Gazete Emek- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2022 yılı asgari ücretini 4 bin 250 TL olarak duyurdu. Milyonlarca insanın geçinmek zorunda olduğu bu ücretin, döviz kuru karşısında eriyen Türk Lirası olarak bir değerinin olmadığı ifade edildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından asgari ücrete ilişkin ilk değerlendirmesini de paylaştı. Kılıçdaroğlu, "Asgari ücret olarak verilen rakam, döviz kurundaki artış ve fiyat artışları baz alınırsa düşük. Elbette belirlenen rakamı küçümsemiyoruz ancak fiyat artışları da göz önünde bulundurulmalı" dedi.

HDP’den istifa eden Ayhan Bilgen: Bülent Arınç’la görüştüm

AĞBABA: BU ZAM ASGARİ ÜCRETLİNİN CEBİNE GİRMEDEN ERİYECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, açıklanan yeni ücretin bugünkü döviz kuruyla yalnızca 274 dolara karşılık geldiğini belirterek, şu karşılaştırmaları yaptı:

"2021 yılbaşında bir asgari ücretle 384 dolar alınabiliyorken, döviz kurundaki son artışla 183 dolara kadar gerilemiştir. Sadece TL'deki kaybı düşündüğümüzde bile asgari ücretin en az 5900 TL olması gerekiyordu. Ancak asgari ücret 4 bin 250 TL olarak açıklandı, yani 274 dolar! Asgari ücret, Ocak 2021: 384 dolar. Ocak 2022: 274 dolar."

Ağbaba, "Asgari ücretlinin 110 dolarlık kaybı 'müjde' olarak sunuluyor. Üzülerek söylüyorum ki, bu zam asgari ücretlinin cebine girmeden eriyecek. Yeni asgari ücretle Türkiye, Avrupa'da sonuncu olmaya devam edecek. Üstelik Avrupa'da asgari ücrete yapılacak zam oranının henüz belirlenmediğini de not edelim. Türkiye, daha yeni yıla başlamadan sonunculuğunu ilan etti" dedi.

ÖZTRAK: FEDAKARLIK İÇİN BEŞLİ ÇETENİZ ÖNDEN BUYURSUN

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın ilk değerlendirmesi ise şöyle oldu:

Erdoğan'ın sebebi olduğu ekonomik kriz, senenin başında 385 dolar olan asgari ücreti, son zamma rağmen, bugün 274 dolara indirdi. Emekçinin 111 doları, Erdoğan yapımı krize heba edildi. Hala 'hep birlikte fedakarlıktan' bahsediyor. Fedakarlık yapmak için beşli çeteniz önden buyursun.

İYİ PARTİ: ZAMMIN FAZLASINI MİLLETİN CEBİNDEN ALDINIZ

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, "Siz bu zammın fazlasını zaten milletin cebinden aldınız! Ki daha fazlası ocakta geliyor! Çok yazık!" diye yazdı.

ÖZDAĞ: DAĞ FARE DOĞURDU 

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da sosyal medyadan şöyle yazdı: 

"Adım adım aya gidiyoruz diyenlerin asgari ücreti belirlemeleriyle işçinin yaya bırakıldığı bir gerçektir. Dağ fare doğurmuştur.Paramızı pul yapanlar utanırlar mı?"

'SORUMSUZ POLİTİKALARIYLA HEM İŞÇİYİ HEM İŞVERENİ EZİYORLAR'

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise 2021 yılında dolar artışının yüzde 110 olduğunu, asgari ücrete yapılan zammınsa yüzde 50'de kaldığını belirterek, "İktidar sorumsuz politikalarıyla hem işvereni hem de işçiyi eziyor" dedi.

TİP: O KADAR GÜZELSE O PARAYLA SEN YAŞA

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ise, "Asgari ücret 'müjdesi' veren Erdoğan’a söylenecek tek söz var: O kadar güzelse o parayla sen yaşa" dedi.

HDP'Lİ PAYLAN: BU KAFAYLA DOLAR 20-30 LİRAYA YÜKSELECEK 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan,“Asgari ücret 4 bin lira olacakmış. İhya olacaksınız. Asgari ücret 6 bin lira olmalı. Bu kafayla dolar 20-30 liraya yükselecektir. 6 bin lira anlamsız hale gelecektir. Şu anda asgari ücret 160 euro. Geçen yılki asgari ücretin euro karşılığını vermeye kalksa 6 bin liranın üzerinde değeri ifade etmesi gerekiyor” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Bu ‘nas’ diyorsun da Allah’ını seversen, Allah’ın sana verdiği aklı kullanmaktan niye imtina edersin? Sen, ‘Böyle bir şeyi bana nas söyledi, ben bu yolda devam edeceğim’ diyorsun. Allah sana akıl fikir de vermiş. Allah akıl fikir verdiyse, bir yolda kaybediyorsan o yoldan dönersin. Neden inat ediyorsun?” diye sordu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

MÜFTÜOĞLU, "5 BİN 900 TL’NİN ALTINDA AÇIKLANAN RAKAM EMEKÇİLERİN CEBİNDEN ÇALINMIŞTIR" 

Açıklanan asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulunan ekonomist Özgür Müftüoğlu, açıklanan rakamın gerçek enflasyonun çok altında bir rakam olduğunu belirtti. Asgari ücretin günümüz şartlarına göre en az 5 bin 900 TL olarak açıklanması gerektiğine vurgu yapan Müftüoğlu, açıklanan ücretin olası zamlarla beraber enflasyonu daha da derinleştireceğini söyledi. Müftüoğlu, "5 bin 900 TL’nin altında açıklanan rakam emekçilerin cebinden çalınmıştır" dedi.

ENFLASYONU DERİNLEŞTİRECEK

Bugün açıklanan faiz indirimiyle beraber, asgari ücretin daha da eriyeceğini söyleyen Müftüoğlu, “Geçen yıl asgari ücret açıklandığında 380 dolar civarındaydı. Ama bugün geldiği noktaya baktığımızda 270 dolara kadar düştü. Asgari ücretin geçtiğimiz yıl açıklanan seviyeye gelmesi için en aşağı 5 bin 900 TL civarında olması gerekiyordu. Şimdi diyeceksiniz ki, yediğimiz içtiğimiz ürünler dolarla mı alınıyor? Ama maalesef öyle. Dövizin artmasıyla beraber TL’nin değer kaybetmesi, dışarıya bağlı bir ülke olarak ekmeğinden tuvalet kağıdına kadar her şeyin fiyatının artmasına neden oldu ve daha da artacak. Hal böyleyken bu doğrudan enflasyona yansıyacak. Zaten enflasyon Kasım ayına kadar yüzde 50 seviyelerindeydi, bugünkü faiz indiriminden sonra bu daha da artacak. Dolayısıyla bütün bunların hepsi fiyatlara, insanların faturalarına yansıyacak” dedi.

MAKAS AÇILIYOR

İktidarın gerçek olmayan enflasyon rakamlarıyla algı yaratan bir asgari ücret açıkladığına dikkati çeken Müftüoğlu, “Hükümetin baz aldığı enflasyon TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri. Ama TÜİK’in enflasyon ve işsizlik başta olmak üzere açıkladığı hiçbir rakam gerçek değil. Bunu bilmek için iktisatçı olmaya gerek yok, markete gittiğiniz zaman görüyorsunuz. Siyasi iktidar enflasyonun altında gerçek dışı rakamları açıklatıyor ondan sonra da bunu baz alarak emekçilerin cebindeki parayı çalıyor. Burada aracılık etmiş oluyor TÜİK. Gerçek olmayan rakamlar üzerinden algı yaratılıyor. Burada siyasi iktidarın politikalarıyla hayatın gerçekliği arasındaki makas git gide açılıyor. Bugün asgari ücretin belirlenmesi ve belirlenme biçimi de bunun son noktası. Bu rakamlar siyasi iktidarın zayıflamasını da beraberinde getiriyor ve getirecek” ifadelerini kullandı.

İsmail Saymaz: "Aysel Tuğluk hafızasını, Türkiye vicdanını kaybediyor"


 

YOKSULLAŞMA VE AÇLIK DERİNLEŞECEK

Türkiye’de maliyetlerin artmasının temel nedeni dövizin karşısında TL’nin değer kaybetmesi olduğunu sözlerine ekleyen Müftüoğlu, “Siyasi iktidar bunu bilinçli olarak yaparak, ucuz emek üzerinden küresel rekabet sağlamaya çalışıyor. Bunu da emekçinin cebinden çalarak yapıyor. Bu saatten sonra Türkiye’deki yoksullaşma, açlık ve istihdam daha da derinleşecektir” şeklinde konuştu.

"3 AYA KALMAZ HEP BİRLİKTE ANLAYACAĞIZ"

Ekonomist Artunç Kocabalkan, “Asgari ücret artışı şu haliyle resmi enflasyon rakamının üstünde gözükse de öyle olmadığını 3 aya kalmaz hep birlikte anlayacağız. Aralık aylık enflasyonu bile % 9.8. Tabela enflasyon yüzde 30 oldu bile!” dedi.

İktisatçı yazar Mustafa Sönmez ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına ithafen, “Komisyon 4 bin TL’yi benimsemiş, üstünü ağaya bırakmış. Ağam 4250 olmuş, ağamdan 250 TL. Dolarla asgari ücret hesaplanmasına kaşını çatarsın ama 5’li çeteye dolarla garantiler verirsin, dövize endeksli milyarlar borçlanırsın.” ifadelerini kullandı.

"İLK TAHMİNİM GERÇEKLEŞTİ"

 Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, geçtiğimiz günlerde asgari ücretin 4 bin TL'nin üzerine çıkarılacağı ve Ocak-Şubat aylarında ise gıda fiyatlarında artış yaşanarak alım gücünün düşeceğini belirtmişti. 'Keşke haksız çıksam ama maalesef haklı çıkacağım' diyerek tahminini paylaşmıştı.Asgari ücretin 4.250 TL'ye çıkarılmasının ardından da Demirtaş açıklama yaptı ve asgari ücretlinin 2 ay içinde bu parayla geçen yıla göre çok daha az mal ve hizmet alabileceğini söyledi.

Asgari ücret için yaptığı tahminin tuttuğunu ifade eden Demirtaş, "Aynen dediğim gibi asgari ücret 4250 TL oldu. Şimdi Asgari Ücretliler: 2 ay içinde bu parayla geçen yıla göre çok daha az mal ve hizmet alabildiklerini görecekler. İlk Tahminim gerçekleşti. İkinci tahminim de 2-3 ay sonra gerçek olur" dedi.

DİSK'TEN İLK TEPKİ: "ASGARİ ÜCRET ZAMMI SUYA YAZILAN YAZIDIR" 

Geçtiğimiz pazar günü asgari ücretin 5 bin 200 lira olması gerektiğini söyleyerek bir Kartal Meydanı'nda bir miting düzenleyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Genel Başkanı Arzu Çerkesoğlu, yaptığı yazılı bir açıklama yeni ücrete tepki gösterdi. 

''YENİDEN TOPLANSIN''

''Bu asgari ücretle geçinmek mümkün değil! Asgari ücret zammı suya yazılan yazıdır'' diyen DİSK Genel Başkanı, 2022 yılının bahar döneminde asgari ücret komisyonun yeniden toplanmasını talep etti. 

Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: 

''-Talebimiz 2022 bahar aylarında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeniden toplanması ve asgari ücretin yeniden belirlenmesidir.

-Talebimiz bütün emek gelirlerinin, ücretlerin, maaşların ve emekli aylıklarının asgari ücret kadar artırılmasıdır.

-Talebimiz en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasıdır.

Türkiye işçi sınıfının asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılmalı, toplu iş sözleşmesi kapsamı genişlemelidir.

Asıl çözüm örgütlü toplum ve sendikalı işçidir!''

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkesoğlu'nun açıklamasının tamamı şöyle: 

''Soruyoruz: Ocak 2022’de diğer işçi ücretleri, maaşlar ve emekli aylıkları ne kadar artacak?

2022 yılı asgari ücreti asgari geçim indirimi (AGİ) dahil 4.250 TL olarak açıklandı. Asgari ücrete günlük 47,5 TL zam yapıldı. Bu zam bu korkunç pahalılıkta emekçilerin derdine derman olmaz.

Ancak önemli olan asgari ücrette ne kadar artış olduğu, yüzde kaç arttığı değil asgari ücretin bugünkü geçim şartları içinde işçinin ve ailesinin geçimini karşılamaya yetip yetmediğidir.

Ülkemizin içinden geçtiği derin ekonomik kriz, TL’de yaşanan büyük değer kaybı ve yaşanan korkunç pahalılık dikkate alınmadan asgari ücret artış oranını konuşmak anlamlı değildir.

Açıklanan asgari ücretle geçinmek mümkün değildir. 2022 yılı için belirlenen asgari ücret geçinmeye yetecek düzeyde değildir. Yapılan asgari ücret zammının büyük bölümü yaşanan pahalılık nedeniyle zaten çoktan yok olup gitti. Kalanı da birkaç ay içinde eriyip gidecek. Ortada gerçek anlamda zam yoktur. Asgari ücret artışı, pahalılıkla yaşanan alım gücü kaybını dahi telafi etmekten uzaktır.

Bu pahalılıkta 4250 TL asgari ücreti işçileri “enflasyona ezdirmedik” diye böbürlenerek ilan edenleri bu asgari ücretle bir ay yaşamaya davet ediyoruz!

Yaptığımız hesaplamaya göre Kasım 2021 için dört kişilik bir ailenin asgari geçim tutarı 10 bin 700 TL civarındadır. Bu fiyatlara Aralık 2021 ayındaki fiyat artışları ve döviz krizinin etkisiyle 2020’de yaşanacak pahalılık dahil değildir. 2022 yılı içinde de yoksulluk sınırının çok daha yükseleceği, pahalılığın dayanılmaz hale geleceği sır değildir.

Ocak 2021’de asgari ücret 386 dolara karşılık geliyordu. Bugün açıklanan zamlı 2022 asgari ücreti (15,5 TL dolar kuru üzerinden) 275 dolara karşılık geliyor. Emekçiler zamlı asgari ücretle bile 110 dolar civarında kayba uğramıştır. Asgari ücretin 2022’de ne kadar eriyeceği belli değil. Zamlı haliyle bile Türkiye’de asgari ücret Avrupa’nın en düşük iki asgari ücretinden biri durumundadır. Türkiye’deki asgari ücret zamlı haliyle dahi Çin’in altındadır.

Bu mudur son 45 yılın en yüksek asgari ücret artışı!

Türkiye bu zamlı asgari ücretle de ucuz emek ülkesi olmaya devam edecektir.

Kasım 2021 resmi enflasyonuna göre dar gelirli kesimlerin gıda enflasyonu yüzde 40 civarındadır. Bu oran önümüzdeki aylarda çok daha artacaktır. Halkın hissettiği pahalılık ise resmi verilerin çok çok üstündedir. Asgari ücrete yapılan zam, suya yazılan yazı gibi birkaç ay içinde eriyip gidecektir.

Bu asgari ücret artışını yeterli görmüyoruz ancak bu artışın bütün emekçilere yansıması için Ocak 2022’de tüm işçi ücretleri, memur maaşları ve emekli aylıkları da en az asgari ücret artışı oranında artmalıdır. Aksi durumda asgari ücrete gelen zam oranı diğer emek gelirlerine yansımadığı sürece bir anlam ifade etmeyecektir.

Eşitlik ve adalet bunu gerektirir.

Emeklinin 1.500 TL aldığı, işçilerin ve memurların resmi enflasyonun yarısı kadar zam aldığı bir ortamda Türkiye hızla asgari ücretliler ülkesi haline gelecektir.

Bu asgari ücret zammı büyük ölçüde eridi, kalanı da birkaç ayda eriyecektir.

-Talebimiz 2022 bahar aylarında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeniden toplanması ve asgari ücretin yeniden belirlenmesidir.

-Talebimiz bütün emek gelirlerinin, ücretlerin, maaşların ve emekli aylıklarının asgari ücret kadar artırılmasıdır.

-Talebimiz en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasıdır.

Türkiye işçi sınıfının asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırılmalı, toplu iş sözleşmesi kapsamı genişlemelidir.

Asıl çözüm örgütlü toplum ve sendikalı işçidir!''

Editör: TE Bilişim