Gazete Emek- Ortadoğu başta olma üzere dünyanın pek çok yerel renk ve inançlarla kutlanan Newroz, bugün pek çok ilde kutlanmaya başladı.

Ortadoğu başta olma üzere dünyanın pek çok yerel renk ve inançlarla kutlanan Newroz, bu yıl 29’u il, 72 merkezde "Şimdi kazanma zamanı” sloganıyla gerçekleşiyor.

Bu yıl Newroz için kitlesel kutlamalar ilk olarak 19 Mart’ta Şırnak, Tunceli, Iğdır ve Mersin'de başladı. 20 Mart’ta Van ve İstanbul ile devam edecek Newroz’un finali ise 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak. Mezopotamya Ajansı'nın takip ettiği Newroz kutlamaları şöyle:

MERSİN'DE NEWROZ: "FAŞİZMİ YENECEĞİZ"

Mersin'de Newroz, Tırmıl Alanı'nda kutlanmaya başlandı. Alan rengarenk flamalarla süslenirken, alana; "Tecrit kıracağız faşizmi yeneceğiz", "Newroz pîroz be" ve "Kemal Kurt ölümsüzdür" pankartları asıldı.

MARDİN'DE NEWROZ KIZILTEPE'DE BAŞLADI

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirilecek olan Newroz kutlaması büyük coşkuyla başladı. Saat 10.00 itibarıyla alana girişler başladı. Yurttaşlar "Bijî Newroz" sloganı atarak ve zafer işareti yaparak alana giriş yaptı. Yağmurlu havaya rağmen yurttaşların alana gelişleri devam ediyor. Alanda yurttaşlar, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıyor. 

20 MART'TA İSTANBUL VE İZMİR DE NEWROZ ATEŞİ YAKILACAK

İstanbul’da 20 Mart’ta Yenikapı’da gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar katılacak, sanatçılar Koma Sorjiyan, Grup Vardiya ve Huriye sahne alacak. Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) öncülük yapacağı 2022 İstanbul Newrozu’na, demokratik kitle örgütleri, Birleşik Mücadele Güçleri ve sol-sosyalist parti ve oluşumların katılımıyla yarın Newroz deklarasyonu açıklanacak. İzmir’de de 20 Mart’ta Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek Newroz kutlamasına, HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katılacak.

ANKARA'DA NEWROZ ANITPARK'TA

Ankara’da Newroz, 20 Mart saat 13.00’da Anıtpark’ta kutlanacak. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Doğan Erbaş katılacağı Newroz’da sanatçı Mehmet Atlı ve Koma Jin Ma sahne alacak.

IĞDIR

Iğdır’da gerçekleştirilen Newroz kutlaması, renkli görüntülerle başladı. Kadınlar kente özgü rengarenk kıyafetleriyle Newroz alanında halaya durdu. Kadınların kente özgü rengarenk kıyafetleriyle katıldığı Newroz’da, gençlerin yoğunluğu dikkat çekti. Kar yağışına rağmen alanı dolduran Iğdırlılar, uzun süre davul zurna eşliğinde halay çekti. Köylerden yoğun katılımın olduğu Newroz alanına “Dem dema serkeftinê ye” ve “Newroz pîroz be” pankartı asıldı.

‘BU OVA, DİRENİŞ VE MÜCADELE OVASIDIR'

Halaylarla başlanan Newroz’da konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, şöyle dedi: “Bu dağ Ağrı Dağı, bu ova Iğdır Ovası’dır. Bu ova, direniş ve mücadele ovasıdır. Newroz, birliktelik ve barış bayramıdır. Cezaevlerindeki tüm arkadaşlarımızın bayramı kutlu olsun. Sayın Abdullah Öcalan üzerinde bir tecrit var. Bu tecrit, Kürt halkına uygulanan tecrittir. İmralı’nın kapılarını açın. Sayın Öcalan barış ve özgürlük taleplerini ifade etsin. Bu tecrit mutlaka kalkmalı ve bunun için mücadele etmeliyiz. Kürtler asla bitmeyecek ve mücadelesini sürdürecektir. Yüz yıldır Kürtleri yok etmek ve asimile etmek istiyorlar. Ne yaparsanız yapın Kürtleri yok edemeyeceksiniz.”

ŞIRNAK

Şırnak merkez Sanayi Sitesi Kavşağı’nda kutlanacak Newroz’da alanda kurulan sahneye “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı), “Newroz Kadınların Özgürlük İsyanıdır”, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartları asıldı. Alan bayraklarla süslenirken, kutlamaya kadınlar, gençler ve çocuklar yöresel kıyafetlerle katıldı. Newroz alanına kutlamaya gelenler tek arama noktasından kontrolleri yapılarak, içeri alındı. Sabahın erken saatlerinde yediden yetmişe herkes Newroz coşkusuyla alana akmaya başladı. Kentte bulunan yaşlı kadın ve erkekler alana ilk gelenler oldu. Soğuğa rağmen Şırnak halkı Newroz coşkusuyla alana geliyor. Alana gelen kadın ve gençler çalınan parçalar eşliğinde halay çekti.

NAZİLLİ

Aydın’ın Nazilli ilçesindeki Newroz kutlamasına 7’den 70’e yurttaşlar kutlamaya saatler öncesinden kutlamanın yapılacağı Gülbay düğün salonunun bulunduğu alana gelerek şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

Gebze Uludere ve diğer merkezlerde de Newroz kutlamaları yurttaşların alana girmesiyle başladı.

DERSİM

Dersim’de, Newroz bu yıl soğuk havada kutlanmaya başlandı. Uzun bir kış mevsimi yaşanan kent, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı nedeniyle beyaza büründü. Ancak soğuk hava ve kar yağışı Newroz heyecanı ve coşkusunun önüne geçemedi. Kent sakinleri, günler süren hazırlıklarının ardından yöresel kıyafetlerini giyip, Seyid Rıza Meydanı’nda yapılacak kutlama için sabah erken saatlerde itibaren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında toplanmaya başlandı. Partili gençler, burada şarkılar seslendirip halaylar çekerek kutlama saatinin gelmesini bekledi.

Davul ve zurna eşliğinde halaylar çekildi

Halkın toplandığı bir diğer alan ise, Sanat Sokağı oldu. Burada buluşanların sarı, kırmızı ve yeşil renklerde atkılar, eldivenler giydikleri görüldü. Sayıları dakikalar geçtikçe artan kalabalık, soğuk havaya aldırış etmeden, çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekip, kutlamalara erkenden başladı. Çevresine polislerce barikatlar yerleştirilen alana, kitle üst aramasından geçirilerek girebildi. Alanı dolduranlar yakılmayı bekleyen odunların çevresinde halay çekerek kutladı.

GEBZE

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde kutlanacak olan Newroz’a yoğun kar yağışı ve soğuk havaya rağmen yurttaşlar kutlamanın yapıldığı Mevlana Mahallesi Kapalı Pazar Alanı’nda toplanmaya başladı 

"SESİNİZ EDİRNE'YE KADAR ULAŞIYOR"

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yarın İstanbul'da yapılacak Newroz kutlamaları için çağrıda bulundu. Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demirtaş, Newroz'un barış ve özgürlüklere vesile olmasını diledi. 

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Demirtaş, şu açıklamalarda bulundu: "Newroz'u şimdiden kutluyorum. Barışa ve özgürlüklere vesile olmasını diliyorum. 20 Mart Pazar günü 11:00'de Yenikapı Meydanı'nda, büyük Newroz kutlamasında buluşalım. #HaydiNewroza Nasıl olsa sesiniz Edirne'ye kadar ulaşıyor. Newroza we pîroz be! Newroza şima pîroz bo!" 

Ayrıntılar geliyor…

Editör: TE Bilişim