Gazete Emek- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, “Gezi olaylarından bu yana halkın iradesiyle seçilmiş hükümeti devirmek için çok sayıda girişimler oldu. Yüksek Düzeyli Siyasi Toplantıları’n yanında AB ile diğer alanlarda da ilişkimiz var. Bu toplantıları önümüzdeki süreçte de sürdürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Vize muafiyetine de değinen Çavuşoğlu “Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6’ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir önce vize serbestisine de geçmiş olacağız” açıklaması yaptı.

‘DEMİRTAŞ SERBEST BIRAKILMALI’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “AB Türkiye’ye göç krizinde destek vermeye devam edecektir. Bizim ortaklığımız ve iş birliğimiz oldukça önemli. Suriye, Irak, İran, Orta Doğu barış süreci ve körfez bölgesi açısından da önemlidir.” açıklaması yaptı.

AİHM kararına değinen Mogherini, “Türkiye Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden bir tanesi. Gurur duyulması gerekmektedir. Bu aynı zamanda, sağlıklı bir toplum olmasını istiyoruz. Akademisyenlerin alıkoyulmasıyla ilgili, şunu söylemek istiyoruz, bu noktada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Sayın Demirtaş’ın alıkoyulmasıyla ilgili insan hakları ihlali olduğunu söylemiştir. Bir kez daha pozitif ilişkilerimiz olduğunu söylemem gerekiyor. Ekonomi, ulaşım, iletişim konularından birlikte çalışmak istiyoruz.” dedi.

Mogherini’nin ardından söz alan Hanh, Anadolu Kültür’e ve akademisyenlere yönelik gözaltılara değindi. Hanh, “Akademisyenlerin insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz Anlaşmamız her iki tarafından AB’nin çıkarı için önemli. Göçmenlerin yerleşmesi her iki taraf içinde başarılı diyebiliriz. Eğitim konusunda da faydalı işbirlikleri yapıyoruz. İşe yaraması konusunda belli kriterler var.  Stratejik alanlarda ilgili konular önümüzdeki aylarda belli olacak” açıklaması yaptı. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim