Gazete Emek AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, gazeteci Deniz Yücel’in tahliyesinin “Türkiye’deki hukuk devleti sorunlarıyla ilgili kaygılarını değiştirmediğini” söyledi. Hahn, “Türkiye’deki bu ciddi hukuk devleti eksikliklerine göz yumamayacaklarını” ekledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Die Welt gazetesine konuşan Hahn, gazeteci Deniz Yücel’in tahliyesine de değinerek, bu tahliyenin “Türkiye’deki hukuk devleti sorunlarıyla ilgili kaygılarını değiştirmediğini” söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Hahn, Türkiye’de binlerce insanın hakkında iddianame hazırlanmış olmadan tutuklu yargılandığını belirterek, “Türkiye’deki bu ciddi hukuk devleti eksikliklerine göz yumamayacaklarını” söyledi.

Hahn, Türkiye’de “siyasetin yargı üzerinde bir etkisi olduğunun aşikar olduğunu” da ekledi.

Hahn, AB Komisyonu’nun Nisan’da yayınlayacağı Türkiye raporuyla ilgili olarak ise şunları belirtti:

“Eğer o zamana kadar köklü değişiklikler olmazsa, Türkiye’nin ülke raporu özellikle de hukuk devleti gelişmelerine ilişkin olarak eleştirel bir nitelik taşıyacak”

Brüksel’in Ankara’dan “temel demokratik haklara saygılı olunmasını” beklediğini aktaran Hahn, buna yargının bağımsızlığı, hukuk devleti ilkelerine bağlılık ve ifade özgürlüğünün de dahil olduğunu söyledi.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim