Gazete Emek- OHAL sürecinde yaygınlaşan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen kamuya girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulaması, TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilerek, Genel Kurul’a sevk edildi. Muhalefetin fişlemeye neden olacağı gerekçesiyle karşı çıktığı ve temel hakları gasp ettiği ifade edilen düzenleme, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda bu haliyle kabul edilmesi durumunda Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel ve üst kademe kamu yöneticileri güvenlik soruşturmasına tabii tutulmadan atanamayacak.

Araştırma sadece memur olacak kişi ile sınırlı kalmayacak, akrabalar da araştırılacak. Teklifin komisyon görüşmeleri sırasında söz alan AKP Kilis Milletvekili Mehmet Hilmi Dülger, ‘ısırılmamak için’ bu uygulamayı hayata geçirmek istediklerini anlattı. Dülger, “Yiğit odur ki ısırıldığı yerden bir daha ısırılmayandır. Dolayısıyla bu kanun bir gereğin sonucu ortaya çıkmıştır. AYM’nin iptal kararından sonra ortaya çıkan bir boşluk doldurulmaya çalışılmıştır, eksiklik giderilmiştir” dedi. Dülger’in açıklamaları bununla da sınırlı kalmadı. AKP’li Dülger, güvenlik soruşturması uygulamasını savunurken, “Bu coğrafyada yaşamanın da bir bedeli vardır” ifadelerini de kullandı.

AYM YİNE İPTAL EDER

TBMM İçişleri Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Ali Öztunç ise kabul edilmesi durumunda teklifi yeniden Yüksek Mahkeme’ye taşıyacaklarını söyledi. Öztunç, “Teklifte yine anayasaya aykırılıklar çok fazla. Kaş yapalım derken göz çıkarılmış. Emin olun teklif böyle geçerse CHP olarak yine AYM’ye gideriz, AYM de yine bunu iptal eder” dedi.

HAYATLAR KARARIYOR

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de teklife karşı çıktı. Yurttaşların kamuda işe başlayamamaları sonrasında tecride maruz kaldığını anlatan Gülüm, “İnsanların hayatları kararıyor, farkında mısınız bilmiyorum. Raporlarla memur olamadığı için komşuları kendilerinden uzaklaşıyor çünkü yazıda, ‘Bilmem ne örgütleriyle iltisaklı’ diye bir not yazdığı için insanlar bunu öğreniyor ve insanların yaşamlarını mahvediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim