Gazete Emek- Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan Veysel Eroğlu Barajı'nın (Ilısu) ardından göl sahasında kalan Hasankeyf'teki tarihi eserlerin, yeni yerine taşınma işlemleri tamamlandı.

Çalışmaların ardından ortaya çıkan manzara ise tarihi bölgenin rant uğruna getirildiği son durumu da gözler önüne serdi.

AA'nın ktardığına göre, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden olan tarihi ilçe, baraj göleti, tarihi yapıları, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Ortaçağ, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 1453 eserin yer aldığı bölgede kurulan müzenin ardından yapılacak diğer çalışmaları da aktaran Kaymakam Koç'un açıklamaları bölgedeki talanın devam edeceğini de göstermiş oldu.

TARİHİ İLÇE TURİZM GELİRLERİNE KURBAN EDİLECEK: YAMAÇ PARAŞÜTÜ, SU SPORLARI

Kale ve müze limanları arasında turistleri taşıyacaklarını açıklayan Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç, "Tekneleri 1 Eylül itibarıyla işletmeye almayı hedefliyoruz. İki yaka arasındaki düzenli seferlerin yanı sıra gelen ziyaretçilerimizi gezdireceğimiz kısa tur güzergahımız da olacak" dedi.

Koç'un açıklamaları 12 bin yıllık tarihi ilçenin turizm gelirleri uğruna nasıl yok edildiğini gözler önüne serdi. Koç'un açıklamalarına göre, bölgede su sporlarından yamaç paraşütüne kadar birçok aktivite yapılacak. Söz konusu aktivitelerin hayata geçirilmesi durumunda ise tarihi ilçe rant uğruna kurban edilecek.

Hasankeyf'e turist çekmek için yapılacaklar Koç tarafından şu sözlerle ifade edildi:

Ziyaretçilerimiz burada çeşitli su üstü sportif faaliyetleri de yapabilecek. Çok önemli bir bölgede turizm hareketliliğini burada başlatmış olacağız.

Su üstü sporları, jet ski, hız tekneleri ve su üstünde çeşitli sportif faaliyetler yapılması için çalışmalar devam ediyor, parkur belirlendikten sonra faaliyete geçilecek.

BÖLGE İHALE EDİLMİŞ

Kaymakam Koç, DSİ'nin tarihi ve kültürel eserlerin taşındığı arkeopark alanının çevre düzenlemesiyle ilgili projeyi ihale ettiğini de belirterek şunları kaydetti:

"Bölgenin incisi' diyebileceğimiz bir Hasankeyf ile misafirlerimizi ağırlayacağız. Burada yamaç paraşütünü de faaliyete alacağız. İlgili spor kulüplerimiz burada gösteri uçuşları yapacak. Mevcut Hasankeyf'in su altında kalmayan güzelliklerinden ağlayan mağarası, şelalesi, Şahap Vadisi, Saha Vadisi, Atlıhan ve diğer güzergahtaki doğal güzellikler, trekking ile ilgilenen, doğa yürüyüşünü sevenlerin ilgisini çekecek alanlar var. Ziyaretçilerimiz bu faaliyetlerden memnuniyetle ayrılacak."

Editör: TE Bilişim