Gazete Emek-TBMM eski Başkanı ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, BirGün'ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılması skandalına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Çiçek, cemaat ve tarikatların para kaynaklarının denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Ciddi şeffaflaşmaya ve kaliteli bir denetime ihtiyacı var. Söylenir ki, Dernekler Masası denetliyor. Hayır, o denetim yetmez. Para kaynaklarının denetlenmesi lazım. Bu paralar nerden geliyor, nereye harcanıyor" dedi.

1950’de çok partili hayata geçilmesinin ardından "kayıtdışı din ve kayıtdışı siyasetin iç içe girdiğini" belirten Çiçek, "Dinlerin insanların tüm hayatıyla ilgili tavsiyeleri, emirleri, yasakları olur. Bu gerçeği yok farz ederek, katı laikçilikle 'Din Allah'la kul arasındır, onun dışına çıkarsan 163 (Eski Türk Ceza Kanunu’nda dini örgütlenmeyi yasaklayan hüküm) derseniz' kayıtdışı unsurlar ortaya çıkar" diyerek denetimin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sorumluluğunda olması gerektiğini savundu.

"YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL" İDDİASI

Yasaklamanın bir çözüm olmadığını iddia eden Çiçek, "Bu çözüm değil. Ciddi şeffaflaşmaya ve kaliteli bir denetime ihtiyacı var. Söylenir ki, Dernekler Masası denetliyor. Hayır, o denetim yetmez. Para kaynaklarının denetlenmesi lazım. Bu paralar nerden geliyor, nereye harcanıyor? Türkiye’de din adına kolibasili su içiliyor. Ondan sonra niye karnımız ağrıyor diye konuşuyoruz. Şehir şebekesinden doğru su vermek lazım. Nedir o? Diyanet İşleri Başkanlığı" ifadelerine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayımlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait fotoğrafları paylaşmıştı.

Kamuoyunda tepkilere neden olan skandala ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yapmış ve davaya müdahil olunduğunu duyurmuştu.

Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim