Gazete Emek- Cinsel saldırı suçlarında mağduriyetlere yol açacağı için eleştirilen ‘katalog suçlarda tutuklama için, kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanması’ şartının yer aldığı teklif kabul edildi. Sosyal medyada teklifin ilgili maddesine tepki yağdı.

Kamuoyunda “4’üncü yargı paketi” olarak bilinen 27 maddelik “Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklif, maddelerde bir değişiklik olmadan olduğu gibi Genel Kurul’dan geçti. Buna göre hukukçuların ve hak örgütlerinin büyük tepki gösterdiği, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) muhalefet şerhi düştüğü cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi katalog suçlar için “somut delil” şartı aranması kabul edildi.

Söz konusu teklife göre idarenin 60 günde cevap verme süresi 30 güne iniyor. Boşandığı eşe karşı işlenen suçlar ağırlaştırıcı neden sayılacak.

Bilişim suçları ile banka ve kredi kartlarına ilişkin suçlarda mağdurun oturduğu yer mahkemesi de yetkili olacak. Tebligatlar, dosyada varsa tüm taraflara ayrıca telefon telgraf e-posta gibi yollarla da bildirilecek.

İfadesi alınmak amacıyla yakalanan kişi mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde belirtilen tarihte ilgili yargı merciinde olacağını taahhüt ederse her yakalama emri için bir kez geçerli olmak üzere Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılması emredilebilecek. Kişi taahhüdünü yerine getirip yargı merciine gitmezse bin TL idari para cezası verilecek.

Konutunda evinde bulunmayı gerektiren adli kontrol uygulamasında konutta geçen iki gün, cezanın mahsubunda bir gün olarak hesaplanacak.

Şüpheli veya sanığın adli kontrol yükümlülüğünün devam edip etmemesine en geç 4 ayda bir soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine sulh ceza hakimi, kovuşturma evresinde ise resen mahkemece karar verileceği hüküm altına alındı.

UŞŞAKİ TARİKATINI SEVİNDİRDİ

Öte yandan tepki çeken madde şeyhleri çocuk istismarından cezaevinde olan Uşşaki tarikatını sevindirdi. Tarikat gelişmeyle ilgili Facebook hesabından, “Müjde müjde müjde. 13. madde. Elhamdülillah. Teşekkürler TBMM” diye yazdı.

TARTIŞMA YARATAN MADDENİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

Elmalı’daki istismar davasında ortaya çıkan detaylar Türkiye’yi ayağa kaldırırken, 4’üncü Yargı Paketi’ndeki bu madde AKP içinde de eleştiri konusu olmuştu. AKP’nin bazı hukukçu milletvekilleri, çocuğa karşı cinsel suçlarda somut delil aranması şartının ‘suçla mücadele edilmeyeceği’ anlamına gelmeyeceğine dikkat çekerek “Tam tersine katalog suçlarda kaçma şüphesi ve delilleri karartma ihtimali olmasa bile suçlu olduğu iddia edilen kişi tutuklanabilecek” görüşünü savunduklarını ifade etmişti.

“YAZILIŞI BİRAZ SIKINTILI OLMUŞ”

AKP yönetiminde katalog suçlarda somut delil şartı aranması hükmüne ilişkin yapılan değerlendirmede, “Hem kuvvetli şüphe, hem de somut delil aranması sıkıntılı. Biri varsa diğerine gerek yok. Maddenin yazılışı da biraz sıkıntılı olmuş” görüşü dile getirilmişti. AKP içinde, çocuklara yönelik işlenen suçların somut delil şartından istisna tutulması tartışılıyordu. Buna göre somut delil şartı maddesinin, cinsel istismar suçlularının tutuklanmasını engellemeyecek şekilde yeniden düzenleneceği belirtilmişti.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Çocuğa cinsel istismar gibi katalog suçlarda ‘somut delil aranması’ şartını getiren 13. madde gündem oldu. Sosyal medya kullanıcıları ‘#SapıkMadde13’ etiketiyle bu madde nedeniyle bu suçta önemli artışlar yaşanabileceğinden duydukları kaygıyı dile getirdi. İşte o tepkiler:

Kaynak: Tele1 

Editör: TE Bilişim