya'da ulusal acil durum ilan edildi. Başkent Bogota'da salgın nedeniyle paniğe kapılanlar, marketlerde makarna ve pirinç gibi uzun ömürlü gıda ürünleri ile hijyen malzemeleri, kolonya ve tuvalet kağıdı gibi temizlik ürünlerine yoğun ilgi gösterdi. Market raflarının boş kaldığı görüldü. Nüfusu 48 milyonu aşan Kolombiya'da 93 kişide Covid-19 görüldü.

AVUSTRALYA'DA UÇUŞLAR DURDURULUYOR

Vaka sayısının 636'ya yükseldiği Avustralya’nın ulusal hava yolu şirketleri Qantas ve iştiraki Jetstar mart sonundan mayıs ayının sonuna kadar uluslararası uçuşlara ara vereceklerini açıkladı.

Başbakan Scott Morrison’un yeni tip koronavirüsün yayılmasına karşı açıkladığı önlemler kapsamında, Avustralyalıların yurt dışına çıkışının yasaklandığı ve yurt dışındakilere de en kısa zamanda ülkeye dönmeleri çağrısı üzerinde Qantas Havayolları, aldığı tedbirleri duyurdu.

Qantas’ın resmi internet sayfasından yapılan açıklamaya göre, Qantas ve Jetstar’ın tüm uluslararası uçuşları mart sonundan itibaren 31 Mayıs'a kadar durduruldu.

Yurt dışında dönemeye çalışan Avustralyalıların ülkeye gelebilmesi için uçuş iptalinin ay sonunda yürürlüğe gireceği vurgulanan açıklamada, yine bu süre içerisinde çalışanlara ücretli izin verilerek faaliyetlerin üçte ikisinin de durdurulacağı belirtildi.

ÇİN'DE İLK KEZ ÜLKE İÇİ KAYNAKLI VAKA GÖRÜLMEDİ

Çin’de ortaya çıkarak dünyaya yayılan salgında, ilk kez ülke içi kaynaklı yeni tip koronavirüs tespit edilmediği bildirildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkede dün görülen 34 yeni Kovid-19 vakasının yurt dışından gelenlerde tespit edildiğini açıkladı.

Komisyon yetkilileri, başkent Pekin’de 21, Şanghay'da 2, Guangdong'da 9, Heylongciang ve Cıciang eyaletlerinde de birer kişide Covid-19 tespit edildiğini, bu vakaların tamamının ''ithal vaka'' olduğunu aktardı.

Yetkililer ayrıca, dün itibariyle ülkedeki ''ithal vaka'' sayısının da 189’a ulaştığını bildirdi.

LONDRA'DA METRO HATTI KISMEN KAPATILIYOR

İngiltere'nin başkenti Londra'da yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında metro hatlarının kısmen kapatılmasına karar verildi.

Londra Ulaşım İdaresinden yapılan açıklamaya göre, bugünden geçerli olmak üzere, bir sonraki duyuruya kadar 40 metro istasyonu kapatılacak.

İki duraklı Waterloo-City hattında cuma günü hizmete tamamen son verilecek. Cuma ve cumartesi günleri ise tüm hatlarda seferler durdurulacak, ancak sağlık çalışanları gibi kritik görevleri olanlar için otobüsler hizmet vermeyi sürdürecek.

Metroların yanı sıra, otobüs, tren ve tramvay hatlarında da seferler azaltılacak.

Karar, hükümetin halka zorunlu olmayan tüm seyahatleri durdurması yönündeki çağrının ardından gelirken, Londra Belediye Başkanı Sadık Han, "kesinlikle gerekli olmadığı sürece" ulaşım ağının kullanılmamasını istedi.
Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim