Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava için Türkiye’ye gelen ancak akreditasyona tabi tutulması sebebi ile duruşmaya alınmayan 87 yaşındaki İngiliz aktivist Margaret Owen, geldiği Türkiye’de gözlemlerini paylaştı. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Owen, “Türkiye şuan ayın karanlık yüzünde yaşamıyor aynı zamanda karanlığın dibinde yaşayan bir ülke konumunda” dedi.

‘BURADAKİ UYGULAMALARI BAŞKA YERDE GÖRMEDİM’

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için açlık grevini başlatan DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in eylemine dair değerlendirmelerde bulunan Owen, “Yaklaşık 15 yıldır Türkiye’ye geliyorum. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı durmak için geldim, KCK operasyonları adı altında yapılan tiyatroları izlemek için geldim ve yine HDP’li vekillerin hukuksuzca yargılandığı duruşmalar için birçok kez Türkiye’ye geldim. Ben insan hakları savunucusu olduğum için dünyanın birçok ülkesinde duruşmaları ve yaşanan toplumsal olayları izlemek için gittim. Ancak Türkiye yargısı gibi taraflı bir yargıya rastlamadım. Türkiye gibi antidemokratik uygulamaları başka bir yerde görmedim diyebilirim. Türkiye’nin içinden geçtiği zaman, Türkiyeli halklar için çok zor. Türkiye şu anda sadece ayın karanlık yüzünde yaşamıyor sadece. Karanlığın dibinde yaşıyor” dedi.

‘HERKESİN ADİL YARGILANMAYA İHTİYACI VAR’

Birçok defa Türkiye’deki duruşmaları izlediğini söyleyen Owen, yargıya ilişkin şunları söyledi: “Biliyoruz ki mahkeme heyetleri hükümete bağlılar ve hükümetin dediği çerçevede karar veriyorlar. Tarafsız değiller. Bunu çok iyi görüyoruz. Herkesin adil bir yargılanmaya ihtiyacı var. Ki bu da kamuya açık davalardır ve herkesin izlemesi gereken davalardır. Tabi kabul edilemez bir durumdur. Türkiye’de binlerce insan, kadını ile çocuğu ile aydını ile milletvekili ile sadece hükümeti eleştirdiği için cezaevinde. Serbest bırakılana kadar da bu insanlar adil yargılamadan yoksun kalıyorlar. Tabi ki iddianamelerde bu anlamda yapay iddianameler. Yani kurgular ve yalanlarla dolu iddianameler.”

‘LEYLA İÇİN AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAĞIM, 87 YAŞINDAYIM ÖLEBİLİRİM’

Owen, Leyla Güven’in açlık grevine girme sebebi olan İmralı tecridine ilişkin ise şunları dile getirdi: “Tabi ki yapıcı ve kalıcı bir barışın sağlanması için, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması lazım. Ve tabi ki de Avrupa’nın PKK’yi terör listesinden çıkarması lazım. Yine tüm siyasi tutsaklar da serbest bırakılmalı. Şimdi Leyla Güven’in eylemini destekliyoruz. Leyla Güven 54 yaşında ben ise 87 yaşındayım. Leyla Güven için dua ediyorum. Ona bir şey olmasın diye dua ediyorum. Ben Leyla için Noel’den sonra her 10 günde bir açlık grevine gireceğim. Bunun için de İngiltere’de her 10 günde bir açlık grevini başlatacağız. Ben 87 yaşındayım ben ölebilirim ama Leyla daha genç. Leyla için çok kaygılıyım ve Leyla’nın eylemini ölüm orucuna çevirmemesi için sürekli dua ediyorum.” 


Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim