Gazete Emek-Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamına gözaltına alınan 20'si gazeteci 22 kişi adliyeye sevk edildi.

 

 

Savcılıkta ifadeleri alınan Jinnews Müdürü Safiye Alagaş ile Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Mehmet Ali Ertaş ve Mehmet Şahin tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

 

Gazeteci Elif Üngür, tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Gazeteci Gülşen Koçuk ise adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 8 Haziran'da gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JİNNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile Feynaz Koçuk ile İhsan Ergülen 8 gündür gözaltında tutuluyordu.

 

Gazetecilerin avukatları gazetecilerin dosyasına ilk günlerde kısıtlama kararı nedeniyle ulaşamazken, Anadolu Ajansı 8 Haziran'da geçtiğini haberde gazetecilerin “Yurtdışından yayın yapan televizyon kanalları için program hazırladıkları” iddiasıyla gözaltına alındığını aktarmıştı.

 

GAZETECİLER ADLİYE ÖNÜNDE

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), adliye önünde açıklama yaptı.

 

Açıklamaya gazetecilerin meslektaşları, aileler,  Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

"Susturamayacaksınız" pankartın açıldığı eylemde konuşan Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen ve DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, özgür basının dün olduğu gibi bugünde boyun eğmeyeceğini belirterek, gözaltındaki gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

 

KADRİ ESEN: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

 

Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, gazetecilerin mesleklerinden dolayı gözaltına alındığını, gözaltı gerekçesinin her ne kadar belirtilmese de gözaltı amacının Kürt diline saldırı olarak da değerlendirileceğini ifade etti.

 

Esen, ”Bize diyorlar ki, yaşananları tüm dünyadan saklayın. Biz saklamıyoruz. Kürdistan’da yaşananları bire bir halk aktarmaya devam edeceğiz. Kürt basını bu operasyonlarla susturulmak isteniyor. Bu operasyonlar özgür basına dönük ne ilk nede son baskılar olacaktır" dedi.

 

MÜFTÜOĞLU: DAYNIŞMA BÜYÜTÜLMELİ

 

DFG Eş Başkanı Müftüoğlu ise, 8 gündür süren hukuksuzluğa dur demek için adliye önünde olduklarını ifade ederek, "Arkadaşlarımız gazetecilik yaptıkları ve gerçekleri halka ulaştırdıkları için hedef seçildi. Bu nedenle ev ve iş yerlerine baskın yapıldı. 8 gündür ‘arama’ adı altında yapım şirketleri önündeki abluka;  arkadaşlarımızın neden gözaltına alındığını ortaya koyuyor” diye belirtti.

 

"ÖZGÜR BASINI SUSTURAMAYACAKSINIZ"

 

Müftüoğlu, devamla şunları dile getirdi: “Bu operasyonlarla gazetecilere ‘Siz gerçekleri halka ulaştırırsanız, sizi kriminalize ederek hedef gösteririz’ mesajı veriliyor. Bombalamalarla, gözaltında kaybettirmelerle,  katletmelerle susturamadığınız özgür basını bugün de susturamayacaksınız.”

 

Müftüoğlu, dayanışma içerisinde olan herkese teşekkür ederek, dayanışmayı büyütme çağrısını yineledi.

 

 

Açıklama "Özgür basın susturulamaz" sloganıyla son buldu.

 

Kaynak: Evrensel


 

Editör: TE Bilişim