Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Resmi ziyaret kapsamında Tahran’da, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi.
 
İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre, Hamaney ile Erdoğan, görüşmede Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunu görüştü.
 
Bağımsızlık referandumunun ABD ve İsrail’in menfaatine olduğunu söyleyen Hamaney, “ABD ve yabancı güçler güvenilmezler ve bölge yeni bir İsrail yaratma peşindeler” dedi.
 
Hamaney, “İran ve Türkiye bu olay karşısında yapabilecekleri her şeyi yapmalı ve Irak hükümeti de bu hususta ciddi bir şekilde karar verip uygulamaya geçmeli” ifadelerini kullandı.
 
İran ile Türkiye arasında ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Hamaney, “Büyük potansiyellere rağmen maalesef ekonomik ilişkilerin düzeyi son yıllarda artış göstermemiştir ve bu hususta daha çok çaba sarf edilmeli” diye konuştu.
 
İki ülkenin Astana toplantılarında yaptığı işbirliği sonucu Suriye’deki durumun düzelmeye başlandığını da ifade eden Hameney, “IŞİD ve tekfirci gruplar konusu bu şekilde son bulmayacaktır. Bu konunun çözümü uzun vadeli ve gerçek bir plana bağlıdır” dedi.
 
Erdoğan ise, İran, Türkiye ve Irak’ın referandum konusunda hemfikir olduğunu belirterek, “İnkar edilemez gerçekler ABD ile İsrail’in Kürdistan konusunda anlaştığıdır. Barzani de referandum yaparak affedilemez bir hataya düştü” diye konuştu.
 
İsrail hariç kimsenin referandumu desteklemediğini de söyleyen Erdoğan, “Irak’ın komşuları bu kararı kesinlikle kabul etmez” dedi.
 
ABD, Fransa ve İsrail’in Ortadoğu’daki ülkeleri parçalamak ve bundan yararlanmak istediklerini ifade eden Erdoğan, “Onlar Suriye için de bunu planlamışlardı ve İran ile Türkiye’nin bu konudaki işbirliği, kararı çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim