Gazeemek- Deniz Gezmiş,  Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan öldürülmelerinin 45. yıl dönümünde mezarları başında anıldı. 

68 kuşağının üç sembol ismi, 6 Mayıs 1972’de infaz edilmişti.


Çok sayıda meslek örgütü, sivil toplum kuruluşu ve öğrenci örgütleri ‘üç fidanı’ anmak için sabah erken saatlerde Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda buluştu.


Grup sık sık ‘Faşizme ölüm, halka hürriyet’, ‘Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz’ ve ‘Faşizme ölüm tek yok devrim’ gibi sloganlar attı.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Kaygusuz’un okuduğu ortak basın açıklamasına anayasa değişikliğine karşı mücadele ön plana çıkarıldı: “16 Nisan da Türkiye halklarına dayatılan referandumda her türlü hile ve entrikayı yaparak, ülkenin çoğunluğunun hayır demesine rağmen gayrimeşru bir anayasa değişikliği yapılarak tek parti tek adam diktatörlüğüne bir adım daha yaklaşmıştır. İşten atmalar, keyfi tutuklamalar, baskı ve sansürle sindirilmeye çalışılan Türkiye halkları faşizme ve emperyalizme karşı ortak mücadelesi ile bölgeye barışı ve demokrasiyi getirecektir.”


68 gençliğinin o dönem verdikleri mücadelenin bugün daha iyi anlaşıldığını ifade eden Kaygusuz, “İşçi sınıfı, kölece çalışma ve yaşam koşullarına mahkûm ediliyor. Kiralık işçilik, taşeronluğun kalıcı hale getirilmesi, kıdem tazminatının gasp edilmesine dönük hazırlıklar, kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılması yasal ve anayasal düzenlemeler haline getirilmek üzeredir. İşçi cinayetleri, meslek hastalıkları gittikçe artıyor. Yoksulluk ve işsizlik çekilmez hale gelmiştir” diye konuştu.

Foto: Dihaber

Editör: TE Bilişim