Gazete Emek- Leyla Güven’in, Abdullah Öcalan için başladığı açlık grevi eylemi 128’inci gününde. Güven’le beraber cezaevlerinde eylemlerini sürdüren açlık grevcilerinin sağlık durumu da kritik aşamaya ulaştı. Açlık Grevleri Takip Platformu’ndan avukat Gulan Çağın Kaleli’nin yaptığı açıklamaya göre cezaevlerinde 5 binin üzerinde tutuklu süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in, 8 Kasım 2018’de tutuklu bulunduğu cezaevinde başlattığı ve tahliyesinin ardından evinde devam ettirdiği açlık grevi eyleminde 128 günü geride bırakıyor.

Leyla Güven’le beraber yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor. Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde HDP üyesi Nasır Yağız’ın eylemi bugün 115’inci gününde.

Fransa’da 14 kişi aynı taleple 89 gündür açlık grevinde, Galler’de de İmam Şiş’in eylemi 89’uncu günü geride bırakmak üzere.

Açlık grevinde olan çok sayıda eski ve yeni parlamenter de var. DBP’nin tutuklu Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP’nin tutuklu eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi 59’uncu gününe girdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ 13 gündür, partinin Van milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 8 gündür açlık grevinde.

Tutuklu açlık grevcilerinin durumu kritik aşamada

Milletvekillerinin eylemlerini sürdürdüğü HDP Diyarbakır il binasında düzenlenen toplantıda konuşan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinden itibaren açlık grevine başlayan 335 tutuklunun sağlık durumlarının kritik bir aşamaya ulaştığını belirtti.

“Vücutta kanamaların oluşması, halsizlik, yürümekte zorlanma, mide krampları; ilk gruptaki arkadaşlarımızın bir çoğunda görülmektedir. Van, Gebze ve Tarsus’ta arkadaşlarımız kritik aşamayı aşmış durumlar.”

Başaran, cezaevlerinde sağlık durumları kritik olan tutuklulara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

-Cihan Temur, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 90’ıncı gününde. Burnundan kan akıyor, bağırsaklarında kanamalar var

-Azim Sökemen, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 90’ıncı gününde. Mide krampları, baş ağrıları, bulantılar. Şeker ve tuz alımında zorlanma yaşıyor

-Şahin Önlü, Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 90’ıncı gününde. Mide krampları yaşıyor. Aynı zamanda kalp hastası ve her an kalbi durabilir

-Dilbirin Turgut, Tarsus Cezaevi’nde. İki kez üst üste kan kustu, katılaşmış bir kan, Hepatit B hastası, gözlerde morarma ve sıcağı artık algılamıyor

-Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde, sese ve ışığa yoğun duyarlılık, halsizlik hat safhaya geldi ve hafıza kaybı yaşanıyor

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim