Gazete Emek- Giresun'da polis şiddetine maruz kalıp hayatını kaybeden 82 yaşındaki Yusuf Topal olayından sorumlu 2 polis hakkında dava açıldı. İlk duruşma 27 Haziran'da görülecek.

Giresun’da, 24 Temmuz 2018’de polis şiddetine maruz kaldıktan sonra kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 82 yaşındaki Yusuf Topal olayında açığa alınan iki polis memuru hakkında dava açıldı.

Giresun 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın polis memurları H.Ş. ve T.K. hakkında hazırladığı iddianameyi kabul etti.

Savcılık İddianamede “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla H.Ş. ve T.K’nin iki yıldan altı yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep ediyor. İlk duruşma 27 Haziran’da görülecek.

DOKTORA TAKİPSİZLİK KARARI

Cumhuriyet Başsavcılığı Yusuf Topal’ın ölümüyle sonuçlanan olayda “beyaz kod” uygulayarak polis çağıran görevli aile hekimi Ö.Y. hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle ölüme neden olma” suçlamalarıyla başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

Soruşturma tutanaklarında, Ö.Y’nin, Yusuf Topal’a karşı herhangi bir eyleminin olmadığı, bu haliyle ölüm olayına ilişkin herhangi bir kusurunun bulunmadığından “taksirle ölüme neden olma” suçundan sorumlu tutulamayacağı belirtiliyor.

İddianamede, “memurları hakkında kamu davası açılması için yeterli şüphenin oluştuğu, bütün suçlarda olduğu gibi taksirli suçlarda da hareket ile sonuç arasında nedensellik bağının varlığının cezalandırmanın koşulu olduğu” ifade ediliyor.

TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMA SUÇLAMASI 

“Şüpheliler her ne kadar öldürme kastıyla hareket etmemiş iseler de olay tarihinde 82 yaşında olan Yusuf Topal’ı yere yatırmak, yerdeyken ters kelepçe takmak ve biber gazı sıkmak suretiyle yaptıkları müdahale neticesinde Yusuf Topal’ın ölebileceğinin objektif olarak öngörülebilir bir sonuç olmasına karşın şüphelilerin bu sonucu öngöremediği, bu kapsamda şüphelilerin olayda meydana gelen ağır neticede olan ölümden taksirle sorumlu tutulmasının gerektiği, bu nedenle şüphelilerin eyleminin ‘taksirle ölüme neden olma’ suçunu oluşturduğuna kanaat edinilmiş, şüpheliler hakkında kamu davası açılması için yeterli şüphenin oluştuğu anlaşılmıştır.” 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim