Gazete Emek- HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun oğlu Salih Gergerlioğlu, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren Hakan Arslan’ın kemiklerinin 7 yıl sonra ailesine bir torba içinde teslim edilmesine Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. 

YAKMA ÇAĞRISI

Independent Türkçe yazarı ve Trakya Üniversitesi’nde akademisyen olan Yüksel Hoş, Gergerlioğlu’nun tweeti altına yorum yaparak, çatışmalarda yaşamını yitirenlerin cenazelerin yakılmasını istedi. Kemiklerin 7 yıl sonra torba içerisinde teslim edilmesini “devletin merhameti” olarak savunan Hoş, “Çok mu zordu kremate edip toz etmek? Yarım litre gaz yağı ile bitecek bir işti oysa neden böyle dramlara imkân veririz ki anlayamam. Üniversiteler kadavra bulamıyor biz bunları kargoyu da ödeyerek ailelere veririz. Düşman kazanıyoruz böyle” ifadelerini kullandı. 

Hoş, farklı paylaşımında ise, cenazenin aileye verilmesi yerine kaybedilmesi çağrısı yaptı.

'TÜM DİYARBAKIR BAŞIMA YIKILDI'



 

Diyarbakır Adliyesi’nde dosyayla ilgilenen savcının odasında bekletilen Arslan’ın kemiklerinin bir kutu içerisinde babasına verilmesi gündem oldu.


 

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'e konuşan baba Arslan, yaşadıklarını anlattı. Oğlunun kemiklerini adliye binasından teslim alacağından habersiz olduğunu söyleyen Arslan şöyle konuştu:

"Ne savcı vardı ne de hakim, bir memur vardı, 28 yaşındaki oğlumun kemiklerinin olduğu kutuyu dolaptan çıkarıp elime verdiler, bunu hiç beklemiyordum, gözlerim karardı, nefesim kesildi, sanki o an tüm Diyarbakır başıma yıkıldı. İçinde oğlumun kemiklerinin olduğu o kutuyu nasıl teslim aldım, nasıl götürdüm hatırlamıyorum, kahroldum."

Polisten bakanlığa yürümek isteyen öğretmenlere biber gazlı müdahale: Kılıçdaroğlu'ndan sert tepki 

CENAZEYİ MORGDAN ALMAYI BEKLİYORMUŞ

İki yeğeniyle beraber bir gün önce Karayazı’dan Diyarbakır’a geldiğini söyleyen Ali Rıza Arslan, cenazeyi Adli Tıp morgundan tabutla teslim almayı bekliyormuş:

"Cenazeyi teslim almamız için resmi evrakları almak için adliyeye gitmiştim, yeğenlerim oteldeydi, onları uyandırmadan belgeleri almak için erken çıktım ve belgeyi alıp daha sonra Adli Tıp’a beraber gideriz diye düşündüm. Adliye binasına gittiğimde sadece bir memur vardı. Bir odaya gittik, memur dolaptan çıkardığı bir torbayı da verdi, meğer torbadaki kutuda oğlumun kemikleri varmış. Kutuyu teslim eden personel de mahcuptu. 'Bu yapılan insanlığa sığmaz' diyebileceğim hiçbir yetkili yoktu orada. Personele bir şey söylemeye de kıyamadım."

DİYARBAKIR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Diyarbakır Barosu, mevzuata göre kemiklerin bir tabutta teslim edilmesi gerektiğini söyleyerek yaşanan bu durumu kınayan bir açıklama yaptı ve sorumlu savcı hakkında suç duyurusunda bulundu. Hakan Arslan’ın kemiklerinin bir kutu içinde adliyede babasına teslim edilmesinin insancıl hukuk normları, toplumsal, kültürel ve inançsal değerler açısından kabul edilemez olduğunu vurgulayan Diyarbakır Barosu, bu uygulamadan dolayı Cumhuriyet Savcısı hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

İtalyan karikatürist cenazesi ailesine torba içinde verilen Hakan Arslan’ı çizdi

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde  Hasırlı Mahallesi’ndeki Katolik Kilisesi ve Hasırlı Mescidi arasındaki alanda kazı çalışması yürüten ekipler, 7 Şubat 2021’de toprağa gömülü kemiklerle karşılaştı. Adli Tıp Kurumu (ATK) morguna kaldırılan kemiklerin, 22 Ocak 2016’da yaşamını yitirdiği ve Hasırlı Camisi’nin yanına defnedildiği yönünde bilgiler bulunan Hakan Arslan'a ait olabileceği belirtildi. Arslan'ın, Erzurum'da yaşayan ailesi bulunan cenazenin çocuklarına ait olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Başvuru üzerine kimlik tespiti için 2016 yılında baba Ali Rıza Arslan’dan alınan DNA örneği Hakan Arslan'ınki ile yüzde 60 oranında uyuştu. Fakat kesin kimlik teşhisi için Başsavcılığın talimatı doğrultusunda ekim ayı başında anne Melike Arslan’dan da DNA testi için kan örneği alındı. 18 Kasım 2021 tarihinde çıkan sonuca göre yüzde 95 DNA uyumu ile cenazenin Hakan Arslan’a ait olduğu belirlendi.



 


Kaynak: MA
 

Editör: TE Bilişim