Gazete Emek- İnsan Hakları Derneği (İHD) Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker, ‘Sağlığı cezaevinde kalmaya elverişli değil’ raporuna rağmen tahliye edilmeyen, yaklaşık 2 yıldır Tarsus T Tipi Cezaevi’de tutuklu bulunan 85 yaşındaki Sisê Bingöl ’ün çocuklarının adını dahi hatırlamadığı söyledi.

 Cezaevi’nde bulunan ve yaşlılık sebebiyle algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, tansiyon, mide, şeker, astım gibi hastalıklarla mücadele ediyor. Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını gideriyor.


Kurumlar farklı raporlar verdi

Konuya dair Bingöl’ün avukatı Gülşen Özbek BirGün gazetesine konuştu. Özbek, 85 yaşındaki Bingöl’ün tahliye edilmemesinin Tıp ahlakına aykırı bir tutum olduğunu belirtirken, telafisi mümkün olmayan bir neticeyle karşılaşmamak için Bingöl’ün acilen tahliye edilmesi gerektiğini ifade etti. Özbek sözlerini şöyle sürdürdü:” Bingöl ciddi rahatsızlıklara sahip bir kadın. İki yıl önce Muş Devlet Hastanesi’nden ‘Sağlığı cezaevinde kalmaya uygun değildir’ raporu verilmişti. Sonra bu rapora yapılan itirazlar sonucu Ankara Adli Tıp Kurumu Muş’taki raporun aksine mevcut hastalıkları sıralayıp cezaevinde kalmasında sakınca yoktur diyor. Bunun üzerine tekrar başvurduk, Tarsus Devlet Hastanesi de Ankara Adli Tıp raporuna benzer bir rapor verdi.

Hukuksuzluğa son verilsin

Onun hakkında şu an hazırlanan rapor Tıp ahlakından uzak bir anlayışla hazırlanmıştır. Yaşından dolayı cezaevindeki koşulları her geçen gün daha da ağırlaşmaktadır. Kalp, akciğer, tansiyon ve mesane hastası, bakıma muhtaç durumda biri. Son dönem yakınlarını bile hatırlamaz duruma geldi. Ama buna rağmen tahliye edilmesine ilişkin sağlık raporu verilmiyor. Adli Tıp kurumunun yanlı kararlarıyla cezaevinde yaşamını yitiren onlarca hasta tutuklunun olduğunu gördük. Sisê Bingöl  de bunlardan biri olmasın.”

Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim