Gazete Emek- Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı öğrencilerin ve akademisyenlerin düzenlediği eyleme barolardan destek geldi. Aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in baro başkanlarının da bulunduğu 36 baro başkanı, yaptıkları ortak açıklamada, “Baskıcı anlayışı esas alan uygulamalara karşı, Anayasa'dan yetkisini alan demokratik itiraz haklarını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademik kadrosunun yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verdi.

'ÖĞRENCİLERİN ÇIPLAK ARAMAYA MARUZ BIRAKILMALARI KABUL EDİLEMEZ'’

Akademik kadro ve üniversite öğrencilerinin dahli  olmadan rektör ataması yapılmasının haklı tepkilere yol açtığı belirtilen açıklamada, “Barışçıl ve demokratik protesto haklarını kullanan bazı öğrencilerin evlerine duvar, kapı kırılarak girilmesini, öğrencilerin gözaltına alınmalarını, gözaltına alınan öğrencilerin çıplak aramaya maruz bırakılmalarını ve bu kapsamdaki iddiaları ulusal ve uluslararası hukuk açısından endişe verici ve kabul edilemez bulmaktayız.

Selahattin Demirtaş hakkında 15 bin yıla varan hapis cezası talebi

Katılımcı ve demokratik değerlere aykırı olarak yapılan bu idari işleme karşı, sadece üniversite öğrencileri ve akademik kadronun değil, tüm yurttaşların demokratik sınırlar içerisinde itiraz hakkı vardır” denildi.

‘’SORUN REKTÖRÜN ATANMA BİÇİMİDİR’’

 “Sorun, atanan rektör adayının siyasi kimliği değil; rektörün atanma biçimidir” ifadelerine yer verilen açıklamada, talepler şu şekilde sıralandı:

“Demokrasinin vazgeçilmezi olan katılımcılığı ve çoğulculuğu yok sayan üniversitelere rektör atama biçimi; ülkemizi sadece bilimsel açıdan çoraklaştırmamakta, demokratik değerlere olan inancımızı da ortadan kaldırmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik hukuk dışı uygulamaları kınıyor ve demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, öğrencilerin demokratik protesto haklarına yönelik güç kullanımından vazgeçilmesini, asıl görevi özgür düşüncenin kaynağı olmak suretiyle bilim üretmek olması gereken üniversitelerin; rektörlerini, dekanlarını kendi bünyelerinde seçmelerini, rektör atamalarındaki anti demokratik usulün terk edilmesini ve Cumhurbaşkanı tarafından atanma sisteminden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Akıl ve bilim yerine, Boğaziçi Üniversitesi kapısına vurulan kelepçe ile kendi simgesini yaratan baskıcı anlayışı esas alan uygulamalara karşı, Anayasa’dan yetkisini alan demokratik itiraz haklarını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademik kadrosunun yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Kaynak: Gazete Duvar

Editör: TE Bilişim