Gazete Emek - Türkiye'nin NAVTEX ilanına karşılık, Yunanistan’ın sıcak bölgede savaş gemileri ve jetlerin katılacağı kalkışması Akdeniz’de tansiyonu bir anda yükseltti.

Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arayan Oruç Reis sismik araştırma gemisinin çalışma süresi, yeni NAVTEX ilanıyla dört gün daha uzatıldı. Bunun üzerine Yunanistan daha önce yaptığı gibi karşı NAVTEX açıkladı. Yunan medyası, Atina'nın ilan ettiği NAVTEX'in 25 Ağustos sabahı başlayıp tıpkı Türkiye'nin olduğu gibi 27 Ağustos tarihinde sona ereceğini bildiriyor.

BAE Savaş Uçakları ve ABD Gemileri de tatbikata katılacak

Birleşik Arap Emirlikleri'nin dört savaş uçağıyla yer aldığı gösteride iki ABD gemisi de var. Yunanistan basını, Atina yönetiminin Paris'le 12 Rafale savaş uçağının temini için görüştüğünü, aynı zamanda İspanya ve İngiltere'nin de Yunanistan'a fırkateyn desteği vermeye hazırlandığını yazdı.

İspanya ve İngiltere, Yunanistan’a destek verecek

Girit Adası'na geçtiğimiz haftalarda Fransa jetleri iniş yapmıştı Kathimerini, Atina yönetiminin Paris'le 12 Rafale savaş uçağının temini için görüştüğünü, aynı zamanda İspanya ve İngiltere'nin de Yunanistan'a fırkateyn desteği vermeye hazırlandığını yazdı.Krizin diplomasi tarafında ise Almanya'nın arabuluculuk girişimleri var. Yunan medyası, Almanya Dışişleri Bakanı Haiko Maas'ın bu hafta içinde hem Ankara hem de Atina'yı ziyaret edeceğini bildirdi.

Fransa Bölgeye Asker Gönderecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 12 Ağustos tarihinde Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunanistan ve Fransa Girit açıklarında ortak tatbikata girişmişti. Perşembe günü saatlerinde başlayan tatbikatta birçok Yunan fırkateyninin yanı sıra Fransız filosunda helikopterlerin havalanabildiği FS Tonnerre tipi bir savaş gemisi de vardı. Tatbikatta ayrıca Girit'teki Suda'ya inen iki Fransız Rafale jeti de yer aldı.

Fransa ile ortak Tatbikat

Türkiye'nin Mayıs ayı sonunda Akdeniz'deki yeni ruhsat başvurularını Resmi Gazete'de yayımlaması ve Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından paylaşılan haritalar üzerine Yunanistan, Uluslararası destek arayışına girdi. Atina yönetimi, Girit ve Rodos açıklarındaki muhtemel faaliyetlerden ötürü Fransa ile askeri tatbikata girişeceği sinyalini vermişti.

Türkiye: Meşru Savunma Hakkımızı Kullanırız

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise bu hafta başında ise Ankara'nın Birleşmiş Milletlere (BM) bildirdiği Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları içinde Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritayı paylaştı. Yapılan resmi açıklamada ise, Yunanistan'ın diyalog şansını kendi elleriyle kenara ittiği belirtilerek "Bölgedeki askeri varlığımız, herhangi bir tırmanmaya yol açma hedefi taşımamakta olup, tamamen, gerekmesi halinde meşru savunma hakkını kullanmaya yöneliktir. Sivil bir gemimize askeri müdahalede bulunulmasına tabiatıyla izin verilmeyecektir" denildi.

BU SÜRECE NASIL GELİNDİ?

Ege Denizi’nden kaynaklanan kıta sahanlığı, karasuları, adaların statüsü ve hava sahası hattı gibi konularda on yıllardır süren anlaşmazlıkların, özellikle son bir yılda Akdeniz’e de yayılması Ankara-Atina hattında çok daha sert bir sürecin başlamasına neden oldu.

Türkiye, 27 Kasım 2019’da Libya ile imzaladığı Deniz Yetki Alanlarını Sınırlandırma anlaşması ile Yunanistan’ın Girit, Karpathos ve Rodos adalarının güneyinde kalan bölgeyi kıta sahanlığı kapsamında gördüğünü ilan etmiş ve bu anlaşmayı BM’ye kaydettirmişti. Anlaşmanın uluslararası hukuka göre bir geçerliliği olmadığını savunan Atina, 1982 tarihli Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre adaların kıta sahanlığı hakları olduğunu, Türkiye’nin ortaya koyduğu haritanın Yunanistan’ın egemenlik haklarını çiğnediğini ilan etmişti.

Editör: TE Bilişim