Gazete Emek-

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi ile ilgili davanın ilk duruşması bugün görülecek. Diyarbakır Barosu, sanıkların savunmalarının SEGBİS sistemi ile alınmasına itiraz etti, ancak mahkeme başvuruya bir cevap vermedi. Sanık polis memurları SEGBİS üzerinden duruşmaya katıldı.

Elçi’nin vurulduğu anda olay yerinde bulunan 3 polis memurunun sanık olarak yargılanacağı dava öncesi Diyarbakır Adliyesi önünde yoğun önlem alındı.

Diyarbakır Adliyesi önünu bariyerlere kapatan polis, bölgede cok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı.

Yoğun katılımın gözlendiği duruşmaya Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve ağabeyi, Türkiye AB Drlegasyonu Sema Kılıçer, Af Örgütü Türkiye Şubesinden Tarık Beyhan, Hafıza Merkezi, İHD, TİHV, Barolar, HDP milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Dersim Dağ, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer ve Necdet İpekyuz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve bağımsız Milletvekili Ahmet Şık katıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın mahkemeye avukatlardan oluşan 65 kişilik bir liste sunarken salona pandemi kuralları gereği taraf avukatları, baro başkanları ve az sayıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi alınacağı öğrenildi. Elçi’nin eşi stajyer avukat Türkan Elçi de müşteki sıfatıyla hazır bulunacak. Dosya sanığı polisler duruşma salonunda olmayacak, bulundukları illerden SEGBİS sistemi ile savunma yapacak.

MUHALİF BASIN ENGELLENDİ

Çok sayıda polisin olduğu duruşma salonunda, 20 çevik kuvvet polisi olacağı belirtildi.

Öte yandan duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler engellendi. Muhalif basının alınmadığı duruşma salonuna yalnızca AA, DHA, İHA ve DW Türkçe ve Habertürk muhabirleri giriş yaptı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın'ın Mahkeme Başkanına salonun dışında bekleyen gazetecilerin listesini sunmasına rağmen başkan listeyi kabul etmedi.

DURUŞMA BAŞLADI

Heyetin duruşma salonuna gelmesiyle birlikte yargılama başladı. Yargılamaya sanık polis memurları SEGBİS üzerinden bağlandı. Kimlik tespitinin ardından savcılar idddianameyi okudu. 

İddianamede; sanık polis memurlarının 'bilinçli taksirle öldürmekten', firari sanıklar 'olası kastla öldürmekten' cezalandırılmaları talep edildi.

Mahkeme katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının alınmasına karar verdiklerini ifade etti. Elçi'nin avukatlarından Fikret İlkiz mahkemenin bu tutumunun usule aykırı olduğu itirazında bulundu. Mahkeme sanık beyanlarının öncelikli alınacağını belirtti.

MAHKEME, SANIK POLİSLERE NEREDE SAVUNMA YAPMAK İSTEDİKLERİNİ SORDU

Elçi ailesinin avukatları sanıkların SEGBİS bağlantısı ile beyanlarının alınmasının doğrudanlık ilkesine aykırı olduğu, CMK m.196’ya, AYM ve AİHM kararlarına aykırı olduğu ve sanık polis memurlarının SEGBİS üzerinden dinlenilme kararından dönülmesini talep etti. Mahkeme ise sanık polislere savunmalarını nerede yapmak istediklerini sordu. Sanık polis memurları bulundukları yerden savunma yapmak istediklerini, mahkeme salonuna gelmeyeceklerini beyan etti.

Duruşma, verilen aranın ardından devam ediyor. Katılma taleplerinin sanık sorgusundan önce alınması ve SEGBİS ile sorgusu yapılacak olan sanıkların duruşmada hazır edilerek sorgularının yapılması talepleri reddedildi.

Diyarbakır Baro Başkani Cihan Aydın müşteki avukatları olarak ne yapacakları konusunda karar vermek için ara talebinde bulundu. Duruşmaya bir saatlik ara verildi.

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim