Gazete Emek- Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonda görüştü. Erdoğan'ın "Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını" belirttiği görüşmede, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması fikri de ele alındı.

 
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi Suriyeli Kürtleri "vurması" hâlinde "ekonomik açıdan harap etmekle" tehdit etmesinin ardından iki ülke liderleri arasındaki ilk görüşme gerçekleşti. Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığından yazılı bir açıklama yapıldı. Görüşmede Erdoğan'ın, Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini çekme kararını memnuniyetle karşıladığını söylediği ve bu çerçevede Türkiye'nin NATO müttefiki ABD’ye "her türlü desteği vermeye hazır olduğunu" hatırlattığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD'nin ayrılmasının ardından bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Menbiç yol haritasının tamamlanması, ayrıca "çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi" gerektiğini vurgulayan Erdoğan ve Trump'ın, kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değindikleri belirtildi.

İki liderin, Suriye'nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele aldıkları açıklandı.

"Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını, ülkemizin amacının ulusal güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleri DEAŞ, PKK ve PKK'nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurgulamışlardır" denilen açıklamada, Erdoğan ve Trump'ın ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

ABD'den açıklama

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan bilgilendirmede ise, Trump'ın, Erdoğan'a "destekledikleri güçlere karşı operasyon yapılmamasının önemini" ifade ettiği belirtildi:

"Başkan, Türkiye'nin güvenlik endişeleri hususunda, birlikte çalışma isteğini vurgularken, Türkiye'nin Kürtler'e ve IŞİD'e karşı birlikte savaştığımız SDG güçlerine kötü davranmamasının ABD için önemine de değindi."

Trump'ın tehdit içeren tweet'i

ABD, Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki bazı bölgelere yönelik askeri operasyon hazırlığında olan Türkiye'nin böyle bir hamlede bulunmasına engel olmaya çalışıyor. Türkiye tarafından PKK'nın Suriye'deki kolu olarak görülen YPG, uzun süre ABD'nin IŞİD'le mücadeledeki en büyük ortaklarından biriydi. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, Suriyeli Kürtlerin olası bir Türkiye operasyonuna yönelik endişelerini artırmıştı.

Trump, Pazar günü attığı tweet'te, Türkiye'nin Suriye'deki "Kürtleri vurması" hâlinde ABD tarafından "ekonomik açıdan harap edileceğini" belirtmişti. "Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemediklerini" söyleyen Trump, Suriye'de 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturacaklarını ifade etmiş ancak bu konuda başka bir detay vermemişti. Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdidi, başta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olmak üzere Türk yetkililerin tepkisine neden olmuştu. "Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz" diyen Çavuşoğlu, "hiçbir tehdide pabuç bırakmayacaklarını" söylemişti.

Güvenli bölge tartışması

Trump'ın Türk ve Kürt güçler arasında güvenli bölge kurulması için yaptığı öneriyle ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan bir açıklama gelmişti. Pompeo, "Hem IŞİD'e karşı bizle birlikte savaşan halkların güvenliğinin sağlandığından hem de Suriye kaynaklı teröristlerin Türkiye'ye saldıramayacağından emin olmak istiyoruz" demişti.

Çavuşoğlu ise Trump'ın dile getirdiği güvenli bölge planıyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu fikrin ABD'ye değil, Erdoğan'a ait olduğunu söylemişti. Çavuşoğlu, "Bu, Cumhurbaşkanımızın sadece ABD değil, tüm Avrupalılara teklifidir. Ruslar da dâhil. Suriye ile ilgilenen herkesle yaptığımız görüşmelerde biz bunu gündeme getirdik. Obama yönetimi bunu gerçekçi bulmuyordu. 'Havadan burayı korumak mümkün olmaz, nasıl olacak' gibi bahanelerle bu fikrimizi desteklemediler. Şimdi Türkiye'nin kararlılığını gördükten sonra bu fikri ortaya attılar. Biz bu fikre karşı değiliz" ifadesini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim