Gazete Emek- AKP MKYK Üyesi Abdurrahman Kurt, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, rozet taktığı Mehmet Ali Çelebi ile diyaloğu sırasındaki ""Bak PKK'nın 5 tane, 10 tane, 15 tane var" sözlerini savundu.

Erdoğan'ın Diyarbakır'a yapacağı ziyaret öncesi Rudaw televizyonuna konuşan Kurt, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözlerine bir Kürt olarak kırıldınız mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

'KÜRTLERLE İLGİLİ ZATEN BİZE DE SÖYLÜYOR'

“Biz bunu daha önce de konuşmuştuk. Meselenin arka planını da bildiğimden PKK’dan kastı yanlış bir bilgilendirme ile ilgili. PKK’nın çocukları yok biliyorsunuz. Dolayısıyla Kürtlerle ilgili de zaten bize de söylüyor, 'kaç çocuğunuz var, niye az çocuk yapıyorsunuz?' diye soruyor. Kürt olduğumuzu biliyor, bana bizzat sordu. 'Abdurrahman kaç çocuğun var?' demiştir yani. Bizzat yaşadığım için biliyorum.

'GÜVENLİK BÜROKRASİSİNİN BİR YANLIŞ İFADESİ OLMUŞTUR'

Burada en fazla çocuğu olan AK Partili Kürt’tür. Her halde bölgeyi incelediğiniz zaman en fazla Kürtlerden çocuğu olanlar AK Partililerdir. Dolayısıyla bunu Kürtlere söylemiş olması mümkün değil. Bu muhtemelen güvenlik bürokrasisinin PKK’nın çocuk yaptığına ilişkin bir yanlış ifadesi olmuştur o gözden geçirilmeli.

Yoksa bölge halkına karşı tam tersine teşvik ediyor, bize, Kürt milletvekillerinin hepsine soruyor, kaç çocuğunuz var, az olana kızıyor ama Allah’tan bizim o konuda en azından sınırları aşmış durumdayız. Biz biraz da yanlış anlamışız, 3 demişler biz 13 anlamışız, o yolda ilerliyoruz. Bu arada çağrımızı yenileyelim: Kürt halkından çok çocuk yapmalarını önemle rica ediyoruz."

'ÇÖZÜM SÜRECİNİN DEVAM ETTİĞİNE İNANAN BİRİSİYİM'

Abdurrahman Kurt, “Yeni bir çözüm süreci mümkün mü?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

"Ben çözüm sürecinin demokratikleşmenin devamı anlamında, her alanda devam ettiğine inanan birisiyim. Bunun eksik ve zayıf kalmış dilimleri oluyor; işte bahsettiğiniz bu meselede terörün, şiddetin, çukur olaylarının, uluslararası alanda Suriye’de proxy savaşlarının etkisi ile kamplaştırma, Türkiye’nin aleyhinde bir hareketlenmeyi örgütleme gibi algıların güvenlik noktasında ister istemez bir tedirginlik, kaygı yarattığını bunun halkı olarak Türk toplumunda da yaşandığını görmek lazım. Dolayısıyla bizim de bunun sönümlenmesine, bir tehdit değil, güçlenme, birliktelik duygusu, ortak aidiyet duygularının güçlenmesi hali olarak süreci algıları ve olguları örtüştürerek yürütebilirsek bunlar çok mümkün şeyler."

'IRAK KÜRDİSTANI'NA ÖNEM VERİYORUZ'

AKP'li Kurt, vizelerin kaldırılması ve Diyarbakır-Erbil arasında uçak seferleri ne zaman başlayacak?" sorusu üzerine, "Bu sıkıntılar da inşallah kısa sürede çözülecek. Biz Irak Kürdistanı’na önem veriyoruz gerçekten de. Bir yanlış anlaşılma sürecini yaşadık ama toplum beklentilerle doludur. Irak Kürdistanı için de Türkiye önemlidir, bizim için de onlar önemlidir" diye konuştu.


 

Kaynak: Rûdaw 

Editör: TE Bilişim