Gazete Emek- Akademisyenlere yönelik gözaltılara bu sabah yenileri eklendi.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Barış İçin Akademisyenler'in 'Bu suça ortak olmayacağız' metni imzacısı Prof. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür'ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür Genel Koordinatörü Asena Günal ve Hafıza Merkezi Eş Direktörü Meltem Aslan ile yapımcı Çiğdem Mater bu sabah 06.00’da evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında 20 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtilirken, 1 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi hala hazırlanmayan Osman Kavala’nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür’den Meltem Aslan, Yiğit Ekmekçi, Çiğdem Mater ve Asena Günal da ifadeleri alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Çiğdem Mater'in film çekimi için gittiği Kaş'ta kaldığı otelden alındığı, Kaş'ta karakolda tutulduğu, akşam saatlerinde İstanbul'a getirileceği öğrenildi.

Avukat Aslı Kazan, Twitter hesabından Prof. Dr. Turgut Tarhanlı için üç gün gözaltı kararı olduğunun belirtildiğini yazdı.

Yapılan operasyonun soruşturma dosyasına dair henüz resmi bir açıklama yapılmasada operasyon ve gözaltıların Anadolu Kültür'e yönelik olduğu belirtiliyor.

İstanbul'da düzenlenen operasyonda bazı öğretim üyeleri gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında 20 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile Prof. Dr. Betül Tanbay'ın da gözaltına alındığı operasyonun ayrıntıları belli oldu. Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, operasyonla ilgili olarak ‘Gezi eylemleri’ni işaret etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Osman Kavala'nın tutuklandığı soruşturma kapsamında 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla'da belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. 

13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Operasyonda, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür A.Ş. Depo Program Koordinatörü Asena Günal, Anadolu Kültür A.Ş. Genel Koordinatörü Meltem Aslan Çelikkan, Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yiğit Ali Emekçi, Anadolu Kültür A.Ş. Sivil İtaatsizlikten Ayşegül Güzel, Bora Sarı ve Filiz Telek, Anadolu Kültür A.Ş. Danışmanı Çiğdem Mater Utku, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş, İstanbul Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi çalışanı Yiğit Aksakoğlu, Gezi Parkı olaylarının senarize edildiği Mi Minör oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 7 kişinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

SORUŞTURMADA SUÇLAMALAR

Soruşturmada Osman Kavala'nın, 27 Mayıs 2013'te başlayan Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymayı, yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmeyi, bu şekilde de cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmayı veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği iddia edildi.

Gözaltına alınan kişilerin, Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde, Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür A.Ş.'ye ait 'Depo' isimli yerde toplantılar düzenlendiği ve sivil itaatsizlik, şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri (duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vesaire) yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olaylara ilişkin kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını hedefledikleri öne sürüldü.

Ayrıca Kavala'nın Avrupa'da birçok kurum ve kişiyle görüşerek, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye'ye ithalinin durdurularak yasaklanması için çalışmalar yaptığı iddia edildi.

GÖZALTINA ALINANLAR KİMDİR?

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı:

Akademisyen. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1981 yılında aynı Fakülte'nin Devletler Umumi Hukuku (Uluslararası Hukuk) Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. Lisansüstü çalışmalarını aynı fakültede ve New York University School of Law'da sürdürdü. 1990 yılında Kamu Hukuku alanında Hukuk Doktoru (Ph.D.) unvanını aldı.

1996 yılında Devletler Umumi Hukuku Doçenti unvanına layık bulundu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bu kadroya atandı. 1999-2000 öğretim yılından itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde aynı alanda öğretim üyeliğini sürdürüyor.

Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. 1995 yılında, Uluslararası Af Örgütü'nün, Türkiye'de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği'nin kurucularından ve yönetim kurulu üyesi. American Society of International Law'un uluslararası üyesi. 2002 yılında profesör olan Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri veriyor ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapıyor.

Kitapları: 'Değişen Dünyada İnsan Hukuk ve Devlet', 'İnsansız Yönetim Türkiye'de İnsan ve Hakları', 'Ne Hukuk Ne De Ahlak Yeryüzü Cehennemi' ve 'Türkiye'de Çoğunluk ve Azınlık Politikaları: AB Sürecinde Yurttaşlık Tartışmaları'

Prof. Dr. Betül Tanbay:

Akademisyen, Matematik alanında doktora derecesini University of California, Berkeley'de 1989'da tamamladı. 2001-2004 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanlığını görevini yürüttü. Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi.

Cahit Arf tarafından 1948 yılında kurulan Türk Matematik Derneği'nin 62 yıl sonra seçilen ilk kadın başkanı olmuştu. 23 Temmuz 2018'de Avrupa Matematik Derneği (EMS) Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Barış İçin Akademisyenler'in "Bu suça ortak olmayacağız" metni imzacısı.

Gezi Parkı eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen heyetin içinde yer aldı.

Çiğdem Mater:

Sinemacı, gazeteci Çiğdem Mater, 1997-2005 yılları arasında BC News, Boston Globe, Sky News, Radio France International, ARTE, Le Nouvel Observateur, Los Angeles Times gibi yabancı basın yayın kuruluşlarına çevirmen, yapımcı ve muhabir olarak çalıştı. 2005-2009 yılları arasında Anadolu Kültür’de çoğunlukla Kafkas programlarından sorumlu koordinatör olarak görev yaptı. 2009-2010 arasında Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde koordinatörlük görevinde bulundu.

Seren Yüce’nin yönettiği 2010 yapımı Yeni Sinemacılar filmi Çoğunluk’ta yardımcı yapımcı, Kaan Müjdeci filmi 2014 yapımı Sivas’ta ortak yapımcı olarak yer aldı, Ahu Öztürk’ün yönettiği 2015 yapımı Toz Bezi’nin yapımcılığını yaptı. Kadın Kalbi ve Son Adım filmlerinin yapımcılığını Kara ve Çarpık Ev filminin ortak yapımcılığını yürüttü.

Mater uzun metraj film ve belgesellerde yapımcı olarak yer alıyor, aynı zamanda çekimleri Türkiye’de gerçekleştirilen aralarında Ai Weiwei imzalı İnsan Seli belgeselinin ve Mohamed Ben Attia’nın yönettiği Weldi filminin de bulunduğu uluslararası projelerde yürütücü yapımcılık yaptı.

Meltem Aslan:

Hafıza Merkezi'nin kurucu üyesi. 2009-2018 tarihleri arasında Anadolu Kültür'ün genel koordinatörlüğünü yaptı. Aslan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansını Türk Eğitim Vakfı (TEV) bursiyeri olarak Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yaptı. Avrupa Birliği'nin İnsan Hakları ve Demokratikleşme programından aldığı ikinci yüksek lisans derecesi kapsamında tezini Türkiye'de devlet güvenliği adına yapılan ifade özgürlüğü ihlalleri üzerine yazdı.

Son dönem çalışmalarında geçiş dönemi adaleti, geçmişle yüzleşme yöntemleri, kültür ve sanat aracılığıyla diyalog ve uzlaşma alanlarına odaklanan Aslan, son 10 yılda bunların yanı sıra yerel yönetimler ve kadın çalışmaları alanlarında da TESEV ve Kadın Yurttaş Ağı Derneği (KAYA) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı.

Asena Günal: Kültür Merkezi DEPO / Tütün Deposu’nun program koordinatörü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji bölümünde yüksek lisansını yaptı. Doktorasını Boğaziçi Üniversitesi’nde Atatürk Enstitüsü’nde yaptı.

1998-2005 arasında İletişim Yayınları’nda editör olarak çalıştı.  1998’de Toplum ve Bilim dergisinin yayın sekreteri olarak görev aldı aynı zamanda yayın kurulunun üyesi. DEPO / Tütün Deposu program koordinatörlüğü görevine Eylül 2008’de başladı.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim